Idag på bloggen får ni träffa artisten och låtskrivaren Frida Braxell. Frida har tillbringat många somrar här i Lysekil

Idag på bloggen får ni träffa artisten och låtskrivaren Frida Braxell. Frida är född i Göteborg, men bor idag i Enköping. Hon har släppt två album och ni har säkert hört låten ”Gatorna på Söder” som är från hennes andra album och som spelats flitigt på olika radiokanaler.

2017 fick hon hedersuppdraget att skriva scoutrörelsens ”jamboreelåt” som är en motsvarighet till fotbollens VM-låt. Hon har även uppträtt för kungaparet. Frida förlorade sin mamma som dog i cancer i början av året. Hon har haft det tufft, men nu är hon på väg tillbaka och det skall bli spännande att se var detta slutar. Vilken röst och vilken carisma denna tjejen har.

frida9.jpg
Frida Braxell. Foto: Linnea Siitari.

Frida som har rötter i Lysekil släpper i mars nästa år sitt tredje album. I början på oktober släpptes den första singeln ”Livet och ångesten” som är en riktig upptempolåt som jag fastnat för.

Nästa singelsläpp är i morgon fredag och jag slog en signal till Frida och frågade vad nya singeln handlar om?

– Jag skrev ”Parkerna och lundarna i stan” när jag flyttade till Enköping där jag inte kände någon alls. Jag hade precis blivit musiker på heltid och periodvis innebar det många dagars jobb på hemmaplan. Som frilansare har man ingen arbetsplats eller skola där man kan lära känna någon så efter ett år i stan var kontakterna fortfarande väldigt begränsade.

Jag promenerade mycket om dagarna och varje gång jag passerade andra människor som hade sällskap av varandra så blev ensamheten lite mer påtaglig. Men det var en väldigt fin stad så jag tyckte om att se mig omkring. Speciellt tyckte jag om en grusväg som jag gick så ofta jag kunde och det var mer regel än undantag att jag passerade Ica i stan innan jag tog grusvägen hem igen. Under en av promenaderna tänkte jag att ”det är ganska fint ändå, fina byggnader och så” och där föddes idén till låten. 

När vi hördes första gången så berättade du om att du hade rötter i Lysekil, hur kommer det sig?

– Min farmor växte upp i Lysekil, på Polisgatan för att vara exakt. Hennes mamma var sömmerska och hennes pappa hade frisörsalong i närheten. Farmor flyttade till Göteborg när hon träffade min farfar men de köpte ett sommarhus i närheten av Brastad så jag har tillbringat många somrar där och i Lysekil.

Mitt första framträdande i media var till och med i Lysekilsposten när jag som ettåring tillsammans med mina föräldrar gick en botanisk vandring på Stångehuvud. 

Hur startade intresset för musiken?

– Intresset för musik har alltid funnits där så jag kan inte säga något tillfälle då det startade. Jag vet att min mamma spelade mycket CD-skivor när hon var gravid med mig i hopp om att det skulle ge mig försprång i min kreativitet. Så eventuellt startade mitt intresse för musik redan innan jag föddes. Jag har sjungit så länge jag kan minnas och om jag inte minns fel så skrev jag musik redan som treåring. Då hittade jag på en sång som jag kallade för Dadarutt, den blev en hit i min familj.

frida8.jpg
Foto: Linnea Siitari.

Vad har du haft för förebilder inom musiken under din uppväxt?

– Jag kan inte påstå att jag hade några särskilda förebilder inom musiken. Jag har alltid varit mer intresserad av att skapa något nytt och eget än att efterlikna någon annan. Men musik som jag tyckte mycket om att lyssna på som barn var bland annat Abba, Lisa Ekdahl, Evert Taube och Ted Gärdestad. Men jag lyssnade såklart på normal barnmusik också. 

Vad betyder musiken för dig?

– För mig betyder musiken allt, men mest handlar det om möjligheten att skapa. Jag är en väldigt kreativ person och behöver skapa för att må bra. De kan handla om andra saker också som att måla, bygga, klippa film eller så men musiken är det som är allra roligast.

Mina låtar är ett uttryckssätt som tillåter mig att sätta ord på tankar, upplevelser och känslor när jag behöver det. Eller så kan det vara ett sätt att bara underhålla mig själv och experimentera med ord och melodier. Men jag kan också få utlopp för mina känslor om jag sitter för mig själv och spelar piano, det är nästan som meditation och terapi på samma gång.

Under min mammas sjukdom och bortgång var musiken mitt stora stöd. Det är tack vare musiken, den här skivan och de musiker som jag spelar med som jag kunde hålla mig flytande när det var som tyngst. Jag vet inte hur jag skulle ha klarat mig utan det.

Med nya plattan ”Livet och Ångesten” som släpps i mars så kan jag tänka mig att det är mycket känslor efter det du gått igenom. Kan du berätta lite om plattan?

– Absolut! Nya plattan är på flera sätt mer självbiografisk än min tidigare musik. Tidigare har jag skrivit mer fiktiva texter, även om många var inspirerade från mitt eget liv. Den här gången kände jag för att skriva ännu mer äkta. Jag har en tung period bakom mig. Min mamma, som var sjuk i i cancer under många år, dog i början av året. Det har såklart inneburit en stor sorg för mig men också många utmaningar.

Under mammas sjukdomstid kände jag ofta att jag behövde välja mellan att hjälpa henne och att leva mitt eget liv. Behovet av min hjälp var extra stort för båda mina småsyskon har funktionsnedsättningar och behöver mycket stöd. Självklart valde jag alltid att ställa upp för familjen men ju mer åren gick desto mer sörjde jag avsaknaden av mitt eget liv. Det skrev jag om i låten ”Livet och ångesten”, som har samma namn som plattan.

De övriga låtarna på skivan handlar om andra utmaningar som jag har mött de senaste åren, de flesta med en koppling till min mammas sjukdom och bortgång men inte alla. Jag har skrivit om ensamhet, att vara pank, kärlek och mycket annat. Alla låtar innehåller både lite ljus och lite mörker, därav namnet ”Livet & ångesten”.

I mars släpper du ny platta och ger dig ut på turné. Jag hoppas verkligen vi får se dig här i Lysekil inom en snar framtid. Tack för att du tog dig tid och lycka till med nya singeln.

Här under har du länkar så kan du läsa mer om Frida Braxell.

https://www.fridabraxell.com/

https://www.facebook.com/fridabraxellofficial

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close