Föreningen L. Laurin i Lysekil

Idag får ni följa med till föreningen L. Laurin här i Lysekil. Föreningen L. Laurin ligger i Skandiaverkens gamla lokaler där de just tillverkade bl.a tändkulemotorer. Jag hade nöjet att träffa ordförande för föreningen Martin Johansson som tog mig på en rundtur på museet och deras lokaler. L. Laurin  firar i år 20-års jubileum. Det kommer handla mycket om motorer i dagens inlägg. 1993 startade Stig Selander denna förening.

Det var meningen att man skulle köpa bogserbåten Dallas som var Lysekilsbaserad. När alla pengar var insamlade så var båten tyvärr redan såld berättar Martin.  Föreningen var bildad så man fortsatte med sökandet efter en annan båt. Då hittade man Harry som låg i Göteborg och lyckades köpa den. I oktober 1993 kom Harry till Lysekil. Det första man gjorde med Harry var att renovera motorn. Idag ligger Harry i Södra hamnen för den som vill se den. Harry har även turer på sommaren. Det går att chartra Harry om man vill. I slutet av mars så tas båten upp och bottenmålas m.m.

Bogserbåten Harry.
Bogserbåten Harry.

L. Laurin från Grundsund grundade tillsammans med svågern Karl Forsström Lysekils Mekaniska Verkstad år 1899. Hösten 1901 hade de ritningarna klara till den första motorn, en fyra hästkrafters tvåtaktsmotor.

Första motorn som tillverkades på Skandiaverken.
Första motorn som tillverkades på Skandiaverken.

1903 lyckades de övertala de som hade vadbåten Korpen att de skulle få testa en motor i sin båt. De skulle få använda motorn gratis under ett år. Var de missbelåtna skulle verkstaden ta ut den på en natt, så vadlaget inte skulle hindras i sitt fiske. Ville de däremot behålla motorn skulle de betala 2000 kr. Det blev en succé. Flera fiskelag beställde nu motorer till sina båtar. Martin berättar att vadbåten även hjälpte till att dra de båtar som inte hade motorer. Så fångsten av fisk blev ju större.

IMG_5580
6 hkr Skandiamotor.

Martin fick sitt intresse våren 1994 för tändkulemotorerna. Då var Harry renoverad och sjösatt. Medlemsantalet hade ökat och intresset var på uppåtgående för föreningen. Martin berättar att folk kom med motorer från när och fjärran. Den första motorn förutom Harrys som de renoverade var en Skandia 120 23 hkr. Den jobbade Martin mycket med och renoverade och fick igång.

IMG_5677
En av de första motorerna som Martin och föreningen L. Laurin renoverade.  Tillverkad 11 okt 1956. Skandia 120 B Marin.

De har sina träffar på torsdagar och en kväll kan det vara mellan 20-45 personer som kommer dit frivilligt och hjälper till. Idag äger föreningen L. Laurin sina lokaler berättar Martin.

L.Laurin.
L.Laurin.
Skandiamotorer på rad.
Skandiamotorer på rad.

Det fantastiska i detta med alla dessa tändkulemotorer är att de är tillverkade i Lysekil. Det tillverkades motorer i Lysekil till 1985. Cirka 600.000 hästkrafter har tillverkats och cirka 33.000 motorer har tillverkats här berättar Martin. Vilken historik det finns här. 1300 medlemmar har de idag i föreningen. De finns utspridda över hela världen berättar Martin vidare. Det är ett så stort intresse för dessa motorer. Martin berättar att när de brukar ha Tändkulemotorns dag så kommer det 3500-4000 personer dit och tittar. Det finns en förening i Finland som brukar komma med buss. Det har skänkt en modellbåt från Finland till föreningen.

Soumen Joutsen.
Soumen Joutsen. Skänkt från Finland.
IMG_5612
Inne i museet finns en modell hur det såg ut på 1930-1940 talet. Gjord av Åke  Arnold Carlsson.

Det finns även gamla båtsnurror på museet.

IMG_5613

Det har ju getts ut 2 st cd-skivor och en dvd film. Cd-skivorna har sålt i hela 35.000 ex. Det har sålts skivor till hela världen. Kina och Malaysia m.m. Jag frågar Martin om det är någon ny cd på gång. Vi jobbar på det med att man skulle kunna göra en film om hur motorerna fungerar och hur det startas t.ex. Det är i planeringsstadiet än så länge men det kommer säger Martin. Cd skivorna och filmen går att beställa på föreningens hemsida.

IMG_5661
CD-skivor och DVD-film.

Martin säger att Bohusläns museum har varit till stor hjälp för föreningen. De har hjälpt till mycket. Jag frågar om de har några sponsorer. Vi går vidare till föreningsrummet och Martin visar upp lite olika sponsorer de har.

IMG_5641
Martin med några av de sponsorer som är med och sponsrar föreningen.

Det är inte bara motorer som tillverkats på Skandiaverken. Tvättmaskiner som användes i hyreshus har tillverkats i Lysekil. Granater, lödkolvar och manometrar m.m.

IMG_5631
Tvättmaskinen Cenrti-Tvag. Tillverkningsår 1941-1945.
IMG_5671
Granat.
IMG_5633
Ett skåp med historik från Lysekil.
IMG_5587
Skandia 161B. 30 hkr, Tillverkningsår 1929.
Bild från
Bild från en världsutställning i London.

De har fått in en massa hus och byggnader som Lars Elisson från Lysekil har gjort. Han har skänkt dem till Laurin. En otrolig samling. Jag frågar om de vet vilka hus som är vilka. De håller på att göra i ordning dem och att katalogisera dem.

IMG_5559
IMG_5553
IMG_5554
Lysekils kyrka.
IMG_5565

Vi lämnar museet och går en trappa ner.  Jag frågar Martin om vilken som är hans favoritmotor. Martin berättar om en Skandia 281 S. Tillverkningsår 1939. hrk 53. Den här jobbade Martin med länge och väl innan han fick igång så det har blivit en favorit.

IMG_5686
Martin med en av sina favoritmotorer.
IMG_5703
Propeller som skall ställa ut i Norrahamnen.

På bottenplan finns även en likadan motor som sitter i båten Harry. En Skandia 4 cylinder. Tillverkningsår 1957. 300 hrk. Den här har de med sig när de är ute på olika båtfestivaler.

IMG_5719

När vi går runt på bottenplan och tittar berättar Martin att det är inte bara äldre folk som engagerar sig. Den yngste deltagaren är Lucas Appelgren som fyller 13 år i år. Han har målat en motor som de skurit upp och som skall visas i museet. Lucas berättar att hans stora intresse är motorer. Varje torsdag så är han med i lokalerna och hjälper till.

IMG_5742
Lucas Appelgren med motorn han målat.

Till sist så startar det upp en Skandia 180 A för mig. Tillverkad 1951. 75 hrk. Historien om denna är att den suttit i fiskebåten Marino från Syd-Koster. Helt fantastikst att få höra dunket från denna maskin. Ett sådant ljuvligt ljud.

IMG_5747

Reine Nygren berättade att den 9 mars är det  Antika och gamla vapen från 1700-1800-1900-talet som visas på Laurin. Den 23 mars är det modevisning. Ni som vill läsa mer om föreningen och bli medlem kan göra det på L.Laurins hemsida. http://www.llaurin.se/ Ni som vill besöka museet kan göra det på torsdagar mellan 15-21:00 inträde 40 kr. Missa inte tändkulemotornsdag den 17 augusti i år.

Här kommer ett klipp där ni kan höra och se båten Harry

Stort tack till Martin Johansson och föreningen L.Laurin att jag fick komma och besöka er. Stort tack till alla andra som var där och var framme och pratade med mig. En fantastisk upplevelse att få höra dig berätta om allt och se alla dessa fantastiska maskiner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close