Här kommer lite foton från Joakim Odelbergs fina utställning och föreläsning på Clarion Hotel Post i Göteborg den 2 november.

Jag hade den stora äran att få besöka Joakim Odelbergs utställning på Clarion Hotel Post i Göteborg där det var vernissage. Joakims film om plast visades tidigare i FN-huset i juni i år under The Ocean Conference i New York, och kunde även ses på utställningen på Clarion Hotel Post.  Dessutom visade Joakim upp sina underbart fina foton som han tagit i sitt arbete. Det blev även en föreläsning med Joakim där han bjudit in sin vän Allan Carlson från WWF. Jag var givetvis på plats och tog lite mingelfoto m.m.

CI2A0851.jpg

Det var jättemycket folk som besökte Joakims utställning på Clarion Hotel Post i Göteborg, och det var många som ville hälsa på Joakim under kvällen.

CI2A0854.jpg

CI2A0977.jpg

CI2A0856.jpg

CI2A0857.jpg

CI2A0858.jpg

CI2A0989

CI2A0862.jpg

CI2A0864.jpg

CI2A0993-2.jpg

Det fanns tv-skärmar som visade fina bilder och även nedsmustningen av all plast som finns i våra hav och natur.

CI2A0991.jpg

CI2A0865.jpg

Efter en stund gick vi upp en våning och där träffade jag Joakims fru Emma som visade mig vägen till föreläsningen.

CI2A0868.jpg

Det var nästan fullsatt när jag kom till lokalen för föreläsningen.

CI2A0875.jpg

Allan och Joakim samtalar strax innan det är dags för Joakim att starta föreläsningen.

CI2A0876.jpg

På plats på Joakims vernissage och föreläsning var en annan bevarandefotograf som heter Tom Svensson.

CI2A0879.jpg

Joakim Odelberg hälsade alla välkomna, och berättade att man skall njuta av det man ser och inte bli fartblind. Under stjärnklara nätter kan man se vintergatan och förundras av allt på den vackra på himlen.

Frågan är hur förvaltar vi vår moderjord? Joakim ber oss ta ett djupt andetag genom näsan, och ber oss ta ett till där han berättar att det andra andetaget kommer från havet. Jordens yta täcks av cirka 70 % hav. Det är vårt hjärta vår lunga och det är vår källa till allt liv på jorden. Utan ett fungerande hav så blir det väldigt svårt att leva på land. Det var i havet allt började för ett par miljarder år sedan.

Joakim tog sitt första dykcertifikat när han var 10 år. Han berättar att han har haft mycket kul med dykningen även om det var som en hobby i början och sedan utvecklats till något mer.

CI2A0886.jpg

Joakim berättar att det var när han mötte mantan för första gången som hela hans liv förändrades. Dessa stora jättefiskarna som kan bli nio meter mellan fenspetsarna. De har den största hjärnan av alla fiskar och är helt orädda och väldigt sociala.

CI2A0889.jpg

Kvällen fortsätter med att joakim pratar om nedskräpningen av gamla nät och plast som aldrig bryts ner i haven.

CI2A0892

Joakim med en sköldpadda som räddats vid ett specielt tillfälle. Detta är en av de få gånger som Joakim låtit sej fotograferats med ett djur.

CI2A0894.jpg

 Med sig på föresläsningen hade Joakim vännen Allan Carlson från WWF som är en av världens bästa experter på naturvård.

CI2A0898.jpg

Allan berättar om ögonblicket med den rädda elefantungen som dagen innan sett sin mamma skjutas av jägare.

CI2A0906.jpg

CI2A0908.jpg

Efter Allans och Joakims berättelse fortsatte Joakim sin föreläsning.

Joakim berättar om sitt möte med bergsgorillorna. Nu reser vi vidare till Rwanda som är ungefär lika stort som Jämtland. Skillnaden är att det bor + 12 miljoner människor där. Det var hit Dian Fossey kom någon gång på 60-talet. Utan hennes forskning hade inte gorillorna haft det så bra. 1985 hittades Dian Fossey mördad.

CI2A0915.jpg

Joakim vid Dian Fosseys grav.

CI2A0916.jpg
Bredvid Dian Fosseys gravsten ligger gorillan Digit begravd.

CI2A0920.jpg

Första mötet med gorillor blev bättre än han hade tänkt sig. Man går genom brännäslor och allt och det gör väldigt ont. Sedan är det inte bara att gå in i gorillornas ställe utan man får lära sig gorillornas språk. Joakim gav en lektion i språket.

Joakim berättar om att de gick vidare till en öppen plats. Där var de två gorillaungar och den ena slängde sig och tog tag i Joakims ben. Joakim funderade på var mamman var till gorillaungarna. Efter en stund så kissade den ena ungen på Joakims sko.

CI2A0925.jpg

Hajar är ett av teman i årets ”Mitt i naturen” i SVT. Ungefär 100 miljoner hajar dör varje år p.g.a. deras fenor. Joakim har dykt och älskar hajar. I tv-programmet Mitt i naturen kommer Joakim att visa att hajar inte är så farliga som folk påstår om man respekterar dem.

CI2A0926.jpg

CI2A0932.jpg

Efter hajar pratar Joakim vidare om valar. Förr var man tvungen att sticka valarna för att ta hudprov och det gjorde att man stressade dem. Idag använder man en drönare för att fånga upp salivprov när valen andas ut som ni ser på bilden. På så sätt får man den DNA informationen man behöver.

Joakim kommer bl.a. in på ämnet om palmolja där Clarion Hotel Post och dess kedja inte använder saker som innehåller palmolja.

CI2A0939.jpg

Spirit bear är en svartbjörn som är vit. Den är ingen albino utan saknar brist på melanin som gör att de är vita. Dessa björnar såg Joakim när han var och besökte Kanada.

CI2A0944.jpg

Efter föreläsningen får Joakim rungande applåder och tackas av Clarion Hotel Post för sin föreläsning.

CI2A0949.jpg

CI2A0969.jpg

CI2A0975.jpg

Det blev succé och Joakim var så glad för att så många kom och tittade dels på utställningen och lyssnade på föreläsningen. Det var en imponerande utställning och föreläsning som innehöll mycket allvar men som även bjöd på skratt när Joakim stod på scenen på Clarion Hotel Post. Hoppas verkligen att det blir mer föreläsningar och att ni har chansen att gå och lyssna på Joakim Odelberg.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.