Stort 20-årsjubileum när fyra butiker firar 20 år på Kungsgatan i Lysekil.

I mars i år är det 20 år sedan Julia´s, Catarinas Blommor, Lyckes Smycke & Present och Café Kungsgatan slog upp portarna på Kungsgatan här i Lysekil och detta kommer att firas ordentligt under hela mars månad. 

Den 6 mars 1998 öppnade Catarina Hansson, Catarinas Blommor och Heléne Lycke, Lyckes Smycke & Present. Catarinas Blommor låg fram till 2003 bredvid Lyckes Smycke & Present innan hon flyttade till Erikssons gamla bosättningsaffär på samma gata.

Några veckor efter den 27 mars 1998 öppnade Monica Skarp upp Julia´s och Gisela Leandersson Ottosson och Eva-Marie Leander öppnade upp Café Kungsgatan. Monica drev Julia´s fram till 2011. Efter det drev Monicas döttrar Lina och Sofia affären ihop i några år, men idag är det Lina som driver Julia´s.

CI2A6402.jpg
Monica, Gisella, Catarina och Lina.

Jag ställde lite frågor till var och en av jubilarerna och frågade Catarina Hansson vad hon minns från premiären den 6 mars 1998?

– En dröm som blev verklig, kassarekordet håller än från premiären! Bara positivt.

 

Hur tycker du att affären utvecklats under dessa 20 år? 

 – Från att från början varit en liten butik så har butiken blivit 6 gånger så stor.

 

Hur kom det sig att det blev en blomsteraffär?

– Min dröm att jobba som florist kom i åttonde klass. Sen att skaffa en egen butik var ju en vilja och dröm.

 

Hur vill du att Kungsgatan skall utvecklas för att locka mer folk, eller är du nöjd som den är?

 – Vi måste satsa mer på Kungsgatans kullerstenscharm och bygga vidare på den. Jag skulle vilja att Kungsgatan såg ut som stilen på Haga i Göteborg.

 

Hur kommer Catarinas Blommor att fira 20-års jubileet?

Vi är 4 butiker som skall fira hela mars med olika event.

 

Beskriv Lysekil med några få ord.

 – Lysekil har en av den vackraste infarten i Sverige. Det är något vi ska sätta värde på, och fortsätta att handla på hemmaplan.

 

CI2A6386.jpg
Catarina Hansson och Cathrine Sjöberg på Catarinas Blommor.

Heléne Lycke på Lyckes Smycke & Present öppnade också upp affären den 6 mars 1998.

 

Hur minns du premiären den 6 mars 1998?

 – Det var mycket spänning och förväntan i luften. Efter över 6 månaders förberedelser genom bl.a. starta eget-kurs hos Almi var det dags.

 

Hur tycker du att affären utvecklats under dessa 20 år? 

 – Lyckes har utvecklats i takt med tidens och modets förändringar; idag är vi mer inriktade på trender och mode medan det för 20 år sedan handlade mer om traditioner och klassisk stil.

 

Hur kom det sig att det blev en present & smyckesaffär?

– Den första Lyckes-butiken i Lysekil startades av min morfars far 1889. Tidigare har jag jobbat bl.a. på hotell och andra serviceyrken men rötterna drog mig tillbaka till familje-traditionen med smycken, klockor, presenter och det är inget jag ångrat!

 

Hur vill du att Kungsgatan skall utvecklas för att locka mer folk, eller är du nöjd som den är?

 – Jag trivs på Kungsgatan och tycker det är gemytligt med kullerstenarna. Att få ställa ut varor och skyltar utanför butikerna gör också att synligheten ökar. Personligt så vill jag ha en likadan smidesskylt som Lysekilsbostäder satt för bl.a. Caféet.

 

Hur kommer Lyckes Smycke & Present att fira 20-års jubileet?

  – Den 6 mars 1998 öppnade jag Lyckes Smycke & Present i egen regi så den 6 mars 2018 blir det heldagsfirande i butiken med överraskningar, erbjudanden & presenter ‘Lördag 4 mars drar vi igång vårt gemensamma firande med en rivstart & firar sedan ” ända fram till påska”!

 

Beskriv Lysekil med några få ord.

  – Lysekil – mångfaldens kommun: här finns karga klippor att mästra både längst ut på Stångholmesund och i Brodalen. Fantastiska klippromenaden på Skaftö med utsikt mot Gåsö och havets E6. Handla på hemmaplan; affärer som har det mesta för både vardag och fest året runt. Från Röe gård till ICA-handlaren med kött från Näreby i Grundsund. Vi har tid i Lysekil – stressa av – nära att hämta barn på skola och dagis, fritid istället för bilköer, cykla istället för bil.

CI2A6367.jpg
Heléne Lycke.

 

Idag drivs klädbutiken Julia´s av Monicas dotter Lina, men den 27 mars 1998 öppnade Monica Skarp upp Julia´s och jag frågade Monica vad hon minns av premiären för 20 år sedan?

  – Fönstren på butikerna och Cafe´ Kungsgatan var täckta med papper och Lysekilsborna var undrande om vad som nu skulle ske. Nu var det 4 lokaler som det äntligen skulle bli något av. Försäljningen tog fart och många var väldigt positiva.

 

Hur tycker ni att affären utvecklats under dessa 20 år? 

  – Vi riktar oss fortfarande till kvinnan mitt i livet och handplockar varor från våra leverantörer. Kläder och mode är en svår men rolig bransch. Vi går på känsla och har våra kunder i tanken när vi gör inköp. Vi har idag ett bredare sortiment och har en bra mix av olika prisklasser.

 

Hur kom det sig att det blev en klädaffär?

  – Eftersom jag (Monica) tidigare jobbat med kläder och har ett stort intresse för det, fick frågan av tidigare kunder om jag inte skulle fortsätta. Jag kontaktade några leverantörer och frågade om jag kunde få köpa från dem. Det gick bra och så var det igång..

 

Hur vill du Lina att Kungsgatan skall utvecklas för att locka mer folk, eller är du nöjd som den är?

  – Vi vill ha en mysig gata och möjlighet att sätta bord och ställningar på utsidan vid fint väder lite ”Hagakänsla”, utan att det kostar oss en stor slant. Attraktivare centrum lockar fler kunder utifrån. Alla skall också tänka på att Handla Lokalt och gynna sin hemstad där får du den bästa servicen. Annars kommer tyvärr fler butiker försvinna.

 

Hur kommer Julia´s att fira 20-års jubileet?

  – Jag (Lina) har bjudit hit några leverantörer och kommer att ha olika erbjudanden och utlottningar. Tillsammans med Cafe Kungsgatan, Lyckes smycke & present och Catarinas Blommor har vi också planerat olika evenemang. Vi kommer att fira hela mars med start 3/3 och fram till 24/3 då vi planerar för en Vårmarknad. Så håll ögonen öppna programblad kommer!!

Beskriv Lysekil med några få ord.

  – Bästa platsen att bo! Nära till hav, klippor och all tänkbar service. Somrarna med olika evenemang som livar upp staden..

 

CI2A6371.jpg
Lina Skarp.

Blomsteraffär, Present & smycke, klädaffär och även ett Café öppnades 1998. Det var Café Kungsgatan som idag är totalrenoverat och drivs av Gisela Leandersson Ottosson och hennes man Bosse.

Jag frågar Gisela vad hon minns av premiären för 20 år sedan?

  – Vi byggde och rev väggar och knacka tegel. Jag kommer ihåg vi möblera måla baka in i de sista.. långt in på natten, sov inte en blund då vi inte visste om de skulle komma gäster. Eftersom vi fått höra; ”om det hade behövt ett sådant café i Lysekil hade de redan funnits”. Men de blev en helt magisk dag med massa folk.

28313910_10213912577061584_316607566_n.jpg
Eva-Maria och Gisela.

Hur tycker du att Café Kungsgatan utvecklats under de här tjugo åren?

  – Jo, ganska mycket. Jag och Eva-Marie började med ett café med stora bakverk, mackor och smårätter. Sen fick vi halva Bakgården och rättigheter och börja med lokala band på onsdagskvällar och olika buffé på dagtid.

Sen kom min man Bosse in för 10 år sedan och då hade vi fått hela Bakgården. Vi byggde bar och scen och börja satsa mer på sommartid på Bakgården med musik och buffé och körde husmanskost på lunchbuffé på dagen och fika, mackor m.m.

28236202_10213912475219038_394976412_n.jpg
Bakgården.

28176294_10213912561261189_93595827_n.jpg

Hur kom det sig att det blev ett Café med mat?

  – Efterfrågan och både jag och Bosse älskar att laga mat från grunden och husmanskosten låg i tiden. Både jag och Bosse ville utveckla detta med maten lite typ mellan café och restaurang.

28191229_10213912531700450_146944600_n.jpg

Hur vill du att Kungsgatan skall utvecklas för att locka mer folk, eller är du nöjd som den är?

  – Jag skulle vilja att gatan blev mysigare och lite mer av Hagakänsla därför gör vi ett försök till en vårmarknad 24 / 3 där vi vill skapa denna känsla. Sedan är de alltid fråga om parkeringar. Även parkeringarna mot parken från Systembolaget och renovera och rusta upp vår lekplats. Vi i har en jättefin stadspark som bör användas mera.  

Vi vill cafét skall vara en mötesplats där man trivs och träffa sina vänner, gammal som ung på en kopp kaffe eller ett glas bubbel och äta en bit mat eller ta en fika. Därför har vi nu lyssnat på gästerna och kommer testa ha öppet onsdag och torsdagar till kl. 20.00 och med en ny meny som serveras från kl. 16:00 onsdag – fredag samt lördag 12:00 – 15:00. Vi kommer även med lite nyheter till sommaren.

 

Hur kommer Café Kungsgatan att fira 20-års jubileet?

  – Vi firar hela månaden med fokus på lördagar i mars, med de andra jubilarerna och kommer ha en 20-årsfest 10 mars med Sebastian. På caféts årsdag den 27 mars kommer vi ha massa bra priser som bl.a. kommer spela på 20 år och öppet till kl. 18.00. Vi kommer naturligtvis göra en speciell kväll för cafét 24 /3 med Totto och Micke.

 

Beskriv Lysekil med några få ord.

  – Underbar vacker stad nära till havet och med många fina butiker caféer o restauranger. Vi har mycket fint framför näsan på oss, men vi är inte duktiga på att uppskatta de och vi måste bli bättre ambassadörer för varandra och vår stad och handla på hemmaplan

CI2A6391.jpg
Gisela Leandersson Ottosson.

Program under 20-årsjubileumet.

28190459_10213910318325117_582330358_n.png

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.