Många olika träd är bra för den biologiska mångfalden

Många olika träd är bra för den biologiska mångfalden
Skogen är en viktig del för den biologiska mångfalden i många länder, så även i Sverige. Studier från forskare runt om i Europa visar nu att skogens sammansättning och mängden trädarter är avgörande för arternas mångfald och mängd. Enskilda trädarter har helt olika arter av fåglar, insekter, lavar och svampar knutna till sig.

Det kan låta självklart, men hittills har forskning i ämnet varit sparsam. Det är ett svårt och mödosamt arbete som krävs för att samla in tillräckligt stora mängder data och göra de analyser som krävs.

Den nya rapporten, som publicerades i den vetenskapliga tidningen Oikos i oktober visar hur viktig träddiversiteten är i olika skogsekosystem runt om i Europa. Resultaten visar tydligt hur betydelsefullt ett uthålligt brukande av skogen är. Blandskogar med många trädarter är av stor betydelse för mångfalden jämfört med planteringar med få trädarter.

– Vi vill uppmuntra alla som äger eller sköter skog och mark att spara rönn, hägg, sälg, asp och andra arter som ofta betraktas som sly och lätt röjs bort. De är jätteviktiga för mångfalden, inte minst för många pollinatörer, säger Mats Niklasson, vetenskaplig ledare på Nordens Ark.

ekoparken-pa-nordens-arkfoto-lisa-sihlberg
Ekoparken på Nordens Ark. Foto: Lisa Sihlberg

Mats Niklasson är också ansvarig för landskapsrestaureringen som bedrivs på Nordens Ark.

– Sedan 2011 har mer än en kvadratkilometer granplantering omförts till artrika betesmarker med stort inslag av träd och buskar av många arter, fortsätter han.

Nordens Ark arbetar med bevarande av utrotningshotade djur och tar ett brett ansvar i dessa frågor, t ex i restaureringsprojekt på de egna markerna där mångfalden av träd och buskar är högt prioriterad.

 

Här kan du läsa mer om Nordens Ark. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.