Olle Fjordgren gör debut som författare och ger ut boken ”Vägar jag vandrat”.

Det släpps en del böcker i juletid. Olle Fjordgren som bor i Brastad men som egentligen kommer från Vänersborg från början släpper sin debutbok som heter ”Vägar jag vandrat”.

ci2a2113
Olle Fjordgren.

Han är visserligen född i Vänersborg men tillbringat alla helger och alla lov här på Sjöbacka. Sjöbacka är hans släktgård, och Olle är nu sjunde generationen som bor där. Frun Inger och Olle flyttade dit för snart tio år sedan och de stortrivs!

Olle som hittills gjort så mycket i sitt liv med både det ena och andra och nu helt plötsligt kommer han med en självbiografi. När kom du på att du ville ge ut en bok?

– Jag har skrivit under många år men alltid rapporter, utredningar och annat. Tanken på en självbiografi kom upp för några år sedan men jag insåg snabbt att det fanns för många luckor i minnesbanken, det var svårt att hitta kontinuitet och flöde för den typen av bok. Jag bestämde mig för att i stället skriva en samling självbiografiska och självupplevda noveller om människor jag mött och vägar jag vandrat under mitt långa och brokiga liv. Så detta är inte en komplett självbiografi utan en samling noveller om människor och möten.

Vad handlar boken om?

– Som sagt, den handlar om människor jag mött och vägar jag vandrat i t ex Sudan, Etiopien, Mongoliet, Pakistan, Afghanistan, Sri Lanka, Thailand och USA.

vgar_jag2

Hur kom du på titeln till boken?

– Det var en lång process men jag tror att det var min kloka hustru Inger som, tillsammans med en släkting Elin Carnstam, kom fram med det vinnande förslaget.

Du har även varit ute och rest mycket ute i världen. Vilken har varit din roligaste resa hittills?

– Roligaste resan var nog när Inger kom och hälsade på mig i Mongoliet och vi tillsammans åkte till en liten bergsby i Altaibergen där det inte hade varit en europeisk kvinna någonsin. När jag var där första gången och frågade om det ofta kom européer dit så fick jag veta att de hade sett en japan för nitton år sedan, men européer? Aldrig. Inger och jag var i denna underbara by bland de mest underbara och vänliga människor man kan tänka sig. Detta kan ni läsa om i boken.

Annars är nog den mest spännande resan när jag följde med mujahedinkrigare in i Afghanistan bakom ryggen på ryssarna mitt under brinnande krig. detta kan ni läsa mer om i boken.

Du jobbar också med en hel del säkerhetsfrågor av olika slag, kan du berätta mer om det?

– Jag har arbetat med säkerhetsfrågor i olika former i hela mitt liv och alltid sett till att min familj, mina företag och min personal varit så trygga och säkra som möjligt. Jag har arbetat praktiskt med att hjälpa offer för stalking och föreläst om djurrättsaktivism och ekoterrorism på många av världens största säkerhetskonferenser i USA och Europa.

På det lokala planet byggde jag upp 41 grupper med Grannsamverkan mot Brott och hjälpte till att organisera nattvandringar i Lysekil.

Nu har jag gått i pension och föreläser inte längre.

Nu har du fått blodad tand för en bok, kommer det att bli någon uppföljare?

– Vi håller på med några nya böcker, Inger och jag skriver på en bok om Prepping, d.v.s. hur man skall agera om samhället drabbas av en kortare eller längre period då vitala samhällsfunktioner slås ut.

Till exempel tar vi upp om man klarar sig utan ström i 3-4 veckor?

Sedan skriver vi, tro det eller ej, på en kärleksroman som handlar om en talibandotter från norra Pakistan som gifter sig med en svensk geolog och deras mångåriga kamp och resa för att överbrygga skillnaderna i kultur och tankesätt.

En personligt skriven kokbok ligger också på hårddisken och väntar…

När släpps boken och var kommer du att signera din nya bok? 

– Boken kommer att ha sin premiärvisning och signering hos Hasse den 10/12. Jag kommer att sitta där och signera mellan 11-16. För de som inte hinner den dagen finns jag hos Hasse även den 17/12.

Tack Olle för intervjun och lycka till med boken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.