Idag får ni följa med till Strandflickornas Havshotell i Lysekil.

Strandflickornas Havshotell drivs av Lysekilstjejerna Åsa Nilsson och Bettina Salesjö. Rum och hotell går i interiör från sekelskiftet. Jag fick en trevlig rundvisning av Åsa Nilsson som är en av de två ägarna till härliga Havshotellet i Lysekil. De äger och driver även Strand vandrarhem & Kusthotell som ligger ett stenkast från Havshotellet. Strand är både ett hotell och vandrarhem.

CI2A4975.jpg
Strandflickornas Havshotell i Lysekil.

Jag frågade Åsa om lite historik hur det kom sig att de startade med Strandflickornas Havshotell och Strand Vandrahem & Kusthotell?  

– Jag jobbade ett antal år på turistbyrån här i Lysekil. Det var en del som frågade om var man kunde bo lite billigare. Där föddes tanken med vandrarhem. 1990 drev jag och Bettina ett vandrarhem vid Kungstorget i Lysekil som hette Toppsnäckan 1.

Hur gick ni vidare efter det?

– Bettina och jag tittade på Strand 1 & 2 som vi då visste skulle renoveras. Ett tag var det tal på att även riva Strandhotell 1, men efter satsningen på Havets Hus blev det en del pengar över och de användes till att renovera Strandhotell 1. 1993 började vi arrendera Strandhotellet.

 

När köpte ni Havshotellet?

– 1998 köpte vi Havshotellet och år 2000 köpte vi Strand 1. Vi började lite försiktigt med att renovera Havshotellet.

ci2a5185
Åsa Nilsson.

Hur kom ni på detta med sekelskiftsmiljö på Havshotellet?

– Det var år 2000. Vi var nere i Mölle på Hotel Kullaberg och där de hade olika teman på olika rum och mycket gamla saker. Där kom vi på hur vi ville ha det här på vårt Havshotell.

 

Hur har ni fått tag på alla saker?

– Bettina och jag har varit ute på olika ställen och besökt både antikvarie och auktioner. Samtidigt så funderade vi på vilka olika gäster som fanns i Lysekil vid sekelskiftet. Vissa har vi hittat som fanns på riktigt och vissa har vi hittat på.

Även rummen är indelade av olika karaktärer beroende på vilken våning man bor på. På nedervåningen är det: Pigan, Ljungman och Badvaktmästarens rum. På nästa våning är det lite finare folk och högst upp är det kungligheter m.m. som har sina namn på rummen.

De har byggt ut och renoverat under de senaste åren på Havshotellet. Även Strand har fått en ansiktslyftning.

ci2a5234

CI2A5245.jpg

Efter vårt samtal tar Åsa med mig på en rundvandring och visar lite olika rum på Havshotellet och vi går även ner och tittar på Havsateljén som ligger alldeles intill deras hotell vid Gullmarsfjorden.

CI2A5074.jpg

Vi kommer till rum nummer nio och det rummet heter Jägmästare Gustaf Lewenhaupt och detta rum är helt nyrenoverat. Även badrummet är renoverat. Åsa berättar att de studerat tidningen ”Trampen” från sekelskiftet och den var lite som en skvallertidning där de funnit olika saker om olika personer som fanns i Lysekil på den tiden.

ci2a4990

ci2a4992

ci2a4997

 Nästa rum Åsa visar är rum nummer åtta. Det är Turkiske Konsulns Sofgemak. Även detta rum är nyrenoverat. Detsamma gäller badrummet det är också nyrenoverat. Lägg märke till skorna längst ner i bild.

ci2a5010

ci2a5012

ci2a5016

 Idag har de 24 rum på Havshotellet. Vi går vidare till en av sviterna på Strandflickornas Havshotell. Där känner jag igen mig för det var där vi spelade in en del av ”Halv Åtta Hos Mig”. Detta är Sir Stanleys kolonial loge med en glasveranda.

ci2a5038

ci2a5036

CI2A5030.jpg

ci2a5031

Åsa visar mig vidare till nästa rum. Det är rum nummer arton. Det är Dramatenaktören Victor Hartmans rum. Mittemot Victors rum ligger Grosshandlare Frida Aarons rum. Frida var jättenära vän med Oscar den II. Frida var även medlem av Kungens hov och bodde på Marstrand.

ci2a5068

ci2a5043

ci2a5056

Nu går vi vidare ner till Havsateljén där de också har renoverat. De vita väggarna har blivit gråa och all el har dragits om för att bl.a få bättre belysning. Här har de konferenslokal med badpaviljong, bastu, dusch, rum och bad i Gullmarsfjorden om man vill det.

CI2A5085.jpg

img_5584
Åsa har med sig kaffe och fikabröd till konferensgästerna.

 CI2A5092.jpg

CI2A5104.jpg

CI2A5106.jpg

CI2A5133.jpg

CI2A5147.jpg
Den populära badtunnan på Havsateljén.

ci2a5150

ci2a5153
Bastu med underbar utsikt.
CI2A5208.jpg
På tillbakavägen från Havsateljén stannar vi på toppen av berget där man kan njuta av utsikten.

ci2a5224

Det är så fräscht och fint. Närheten till havet är imponerande. De har after work på fredagar och olika paketförslag för dig som är sugen på att komma och hälsa på i Lysekil. De har mer planer för sin verksamhet och det är nog inte sista gången ni läser om Strandflickornas Havshotell på min blogg. Under här kan ni läsa mer om deras hotell och vandrarhem. Tack Åsa & Bettina för att jag fick besöka er.

http://www.strandflickorna.se/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.