Jörgen Åberg musiker från Järvsö

Idag skall ni få träffa en kille från Järvsö som heter Jörgen Åberg. Senast jag såg Jörgen så medverkade han i tv-programmet ” Moreus Med Mera” och då var han en av personerna som körade bakom Björn Skifs. Men han har gjort så mycket mer. Jag träffade Jörgen för första gången när vi var med Tommy Nilsson och spelade in ett TV program som heter Copycats Singers i Göteborg. Vi pratade ganska mycket då och han berättade att han var musiker och hade även gjort en singel. Jag fick Jörgens första singel när vi var i Göteborg. Den heter ”Viska mitt namn”.

Från inspelningen av Copycat singers i Göteborg.
Från inspelningen av Copycat singers i Göteborg.

Har träffat Jörgen några gånger efter det när jag varit i Järvsö. När jag var uppe i augusti i år så träffades vi och fikade hemma hos honom och spelade lite bordshockey. Jörgen berättade då lite om arbetet med den skiva som han nu har släppt. ”Ljuset”. Men för att få lära känna Jörgen lite mer så tänkte jag att vi gör en grej till min blogg för Jörgen har varit med om så mycket i livet och jag var nyfiken på hur musikintresset uppstod och samtidigt få lite historik om Jörgen.

Jag passade även på att ta kontakt med lite personer som Jörgen jobbat med och vänner runt honom och har kallat detta för ”Röster om Jörgen Åberg” Detta har varit ett detektivarbete i sig för jag har försökt att hålla detta hemligt för Jörgen. Tack vare vissa personer så har jag fått ihop lite röster. Här kommer reportaget om och med Jörgen Åberg!

Jörgen Åberg.

Jörgen Åberg– 30 år bakom mikrofonen.

Jörgens Pappa var en omtyckt danskavaljer och mamman sjöng i kyrkokören. Mamman och Jörgen gick på gitarrkurs tillsammans när han var 9 år, och han fick en elorgel på sin 10-årsdag. Men Jörgens hamrande på allt ihåligt i hemmet tydde på ett tydligt intresse, när han ett år senare fick sitt första trumset. När han var 13 köpte han för sina sommarjobbspengar ett nytt Tama Swingstar och övade varje dag efter skolan. Samma år startade han sitt första band, Maltes Hopplösa. Första gigget var på ett lastbilsflak på Strandvallens IP och den första egna låten hette ”Per och jag”.

Här berättar barndomsvännen Peo Ericsson om Jörgen och Maltes Hopplösa:

Jörgen och jag är lika gamla (Födda 1967) och vi har gått i samma klass i hela grundskolan.
Vi spelar nu ihop i ett hobbyband som heter Extract. Vi var båda med vid starten av det bandet för snart 25 år sedan.

I högstadiet började Jörgen och jag spela musik tillsammans på fritidsgården. 
I det bandet, som hade namnen Maltes hopplösa och Doctrin band, skrev och framförde vi egna låtar. Några av titlarna som jag minns var Älgjaktssamba, Save the Whales samt Per och jag. Och naturligtvis var det på den nivå man kan förvänta sig av några entusiastiska rockskole elever på högstadiet. Jörgen spelade trummor och sjöng, precis som han gör i Extract idag.

Vi hade väldigt bra fritidsledare som hjälpte oss som gillade musik mycket. Ett minne jag har är när vi fick komma till Järvsös äldre boende och ha vår första konsert utanför fritidsgården. De som bodde på äldre boendet satt och höll för öronen för de tyckte vi spelade högt men de log och var mycket glada över att få besök av entusiastiska ungdomar. Jag minns också att regionala nyheterna, Mitt-nytt, var där och gjorde ett reportage och jag är ganska säker på att detta var Jörgens första TV- framträdande.

Jörgen tyckte mycket om att spela trummor och han satt ofta i källaren på sitt pojkrum på Olingmarsvägen och spelade trummor till Dire Straits som snurrade på grammofonen. Annars var det framför allt Prince, som var och fortfarande är hans stora idol, som Jörgen lyssnade på berättar Peo.

Jörgen på ett hotellrum i Kathmandu 1990.
Jörgen på ett hotellrum i Kathmandu 1990.

Han fortsatte bakom trummorna med hårdrocksbandet Vicious Vicars som precis hade vunnit en talang tävling  Priset var en studio inspelning och nu behövde de en trummis som kunde hålla tempot berättar Jörgen.

Nästa band hette Rox orkester och bestod av killar som var tio år äldre än han. De spelade på fester av alla slag och Jörgen blev deras chaufför och trummis i ett par år. Samtidigt började han efterfrågas som sångare och gjorde några vigslar och dop. Parallellt med detta arbetade han även som discjockey och arrangerade diskotek och fester. Ett nytt band såg dagens ljus, Samplers. Han började som trummis, men efter några rep började han sjunga alltmer. Vid den här tiden, i tjugoårsåldern, började han även skriva lite låtar på gitarr. Ett par av de låtarna finns nu med på Jörgens debutskiva, 25 år senare.

Peo berättar vidare:

När Jörgen gjorde lumpen var det åter dags för oss att mötas i musikens värld igen. Året var 1988 och vi bildade tillsammans med några vänner ett band som hette Samplers (senare Extract). Med från Fritidsgårds tiden fanns även vår vän Jörgen Ohlzon och vår fritidsledare och vän Lasse Norin. Alla vi fyra spelar fortfarande i samma band. Inriktningen för Samplers var dansmusik och på den tiden fanns det gott om speltillfällen  Vi hade aldrig någon ambition att börja spela på heltid utan bandet har alltid varit ett hobby projekt  Vi spelade också in ett par kassettband med bl. a en låt skriven helt av Jörgen den låten heter To mum and dad.

Bandet Extract.
Bandet Extract. Detta är deras skiva med Eagleslåtar. Extracts hyllning till Eagles.

Han fortsatte med Samplers, men hittade även andra att musicera med. Fick heltids jobb som musiker på Lillbabs Värdshus. Vid 23 års ålder tilldelades Jörgen Lillbabs stipendiet. Pengasumman omvandlades till ett besök hos en sångpedagog i Stockholm. Hon berättade för Jörgen att han var att en baryton och att hade en lysande framtid inom operettmusiken. Han fick också gå på konserter och musikaler och träffa inspirerande människor i branschen, t.ex en ung och mycket trevlig Peter Jöback, kapellmästaren Hasse Gardemar och den redan då etablerade musikal artisten Gunilla Backman.

Sedan gav han sig ut och reste ett par år. Arbetade med jazzpianisten Gösta Svenssons orkester på Gran Canaria. Jobbade åt Rosa Bussarna och började så småningom läsa till lärare. Spelade med olika musiker från trakten och var medlem i kören Upptakten som då leddes av Bengan Jansson.

Sommaren 1993 hände något som fick Jörgens musicerande att ta en ny vändning. Hem till kommunen efter flera år av arbete som musiker på Sunwing hotellen kom några talangfulla unga män. De längtade hem till Sverige och ville göra något nytt och stimulerande. Jörgen själv behövde nya utmaningar och tillsammans skapade de sjumannabandet Åberg & Kompani. Bandet bestod av medlemmarna Stefan Johansson, Jocke Blomgren, Peppe Lindholm, Pär Åström, Jonas Gröning, Lars Sigurdsson och Jörgen. Ett partyband som spelade covers, men med en annan repertoar än de flesta band som reste runt i Sverige under den här tiden. De skapade ett eget sound av soul och disco som inget annat band hade.

Jocke Blomgren om Jörgen:

Jörgen är för mig, förutom en fantastiskt begåvad musikant, en oerhört pålitlig och kär vän som jag delar många fantastiska minnen med. 
Vi har njutit och slitit på samma scen många gånger, vi har med hjärtat i halsgropen tagit oss igenom monstruösa oväder tack vare Jörgens 
rutin som chaufför. 
Vi har skrattat gott åt många galna upptåg, tröstätit kalaspuffar, pratat om stort och smått, visionerat och kapitulerat, hissat och dissat, myntat och pyntat… och det bästa av allt… det känns som om detta bara är början…
/ Jocke Blomgren – Vän och medmusikant.
Ågren & Kompani.
Åberg & Kompani.

Jörgen gjorde en paus i sina studier och de började med att göra en säsong på Sunwing hotellet i Åre. Afterski shower och dansmusik. I fem månader spelade de flera gånger om dagen i tre veckor, var ledig i tre dagar, osv. Detta var en mycket bra skola för dem alla. De medverkade i flera lokala, direktsända TV-program, både i Åre och i Sundsvall. Jörgen var även med i Östen mé Restens caféprogram.

När säsongen var över var de ett tajt sexmannaband med massor av kontakter och erfarenhet. De skaffade en bokare och påbörjade en tioårsperiod av spelningar på fjällanläggningar, Folkets Hus, diskotek, festivaler, invigningar, kickoffer, events av de mest skiftande slag i hela Skandinavien.

Lillemor Gustafsson  om Jörgen:

Han är lååång, med ett vad det verkar orubbligt lugn. Mest impad är jag över hur allround han är. Han kan verkligen sjunga ALLT! 

/Lillemor Gustafsson FärilaSångerska.

Lisa Ericsson om Jörgen:

Är en väldigt begåvad sångare och trevlig, varm person /Lisa Ericsson, Artist, musiker.

Martin Berger om Jörgen:

Jag som spelat i olika sammanhang med Jörgen tycker han är en skön kille med en underbar värme i rösten. Utan stora åthävor levererar han alltid. Sveriges Tom Jones!

/Martin Berger, saxofonist. 

Sussie Gunnarsson om Jörgen:

Jörgen är Järvsös längsta varmhjärtade sångfågel, med en röst som är guld värd.

Pär Engman om Jörgen:

Förutom att Jörgen är en fantastisk sångare så är han också en varm och fin människa. Han är alltid generös och bidrar enormt mycket till att inspirera och engagera ungdomar och lokala musiker.

Daniel Granberg om Jörgen:

Han har varit en bra förebild för många yngre musiker som kommit efter honom. En väldigt bra röst också med pondus på scenen.

Christer Nilsson om Jörgen:

Den första gången jag träffade Jörgen Åberg spelade han schysst trumma med Jarsemetalbandet Vicious Vicars. Han var trevlig och lång. När jag sist sprang på honom spelade han inte metal längre. Men han var fortfarande trevlig och lång. Det är skönt med saker som inte förändras.

Pelle & Johan Bergman på Kramsta Gästgård & Konferens om Jörgen:

Jörgen ja… han spelar här varje jul och i år hette de ”två vise män” samt att Åberg & Co var husband här under sommrarna på sent 80 tal. De flesta har ju fortsatt med musik såsom Per Åström som är megastor producent och Jonas Gröning som just nu är i bandet i ”så mycket bättre”… sen var de ju husband på Sunwing  i  Åre då de behövde stötta upp golvet som nästan rasade…

Hasse Johansson om Jörgen: 

Man är aldrig så trygg på scen som när man har Jörgen vid mikrofon. En annan sak var när jag för första gången fattade hur bra Jörgen är. Jag höll på att spela in några låtar och jag frågade Jörgen kunde komma och lägga sång på en låt. Jag hade skickat låten till han så att han kunde lyssna in sig. Dagen kom när vi skulle spela in och Jörgen kom hem till mig och sjöng igen om EN gång, det blev perfekt… ööö vi kanske kan ta det en gång till sa jag bara för att ha nått att säga. Jag hade spelat med Jörgen live förut och visste att han var bra men i studion hör man ofta saker man inte tänker på när man står på en scen. Så bra är han!!! /Hasse Johansson gitarrist och producent av Jörgens skiva

Men efter 10 år på vägarna och hans första barn på väg kände Jörgen att han behövde förändra sitt liv. Han var trött på turnerandet, så han återupptog sina studier och tog lärarexamen. Hans musicerande letade sig nya vägar och nya samarbetspartners. Jörgen lämnade partybandslivet och blev mer av en soloartist. Medverkade i shower och kyrkokonserter, sjöng med storband och fick även en roll i musikalen ”Den underbare Trollkarlen från Oz”.

Jörgen i Körslaget.
Jörgen i Körslaget.

Sedan 35-årsåldern har han haft musiken som en hobby. I dagsläget har han 6 olika repertoarer i lika många musikaliska konstellationer. Det har blivit många vigslar, begravningar och dop genom åren. Många privata fester och många olika typer av evenemang och olika typer av band berättar Jörgen vidare. Han har haft äran att få sjunga för HM Konungen vid invigningen av skid-SM. Han har vunnit TV4:s Körslaget tillsammans med Team Andreas ”Andreas Johnson”. Han har vunnit Country-SM tillsammans med bandet Extract. Han har körat bakom legenden Björn Skifs i TV-programmet ”Moreus Med Mera”, och har nu precis släppt sin första CD med nyskriven musik på svenska. Han har sjungit i 30 år och tänker sjunga i 30 år till. Musiken är hans liv och sången är hans identitet. Han är sångaren Jörgen Åberg från Järvsö.

Jörgen Åbergs nya album Ljuset
Jörgen Åbergs nya album Ljuset

Här kan ni läsa mer om Jörgen och även beställa nya CD:n

Hemsida Jörgen Åberg.

Jörgen Åberg Facebook.

Till sist så ställde jag 5 frågor till Jörgen.

1: Vilket är ditt roligaste musikaliska minne?

 Jag tror många spelningar kan koras till det roligaste musikaliska minnet även om de idag är svåra att plocka fram ur detsamma. Men segern i Körslaget och min skivdebut är färskast i tid och ligger nog därför högst upp! Senaste konsertupplevelsen var Timbuktu och före den Sting och innan det Simply Red, helt magiska konserter!

2: Roligaste spelningen?  

Roligaste spelningen måste vara någon av alla de galna afterski-spelningar vi gjorde på Sunwinghotellet i Åre under 90-talet!

3: Fritidsintresse? 

På min fritid spelar jag musik eller gör saker tillsammans med mina barn. Innan barnen var resor min favoritsysselsättning. Har besökt ett 40-tal länder.

4: Vilken tycker du är den bästa låt som gjorts? 

Den låt som betytt mest för mig genom åren är Purple Rain av Prince. Det intryck som den första lyssningen gjorde  har bestått.

5: Har du varit i Lysekil och vad gjorde du där i så fall? 

Jag var i Lysekil sommaren 2008 och hälsade på min vän Dan Karlsson och hans familj. Vi tåg båten ut till den yttersta kobben innan öppet hav. Det var 35 grader varmt den dagen och fantastiskt väder! Under besöket i Lysekil så hann vi även med att fiska krabbor och se en konsert med en annan god vän, Tommy Nilsson.

Tusen tack Jörgen för att jag fick lära känna dig och så kul att få göra denna story. Jörgen har gett mig tillstånd att använda bilderna som är publicerade här. Bilden med Jörgen på ett hotellrum kommer från Peo Eriksson. Stort tack till: Peo, Jocke, Pär, Daniel, Christer,  Sussie, Martin, Lillemor, Lisa, Pelle & Johan och alla andra som jag stört i Julefriden!

Med detta så önskar jag er ett Gott Slut och ett Gott Nytt År.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close