Artisten Geir Rönning kommer till Lysekil och KajMagasinet den 2-3 februari.

Den 2 och 3 februari får KajMagasinet vid Hotel lysekil i Lysekil storbesök av ingen mindre än artisten Geir Rönning.

Inte minst känner folk igen Geir från svenska Idol 2010 där han slutade på en sjunde plats. Har varit bosatt i Stockholm ett antal år, men bor idag i Finland. Geir har varit professionell artist sedan början på 90-talet.

Han har skrivit och framfört de officiella låtarna till VM i friidrott 2005 i Finland och EM i damfotboll 2009 i Helsingfors. Han har även medverkat i “Rhapsody in Rock”. Vinnare av finska Eurovision 2005 med balladen “Why”, och representerade Finland i Kiew i Ukraina.

En längtans man affisch.JPG
Geir Rönning.

Hur kom det sig att du flyttade från Norge till Sverige och bosatte dig i Stockholm?

– Från början av var det faktiskt så att jag bodde i lilla Munkfors i Värmland. Jag hade ett hus där som jag använde som sommarhus, en gammal ”Pippi Långstrump Villa”. Därifrån till att flytta till Stockholm kom som en följd av att få ett tips av min kompis ”Gurra Gustavsson” som ägde en studio i Gnesta. Det var han som frågade mig varför jag inte bara körde fulltid med musiken, ta trubadurgig när det behövs och skriv låtar annars etc.

Jag hittade kärleken i Stockholm, både den kvinnliga underbara men även kärleken till staden Stockholm. Det är fortfarande min favoritstad i hela Världen! Så ett liv i Stockholm var den stora drömmen, livet att leva både med kärlek och i musikens täcken.

 

När startade intresset för musiken?

– Min pappa sjöng i operakör, samt han var ”toastmaster” i bröllop och en mycket omtyckt sådan. Så musiken kom in från barnsben av. Mamma och pappa sa jag sjöng och dansade innan jag kunde gå.

 

2006 medverkade du i “Abba in Symphony” i Sandefjord i Norge tillsammans med bl.a. Tommy Körberg. Det har blivit en del musikaler för dig genom åren? Hur kom du in på detta med musikaler?

– Det att få sjunga i musikaler kom som en naturlig dröm i och med att pappa hade roller i olika opera och operetter, Den Glada Änka med flera. Att våga ta en huvudroll satt långt inne för mig, särskilt detta med att dansa tyckte jag var jobbigt. När jag fick huvudrollen i PlayMe https://www.youtube.com/watch?v=EZlTG8Sm2-A som den helgalna Mr Zetterman fick jag den stora äran av att jobba med Reija Wäre, en fantastisk Koreograf!

Hon tillsammans med den underbara Maria Sid så tog de bort all rädsla från mig med ett smil. Jag litade totalt på dessa två underbart begåvade kvinnor. De tillsammans med Niklas Rosström som skrev musikalen gav mig ett fantastiskt stöd. Sedan att få jobba tillsammans i Sandefjord med en av världens absolut bästa manliga sångare genom alla tider var helt enkelt magiskt! Och underbara ABBA!

 

2010 var du med i svenska IDOL och gjorde succé. Hur var det?

– Det är väl ingen hemlis längre att jag blev ”head-hunted” till att söka. En vän till mig med mycket goda kontakter övertygade mig att ge mig in i Idols underbara universum. Jag tyckte jag var för gammal, och sanningen kvarstår! Jag är idag världens äldsta Idol, och det rekordet kommer att kvarstå.

På den tiden när jag var med var jag 47 år gammal och det fans ingen åldersgräns uppåt i Idol. Det gör det nu. Idol 2010 är för många den bästa utgåvan av Idol. Min personliga Idol var Linnea Henriksson, men folket valde Jay Smith. Linnea kvarstår som den stora stjärnan från det året, hon är så otroligt begåvad.

Vi hade ju även Olle Hedberg, Andreas Weise, Daniel Norberg med flera, så det var ett MYCKET bra år! Och Linnea kommer att värma våra hjärtan länge tror jag! Jag valde fel låtar på slutet (fick inte välja vad jag ville) Mitt bästa val tycker jag är Burnin med Que https://www.youtube.com/watch?v=J6_ILeLGdHI Den typen av låtar ligger mig mycket varmt om hjärtat!

 

Idag bor du i Finland. Om man jämför Norge, Sverige och Finland musikaliskt, vilket av dessa 3 länder ett störts ute i världen enligt dig när det gäller musik.

– Det är ingen tvivel om att Sverige har lyckats bäst, det började ju redan med Abba, sedan Björn Skifs, för att bli total världsdominans med Denniz Pop, Max Martin och det gänget. Andreas Carlsson från Idol, Anders Bagge likaså är ju killar med enorma framgångar internationellt.

Norge har en del bra grejer, inte minst A-HA. I dag har vi faktiskt stor framgång i England med en ny artist (för mig) från min hemstad Ålesund i Norge som heter ”Sigrid”. Kolla hennes framträdande här från den fantastiska BBC showen ”Graham Norton Show” nu i år! https://www.youtube.com/watch?v=cs5Z-WvzUGg Sorry om det kommer reklam med i klippen, men ”Thats Life” on Youtube.

 

Den 2–3 februari kommer du till Lysekil och KajMagasinet för att uppträda. Har du varit i Lysekil förut och spelat?

– Jag har levt ett lång liv min vän, och jag har lite på känn att detta inte är omöjligt. Jag har varit gäst med olika band, åkt land och strand i över 30 år.

Om jag har varit där så är det i så fall med andras band och namn, inte själv som artist! Detta blir min första gång och jag ser jättemycket fram emot helgen!

 

Vad bjuder du på för musik när du kommer till Lysekil?

– Lite eget, lite norskt, mycket svenskt och en hel hög med olika hits från vårt underbara gemensamma musikaliska universum. Nytt som gammalt. Det kommer att bli jättekul!

 

Tack för intervjun och välkommen till Lysekil och KajMagasinet den 2 – 3 februari.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.