Trevlig invigning av sommargatan på övre Kungsgatan

Härligt väder och massor av folk var med idag när övre Kungsgatan invigdes med pompa och ståt. Tal av kommundirektör Karolina Samuelsson, destinationsstrateg Cia Säll, Per Ekstedt från Folkets Hus vars tal ni kan se i sin helhet här under tillsammans med foton från invigningen.

Det bjöds även på musikunderhållning av de lokala bandet som för dagen fått namnet OM OM med killarna Janne Malmborg på bas, Patrik Isaksson på gitarr, Mats Karlsson på sång och munspel och Dan Eriksson på trummor och från Göteborg kom Hilda Ekstedt & Ysolina Munguia Lundin som bjöd på fin musik.Talet som Per Ekstedt höll. Välkomna till sommargatan övre Kungsgatan

”Det var en gång” brukar ju sagor börja med och tillblivelsen av gågata för hela Kungsgatan började redan år 2006 och nu har vi fått en gågata förra året i nedre delen av Kungsgatan och nu 2022 (16 år senare) har vi fått en liten snutt på övre Kungsgatan. Förhoppningen om att få hela Kungsgatan som gågata kanske inte behöver ta lika lång tid om det visar sig att försöket slår väl ut.
Varför ville vi ha en gågata på övre delen av Kungsgatan?

Vi har under senaste år upplevt att fler affärer med differentierad verksamhet har etablerat sig här. Det gäller dock att Lysekils invånare och turister letar sig innan de vänder om förbi Apoteksgatan innan de vänder om och ner till centrum igen.


Vi har på senare år fått flera nya affärer med The och kaffekompaniet i Jibes gamla handelshus från början av 1800-talet, hatt -och modeaffär nu med ny etablering. Majsans delikatessaffär i gamla klädaffären Sven Larssons, tatuerarshop, frisörsalong 2st med Anna och Omar, tapetserare från Syrien i vackra Midgårdshuset som tyvärr flyttat men istället har Malin från Göteborg byggt upp Mallowskis designbutik och på motsatta sidan finner vi två antikvitetsaffärer med Christer och och affären Cina som ligger i samma hus som The och kaffekompaniet med mera. Sen hoppas vi hoppas vi på ytterligare etableringar i det vackra Midgårdshuset där det funnits Steakhouse/pizzeria och faktiskt en MidgårdsBio.

Cia Säll Lysekils kommun

Vi vill också att det skall upplevas som naturligt att fortsätta vandra förbi Folkets Hus och komma vidare ner till Gamlestan som är ju ett turistmål i sig. Tyvärr upplevs det inte idag som att man kan fortsätta rakt fram och att det finns något bakom hörnet efter Midgårdshuset.


Per Ekstedt Folkets Hus

Per Ekstedt med ett foto från 50-talet hur det såg ut på övre Kungsgatan då


Kommundirektör Karolina Samuelsson berättar om vad signalflaggorna som sitter över vägen vid övre Kungsgatan. Signalflaggorna bildar namnet Lysekil. Karolina hade gjort en egen flagga dagen till ära som betyder klart för avgång.


Möjligtvis upplevs inte den yttre miljön som attraktiv och man lockas inte av att promenera vidare. En bilfri zon och mer aktiviteter kan komma att ändra våra vanor åtminstone sommartid.


Folkets Hus bjöd på popcorn

Dan Eriksson klipper bandet

Vi ser nu övre Kungsgatan som ett nytt växande affärsområde omgivet av kommunens kulturella utbud i form av bibliotek och Folkets Hus med bio och andra aktiviteter. För över 100 år sedan var det ett handelscentrum som sträckte sig ända ner ifrån Norra Hamnen med sin skeppshandel och Skandiaverken. För besökare så upplevs både biblioteket med sina frikostiga öppettider och Folkan Bio med film 4-5 dagar i veckan. Faktum är att i har ett ett mycket högt besökstryck på bion under sommaren av framför allt turister och när många upptäcker att det finns en biograf så är det en begivenhet även när det är fint sommarväder.

Tack Per för att du delade med dig av talet.

Första delen av Kungsgatan från Kungstorget är gågata sedan även nu den övre delen av Kungsgatan. Det finns saker i parken och med hela Kungsgatan.

Räddningstjänsten ”Mitt Bohuslän fanns på plats och visade upp sig på förmiddagen vid Kungstorget.I Parken finns det en stor stol, boule, pingisbord och hängmatta med mera.

2 reaktioner till “Trevlig invigning av sommargatan på övre Kungsgatan

  1. Roger Jansson 2 juli, 2022 — 21:08

    Du är makalös Glenn, tänker på möda och skäl du lägger ner i dina reportage, bra blir det också, hatten av!

    Mvh Roger jansson

    Hämta Outlook for Androidhttps://aka.ms/AAb9ysg ________________________________

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close