Stor golffest när Swedish Golf Tour för damer kommer till Skaftö i juni. Initiativtagare till detta är Skaftögrabben Reine Patriksson.

Skaftö kan bli störst på Golf på damtouren. Detta ser Skaftögrabben Reine Patriksson till att det blir. Den 20-21 juni blir det Brygghuset Skaftö Open på Skaftö Golfklubb med Sverigeeliten av damer. Prissumman i tävlingen är idag beräknad till 200000: -.

Jag frågar Reine hur det kommer sig att han startar en golftävling på lilla Skaftö?

– Det hela bygger på att jag har ett stort golfintresse och har under de senaste åren även lärt känna en del spelare, tränare och ledare inom Swedish golfteam.

Nära vän med familjen Kinhult. 

Reine är nära vän med golftränaren Mikael Kinhult och hans barn Marcus som spelar på Europatouren och Frida som fortfarande är amatör och rankad 11:a i världen på amatörrankingen.

Han följer dem runt om i världen på olika tävlingar och brukar även ibland gå caddie åt Frida; ”mitt intresse för att titta på golftävlingar är mycket stort och jag fascineras av spänningen, stämningen, psykologin och de oerhört små marginalerna som finns i denna sport när man kollar live”. säger Reine.

IMG_7845.jpg
Skaftö Golfklubb.

Varför en tävling för damer?

– Damgolfen på elitnivå i Europa har ett jätteproblem och detta retar mig. Finns inget rim och reson i hur pengarna fördelas. Dessutom sänds inte Ladies European Tour på Eurosport som har rättigheterna. Hur ska man då få sponsorer? Man kan med enkla medel få en väl fungerande Europatour för damer men då måste debatten skruvas upp så att människorna med plånboken och de höga befattningarna vaknar och fördelar pengarna.

– Vi har t.ex. nu sex svenska amatörspelare som är i den absoluta världstoppen för amatörer, Frida Kinhult, Julia Engström, Beatrice Wallin, Amanda Linnér, Maja Stark och Linn Grant. Dessa är förlorade till USA-touren inom några år om ingenting händer. Därefter får vi bara sporadiskt se dem i Europa.

– I Sverige på landslagsnivå är det däremot annorlunda, där fördelas pengarna helt lika mellan damer och herrar vilket gör att vi får fram dessa talanger enligt den svenska modellen. Då bör vi även se till att vi är i framkant med tävlingarna. Vi har de senaste två åren ej haft en Europatourtävling i Sverige vilket vi nu måste ändra på.

– Jag kan på nära håll se vilken tid och enormt jobb dessa tjejer lägger ner på sin sport och deras målmedvetenhet är stor och tydlig. De ska bli bäst helt enkelt. Detta har i sin tur lett till att jag numera följer damgolfen minst lika mycket som herrgolfen och kommit fram till att jag tycker det är lika kul och spännande att kolla en damtävling som herrtävling.

27495919_1809710225769428_1129533518_n.jpg

Så du kontaktade svenska Golfförbundet?

– Ja, jag kontaktade svenska Golfförbundet och fick en tävling där vi la datumet till den 20 och 21 juni för då pågår inga andra tävlingar i Europa under de dagarna. Kravet var att det skulle vara minst 100000: – i prispengar, men vi har redan fått ihop 200000: – och troligtvis får vi ihop lite mer och då blir vi den största tävlingen på hela Swedish Golf Tour.

– Vi har redan Frida Kinhult och Beatrice Wallin klara för tävlingen. Även Julia Engström har tackat ja. Hon har precis blivit proffs och lyckades för några veckor sen kvala in till 2018 års Europatour 16 år gammal. Julia debuterade på Europatouren som 13-åring och spelade som 15-åring alla fyra majors. Frida Kinhult kom 7:a på en Europatävling i Spanien i höstas som hon var inbjuden till. Vi hoppas även att de övriga tre i damlandslaget Linn, Maja och Amanda ansluter, då får vi med alla sex som i höstas åkte till USA och spelade Junior Solheim Cup för Europa.

– Vi har även kontaktat flera svenska spelare på USA-touren och Europatouren med förhoppning att få ett så starkt startfält som möjligt med många profiler. Känslan är bra.

–  Vårt mål är att nästa år eller senast 2020 ha en tävling på Letas-tour vilket är undertouren till Europatouren, alltså motsvarande Challenge Tour på herrsidan.. Då är minimum 350000: – i prispengar kravet och det kommer 120 spelare från hela Europa.

 

Vad kommer att hända under tävlingarna?

– Golfförbundet är mycket proffsiga och stöttar tävlingarna på ett utmärkt sätt med tourbuss, tävlingsledare, domare, reklam, skyltmaterial m.m. Vi kommer att göra vissa hål till en liten arena i sig för att få det proffsigt och även ha individuella tävlingar på vissa av dessa hål.

–  Det kommer med andra ord bli lite småtävlingar i tävlingen och annat skoj under dessa dagar. Mat och dryck kommer finnas på två ställen runt banan. Det blir även Pro-Am 19 juni för sponsorer och en flicktävling för småtjejer som Bohuslän Dals Golfförbund kommer att hjälpa oss med.

När startade ditt intresse för golfen?

– Jag var nog 12 år kanske, vilket är sent och antagligen bidrar till att min egen golf har mycket att önska. Eftersom jag följt syskonen Kinhult genom åren så är jag idag mer intresserad av spelet än att själv spela. Jag älskar att gå runt och titta på golf.

 

Vad har du i handicap?

– Jag har 11 i handicap, är som sagt inte jättebra på spelet men är proffs på att titta på golf.

 

Gå gärna in och gilla https://www.facebook.com/Skaft%C3%B6-Open-392421467865201/ Skaftö Open på Facebook och följ detta.

Tack Reine för intervjun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.