Lysekil har fått en egen julkalender.

Lysekil får en egen julkalender som innehåller en massa spännande saker och som är lite annorlunda än en vanlig julkalender.

Jag träffade Cia Säll, som projektledare för Urban Platsinnovation och Viktoria Drottz som är delprojektledare för Urban Platsinnovation för Lysekils kommun som berättade om den nya julkalendern och annat som är på gång i december.

CI2A0849.jpg
Viktoria och Cia med Lysekils Julkalender.

Urban Platsinnovation.

Urban Platsinnovation är ett projekt som arbetar för att få mer kunskap om hur centralorter ska utvecklas för att bli mer attraktiva för både invånare och besökare. Syftet är att öka konkurrenskraften och innovationsförmågan hos handeln och upplevelsenäringen för att skapa ett mer levande centrum.

Projektet omfattar Högskolan Väst, Lysekils kommun, Strömstads kommun, Trollhättans stad, Uddevalla kommun, Åmåls kommun samt Fredrikstad kommune som är projektets norska partner.

Urban Platsinnovation delfinansieras av EU-medel via Interreg Sverige-Norge som är en del av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektet pågår till och med september 2018.

 

Fick Idén från Åmål.

Idén till julkalendern har de fått från Åmåls kommun som är en partner och som ingår i samma projekt. I år blir det fjärde året som Åmål har julkalendern. Julkalendern i Åmål har blivit en jättesuccé och Cia och Viktoria hoppas verkligen på att det slår väl ut här i Lysekil.

 

Aktivitetskalender.

Viktoria berättar att julkalendern är en aktivitetskalender, och bakom varje lucka står det en tid och plats. Befinner man sig på den platsen vid den tiden som står bakom luckan så händer det något på den platsen. Tanken med detta är att det skall bli mer aktiviteter i centrum. Från den 1 december och till den 24 december kommer något att hända varje dag i centrala Lysekil.

 

Margareta Fridén Klang har illustrerat Lysekil Julkalender.

Margareta Fridén Klang har illustrerat Lysekil Julkalender 2017. Margareta är född i Nossebro, men bor nu i Rixö i Brastad. Margareta fotar, målar, ritar, skriver och illustrera barnböcker. Margareta är även mamma till böckerna om Musen Lina.

 

Det är inte Lysekils kommun som säljer kalendern.

Föreningar, företag och butiker som skall ha kalendern hos sig är att den skall säljas för 30: – styck. Lysekils kommun tjänar inga pengar på kalendern. Och de har mest lagt som förslag att butiker och andra skulle kunna ta betalt för kalendern för att skaffa sig en gemensam pengapott som kan användas till exempelvis julmarknaden. Det är inte så att de rekommenderar utan det är upp till aktörerna själva att besluta.

 

 

Skickade ut en e-post för att kolla intresset.

Viktoria har skickat ut ett mail till butiker, föreningar och företag. Det har även stått på Lysekil kommuns hemsida och Facebook. Alla mail gick ut samtidigt för det var först till kvarn som gällde om man ville vara med att skapa en aktivitet i någon av de 24 luckorna.

Cia berättar att intresset var enormt stort. När detta erbjudande gick ut så tog det inte en lång stund förrän alla luckorna var fyllda. Hade julkalendern haft ännu mer luckor så hade det inte varit några problem att fylla dem tillägger Viktoria.

Nu efteråt har det kommit en del förslag hur man skulle kunna utveckla detta med bl.a. dubbelluckor med en aktivitet på förmiddagen och en på eftermiddagen. De hade ingen aning om att intresset för detta skulle bli så stort. ”; Nu kör vi på detta i år och ser vi hur det går och kanske man kan utveckla det till nästa år” säger Viktoria.

41 (3).jpg

1000 julkalendrar är upptryckta.

1000 stycken kalendrar är upptryckta. Vi får se hur intresset blir och skulle det bli en stor åtgång på kalendrarna första veckan kan det tänkas att vi trycker upp mera.

Cia och Viktoria vill verkligen uppmana alla som införskaffar en kalender att gå till den platsen som står på det datumen och se vad som erbjuds på plats. Tidsmässigt kan en aktivitet pågå 10 minuter upp till 2 timmar. Vad eller vilka aktiviteter föreningar, företag eller butiker har valt har de inte styrt upp, utan de har fått välja det helt själva.

 

Julmarknad 17 december.

I och med Urban Platsinnovation och pengarna de fått till detta projektet så var Lysekils kommun med och stöttade Lysekils Julmarknad förra året och det blev en succé. I år är de med igen och stöttar med bl.a. julkalendern men även julmarknaden.

I oktober ordnades ett öppet möte där de bjöd in alla som ville vara med att verka för en mysig och innovativ julmarknad 2017. Det blev en stor uppslutning.

Årets julmarknad i Lysekil kommer att vara mellan kl. 13:00 – 17:00 den 17 december. Ett schema om vad som händer under julmarknaden är under arbete.

 

Skyltsöndag.

Nytt för i år är att det blir en skyltsöndag den 3:e december. Samtidigt med detta blir det en skyltfönsterstävling där man kan vinna ett pris för bästa fönsterskyltning.

 

Luciatåg i Lysekils kyrka.

För er som saknat luciatåget så blir det av i år. I Lysekils kyrka den 12 december blir det luciatåg med luciasånger cirka 18:30. Efter det blir det ett fackeltåg som går från kyrkan till Kungstorget. På Kungstorget blir det några låtar till av luciatåget. Det är Gullmarsskolans högstadium som står bakom lussetåget. Deras musiklärare Kerstin Moll tog initiativ till detta tillsammans med rektorn Ann-Charlotte Mellgren Sernemo. Samtidigt den kvällen tisdagen den 12 december håller affärerna öppet till 21:00.

Det blir spännande att få följa detta med julkalender och allt annat som händer i december. Tack Cia och Viktoria för att ni tog er tid att berätta om vad som händer i Lysekil i december.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.