Christina Möller från Lysekil släpper diktsamling.

Idag får ni träffa Lysekilstjejen Christina Möller som är aktuell med att hon släpper sin första diktsamling ”Själens Spegel” nu den 25 november. Christina känner ni säkert till sedan tidigare då hon förgyllt Facebookgruppen ”Vi som älskar Lysekil” med foton från Lysekil.

CI2A1902.jpg
Christina Möller.

Jag frågade Christina hur intresset för fotografier startade?

– Jag har växt upp med 60-talsbilderna, och när min mamma gick bort 2009 började jag med att gå igenom hennes olika saker. Där hittade jag både svartvita- och färgfotografier. Albumen var inte i bästa skicka så jag satte igång att renovera fotona. Samtidigt när jag började titta på bilderna så började jag undra var de olika fotona var ifrån. Vissa såg jag vad som föreställde och andra inte.

De ringde från sällskapet Strömstierna här i Lysekil och frågade om jag ville vara med där. Det är en släktforskningsförening som håller på med mycket dokumentation av det gamla Lysekil. De frågade även om jag ville sitta med i styrelsen och det tackade jag ja, till.

Per Stenros som är ordförande i sällskapet har koll på det mesta av Lysekils byggnader. När det var något foto som jag inte kände igen så mailade jag Per och fick svar av honom.

Brukar du fotografera?

– Ja, jag började nog fotografera för 2 ½ år sedan. Foton är idag ett stort intresse. Både de gamla fotona och de jag tar själv idag.

 

Du har foton från ganska långt tillbaka i tiden?

– Jag har foton från slutet på 1800-talet och fram till 40-talet. Sedan är det ett glapp fram till 60-talet faktiskt. Jag letar efter foton från 40–50-talet. Jag frågade även Terje Fredh och han sa att det inte fotograferades så mycket på 40- och 50-talet. Det kan vara en naturlig förklaring att jag inte hittar foton från den perioden. Samtidigt är det extra roligt att fotona från 60-talet är i färg.

Christina studerar idag och har även gjort en diktsamling som hon kommer att släppa den 25 november kl:19:00 på Akademibokhandeln här i Lysekil.

scan

Hur kommer det sig att du ger ut en bok med dikter? 

– Jag har skrivit så länge jag kan minnas, och även innan jag kunde skriva så skrev mamma det jag läste upp för henne. Sedan blev det dikter och det har jag även läst på lite olika evenemang som bl.a. Internationella kvinnodagen och någon diktkväll på Lysekils stadsbibliotek m.m. Efter jag har läst har det kommit fram olika personer och sagt till mig att detta måste du ge ut.

Samtidigt så är det en viss process som man måste igenom innan man vågar ge ut en diktsamling bara så där.

Nu har jag tagit steget fullt ut och i och med att jag började fotografera också så kunde det vara kul att göra en kombinerad bild- och diktsamling.

 

Är dikterna i boken sådant du skrivit nu?

Det är tidigare alster från 1995 och till nu.

 

Vad skriver du för form av dikter?

– Det blir mest rim, men jag skriver även utan rim om alla möjliga olika skeden i mitt liv. Även en del om naturen som ger mig inspiration.

 

Fotograferingen måste inspirera dig också, har du kopplat ihop dina foton och dikterna i boken?

– Ja, det gör det definitivt. Jag har även kopplat ihop bilderna med dikterna.

Ibland är det svårt att ta bort bilder man varit ute och tagit. Jag har ett bibliotek med bilder och det har varit en utmaning att leta bilder till dikterna.

ci2a1906

 

Har du några planer på att ge ut några mer böcker?

– Mina tankar är att ge ut fler diktsamlingar och även en annan bok. Jag funderar på att ge ut min mamma Ullas memoarer i bokform med gamla bilder.

Jag frågar Christina om hon har någon dikt som hon kan dela med sig av till mina läsare på bloggen. Det gör hon gärna säger hon.

 

ETT RUSSIN

 

Ett russin har varit en druva.

Ett höstlöv har varit en knopp.

En smula har varit en struva.

En skärva har varit en kopp.

 

En trasa har varit en byxa.

Ett vrak har varit en båt.

Ett fornfynd har varit en yxa.

En nedslagen blick, ett förlåt.

 

En åldring har varit en unge.

En fossil har varit ett djur.

Några stubbar har varit en dunge.

En gråsten har varit en mur.

 

En låga har varit en brasa.

Ett gruskorn har varit ett berg.

En lättnad kan följa en fasa.

En flaga har varit en färg.

 

Det är livets eviga kretslopp:

Vi föds, vi lever, vi dör.

Vi upplever vanmakt och hopp,

och saker som oss djupt berör.

 

Ett russin har varit en druva,

i druvan där finns det ett frö,

det är just det som är det ljuva,

för livet kan aldrig dö.

©Christina Möller.

 

 

På fredag den 25 november kl. 19:00 signerar Christina sin diktsamling ”Själens Spegel” En diktsamling med bilder från Bohuslän på Akademibokhandeln i Lysekil. Hon kommer även att finnas på Akademibokhandeln den 1o december när det är julmarknad. Även den 22 september kommer hon att vara på Akademibokhandeln och signera.

Lycka nu till med försäljningen på din diktsamling.

 

 

 

 

 

En tanke på “Christina Möller från Lysekil släpper diktsamling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.