Lysekil för Ukraina

I mitten på mars så kom de första flyktingarna från kriget i Ukraina till Badhusberget i Lysekil. LysekilsBostäder har på en kort tid kunnat ställa i ordning ett antal lägenheter som stod tomma på Badhusberget.

Tack vare alla generösa invånare lyckades de tillsammans göra lägenheterna klara och fylla dem med sovplatser och husgeråd i tid innan den första bussen rullade in i Lysekil. Lysekilshemmet har nu iordningställts tack vare LysekilsBostäder, Lysekils kommun, Leva och frivilliga krafter för att kunna ta emot fler flyktingar.

Lysekil för Ukraina

I och med detta har LysekilsBostäders vd: Christina Johansson i samarbete med den gruppen kvinnor som av helt ideella krafter skapat gruppen ”Lysekil för Ukraina” för att samordna och koordinera insamlingen av möbler, kläder och annat till de nyanlända flyktingarna från kriget i Ukraina. I före detta Birgittas Shop så har de nu ett lager för allt de samlar in.

Här är några av kvinnorna som fanns på plats när jag besökte affären på Kungsgatan 43. Fr. vänster. Maddi Gunnarsson, Inga Wåhlander, Sussie Kullbrink, Maria Campeau och Liz Englund Karlsson. Resterande kvinnor i gruppen är: Eva-Lott Swahnberg, Ami Renström och Ulrika Welin Dahlström.

Teamwork

Maria Campeau som är en av de åtta kvinnor som startat upp denna grupp berättar att det är en sådan fantastisk respons från folk som vill både skänka saker och hjälpa till, och det gör det hela mycket roligare att jobba för, för vi får så mycket tillbaka av glada leende även om det är människor som har det mycket svårt. Allt arbete som görs med detta för att hjälpa till är ett stort teamwork.


Butik på Kungsgatan 43

De har även fått låna butiken Penny Lane som ligger på Kungstorget i Lysekil, där flyktingarna från Ukraina kan hämta kläder, hygienartiklar och annat som de kan behöva. I tisdags öppnades butiken och det var en lång kö av de nyanlända flyktingarna från Ukraina som ville fylla på sitt klädförråd med mera. Det är fruktansvärt att behöva hamna i en sådan situation att behöva lämna sitt hem i ett annat land utan att ta med sig det man behöver.

När butiken öppnade var det så många företag som hjälpt till med att skänka olika saker som blommor och mycket annat. Även Restaurang & Pizzeria Lysekil fanns på plats och bjöd på pizza.

Foto: Maria C.

Foto: Maria C.

Butiken på Kungsgatan 43 har öppet måndag till torsdag kl. 13:00 – 15:00. På Gruppens Facebooksida så kan ni följa vad de är i behov av. Just nu så söker de, tofflor, sängbord, cafébord/matbord för 2 personer eller mer, bordslampor och taklampor.Soroptimisterna i Lysekil samlar in pengar via Swish

I gruppen av kvinnor finns även några som är med i Soroptimisterna i Lysekil som bland annat anordnar Vattenloppet i Lysekil har möjliggjort att de kan ta emot pengagåvor. Pengagåvor behövs för att kunna köpa in bland annat hygienartiklar och nya underkläder med mera. Vidare berättar Maria att de samarbetar med olika aktörer i Lysekil som bland annat Wictoria Insulan på Outdoor West Sweden som i ett tidigt skede samlade in saker som de skickade till militärerna i Ukraina. De har även samarbete med Anette Nicklasson, Javier Gonzalez Amador och hans fru som har ett antal flyktingar boende på Fjordhotellet här i Lysekil.

Outdoor West Sweden

Jag träffade Wictoria i deras lokaler för några veckor sedan i Norra Hamnen där även vännerna Yura och Kateryn som flydde från Kiev i Ukraina och som nu befinner sig i Lysekil och som hjälpte till med insamlingen.

Fr. vänster: Ann, Yura, Kateryna och Wictoria som höll på att packa lådor när jag hälsade på i Norra Hamnen för några veckor sedan.

Wictoria och Yura.

Yura har varit i Lysekil ett antal gånger tidigare med grupper från Ukraina som både paddlat och klättrat i berg. Nästa tur till Lysekil var tänkt att ha redan nu till midsommar, men i all hast fick de fly från hemstaden Kiev.

Foto: Wictoria I.

Outdoor West samarbetade även med Adam Bergman som har ambulanskollegor som körde till Polen med saker som kan hjälpa vuxna och barn som flyr kriget i Ukraina och med saker som kan behövas på plats.

Följ gärna Lysekil för Ukraina på deras Facebooksida för uppdateringar här under.

Lysekil för Ukraina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.