INVIGNING AV UTSTÄLLNINGEN ”Strövtåg i Evert Taubes Värld” den 16 juni, Smögenbryggan.

I år är det exakt 100 år sedan nationalskalden Evert Taube gjorde sitt första framträdande. Någonsin. Och det var just på Smögen. Det uppmärksammas med arrangemang, konserter, vandringar, konstutställningar, allsång och smakfull inspiration.

Välkommen till utställningen ”Strövtåg i Evert Taubes Värld”. Den 16 juni blir det invigning av utställningen och aktiviteter med Taubeton på Smögen och Hållö.

Ung Taube på Smögen.jpg
En ung Taube på Smögen. Foto från Smögens Bildarkiv. 

– Jubileumsåret är startskottet för en satsning på en större och bestående attraktion kring Evert Taube i Sotenäs, säger besöksnäringsutvecklare Åsa Andersson vid Sotenäs kommun.

Ambitionen är att bygga upp en basutställning, ”Strövtåg i Evert Taubes Värld”, med delar och föremål ur Evert Taubes Värld på Liseberg.

– Här på Smögen och i Sotenäs är Evert Taube levande än idag, vi har de miljöer han berättar om, här finns människor som fortfarande kan berätta om möten med Taube och de personer och miljöer som han diktar om, säger Åsa och poängterar att man inte tagit hela attraktionen från Liseberg som den är, utan väljer att plocka russinen ur kakan och bygga upp sin egen berättelse.

För Taubehistorierna finns här. Överallt. Det var här, utanför Smögens bistra kust vid Sandö som skutan ”Nymph” förliste år 1871. Och här, utanför Hållö som Everts äldre bror Fredrik drunknade år 1906. Stoff som tros ha legat till grund för den omåttligt populära ”Briggen Blue Bird av Hull”.

Det var också här på Hållö som han tillbringade många barndomssomrar, där hans morbror Edvin Jacobsson var fyrmästare – och på Smögen vistades han under ungdomen. Hit tog han sin stora kärlek, Albert Engströms dotter Malin – och här förlorade han henne, då de sägs ha brutit genom att kasta förlovningsringarna i Smögens hamn.

Det är berättelser som dessa som kommer få nytt liv genom utställningen Strövtåg i Evert Taubes Värld som den 16 juni invigs i en genuin sjöbod mitt på Smögenbryggan, vid ”Kilen” nära Smögens Bildarkiv.

Ansvarig för att bygga utställningen Strövtåg i Evert Taubes Värld är koncept- och designbyrån Kistone som också var delaktiga i den mycket uppskattade attraktionen Evert Taubes Värld på Liseberg. Den blev 2009 utsedd till “Årets utställning” av Forum för utställare.

– Det har varit oerhört spännande att på nytt få berätta om Evert Taubes fantastiska konstnärskap, säger David Anthin, storyteller på Kistone och som också har skrivit en doktorsavhandling om nationaltrubaduren. Särskilt stimulerande har det varit att ta fram en ny berättelse utifrån det unika Taubelandskapet Sotenäs. Vi vill berätta om hur ”Taube blev Taube” här i Sotenäs och vi har använt ”hemkomster” som röd tråd för utställningen. För så känns det verkligen – som att Taube har kommit hem.

Kistone har arbetat fram ett jubileumskoncept med en berättelse i sex kapitel. I utställningen gestaltas berättelsen i sex olika scener – fem av dem kommer att visas på Smögenbryggan: kärleken, scenen, konsten, berättelserna och återkomsterna.

Den sjätte scenen finns på Hållö, med fokus på Everts barn- och ungdomsår. Denna utställningsdel är ett fristående nedslag i ”Strövtåget” och har bekostats av Föreningen Hållö Fyr.

Taube Logo NY.jpg
Profilbild: Jakob Forsell. 

I år – 100 år efter Everts debut som scenartist i den numera rivna Godtemplarlogen på Smögen 1918 – välkomnar platsen Evert tillbaka. Nu i form av aktiviteter, konserter, mat och dryck inspirerat av Taube och hans diktande, båtturer, konst och vandringar i Everts fotspår.

– Basutställningen blir en utgångspunkt för vår attraktion kring Evert Taube – men det är programpunkterna, evenemangen och aktiviteterna som ger ett innehåll, säger Åsa Andersson.

Tanken är att basutställningen ska bestå och utvecklas, bli ett nytt besöksmål i Sotenäs – och ett kulturellt centrum för Evert Taube, inte bara i Sotenäs. Evert Taube är mycket större än så. Hans liv och verk är av riksintresse och är viktigt att bevara och sprida kunskap kring.

Invigning Smögen.JPG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.