Monica Törnell berättar historien om låten ”Vintersaga”

Vintersaga!

Ingen har väl undkommit Volvos nya reklam med Ted Ströms låt ”Vintersaga”. Låten har åter igen seglat upp som ett samtalsämne på olika medier. För något år sedan fick jag den stora äran att få göra en lång intervju med Monica Törnell. På sistone har jag märkt att många, väldigt många har varit inne, och läst intervjun efter det att Volvos reklam med låten ”Vintersaga” släpptes.

Idag har Monica blivit en nära vän och vi träffas då och då och håller kontakten. Monica har fått många som kommenterat Volvos nya reklam och låten Vintersaga på bl.a. sin Facebook sida.

Många tror att det är Monica som sjunger men det är det inte. Folk tror även att Monica tjänar en massa pengar på detta men det gör hon inte för hon har inte skrivit låten.

Jag frågade Monica vad hon kände nu när låten är på tapeten igen, även om det nu inte är Monicas röst i reklamen så är detta en låt som förknippas med Monica om någon. Jag frågade henne också om hon ville berätta historien om ”Vintersaga” för mig. Monica tackade ja och här kommer historien om när Monica Törnell tackade ja att sjunga in Ted Ströms ”Vintersaga”. I år är det 31 år sedan ”Vintersaga” såg dagens ljus.

Monica2_016
Foto: Torbjörn Calvero Copyright: Monica Törnell.

 Ted Ström kontaktade Monicas skivbolag

Ted Ström kontaktade det skivbolag som Monica hade och det var Air Music. Han ville ge ut en skiva med sina egna låtar, och hade allt färdiginspelat. Detta måste ha varit på hösten 1983 berättar Monica. Hon berättar även att hon också medverkar på Ted Ströms album ”Ge mig mer” som bakgrundsångerska som släpptes efter det att Monicas version av ”Vintersaga” var släppt. Monica hade fått demos av Teds låtar men berättar idag att hon inte tror Ted var så intresserad av att någon annan skulle sjunga in hans låtar, men så blev det tillslut ändå.

 Fick en förfrågan från skivbolaget om hon ville sjunga in någon av Teds låtar

Monica minns att skivbolaget frågade henne om det var någon av Teds låtar som Monica skulle tänkas vilja att spela in. Ted var också med vid detta möte. Hon fastnade för ”Vintersaga” och under förutsättning att hon fick ändra lite i texten och låten så kunde hon tänka sig att spela in ”Vintersaga”. Den ”Vintersaga” ni hör Monica sjunga är alltså hennes alldeles egna version av låten. Musikerna som var med på albumet ”Mica” var bl.a. Hempo Hildén på trummor i bl.a. Låten ”Vintersaga, hon minns att Hempos trumspel på den låten är ganska karaktäristiskt för honom berättar Monica. Vidare är det Örjan Byström på bas, Janne Schaffer på gitarr, Monicas bror, Bror på gitarr och Ulf Wahlberg på keyboard.

 Monica ville göra ändringar i Teds Låt

Under inspelningen hade Monica ringt och hört om det var okej med ändringarna i låten. Monica ändrade bl.a. till orden ”Frusna drömmar ut i monarkin” som var frusna drömmar ut i radhusen i Bro på Teds version berättar Monica vidare. Monica har åkt över Tjörnbron, varit på Mommas krog i Kiruna och även varit på Stadspuben i Luleå både spelat eller stått i kön där någon kväll efter det hon spelat någon stans i närheten berättar hon och skrattar.

 Vintersaga blev en succé direkt

1983 spelades låten ”Vintersaga” in på Europafilms studio 3. Monica var den som instruerade musikerna under hela inspelningen berättar hon, även om det också fanns en producent med i bilden. Inspelningstekniker var Leif Allanson. Albumet Mica spelades in under 1983 och 1984. Monica spelade in låtar till sin platta ”Mica”, och på den låg ”Vintersaga” som spår 1. Nyår kom och snön skulle kanske hinna att smälta bort innan Lp:n var klar. De kände att de måste skynda sig att släppa ”Vintersaga” innan snön var borta. Därför blev den utgiven som första singel. Det blev succé direkt berättar Monica.

Monica2_007
Foto: Torbjörn Calvero Copyright: Monica Törnell.

  Monica hade två band, ett i Söderhamn och ett i Malmö

Jag frågar Monica om hon tänkte på platserna i ”Vintersaga” när hon var ute och turnerade, och det bekräftar hon att hon gjorde. Monica berättar om Mommas vägkrog, där långtradarchaffisarna medan de gick och åt, kunde lämna långtradarna med nycklarna i, och när de var klara fick de tillbaka bilen tankad och klar. Det var en hel del turnerande, och Monica hade under denna tid två band. Ett i Malmö och ett i Söderhamn. Till albumet ”Mica” handplockade hon dem som skulle vara med vid inspelningen. Hon berättar att trummisen Hempo Hildén är också från Söderhamn och de bodde inte långt ifrån varandra.

Trummisen Hempo Hildén minns inspelningen av ”Vintersaga” och ”Mica”

Jag tog kontakt med Hempo Hildén och frågade vad han minns av inspelningen av ”Vintersaga?

– Maggan, det kallade vi Monica för vi som var i bandet. Jag minns att när vi spelade in så stampade Monica så hårt med skorna i golvet så att Leif Allanson fick be henne att ta av sig skorna, för att det inte skulle läcka in i sångmicken eftersom det blev interferenser med baskaggen.

Jag har känt Monica sedan hon var tretton år när vi växte upp i Söderhamn. Löparen på ”Vintersaga” har jag gjort, d.v.s. den gitarrslinga som ligger vid varje landning efter refrängen ”de e då som det stora vemodet rullar in”-du do duuttut dutt dot duttu dot duttu dot to tu. Alltså den gitarrslinga som Monicas bror Bobo lirar på gura. 

Hempo berättar också att han lirade in hela plattan med Simmons electrical drums och akustiska cymbaler live i tre tagningar, och det blev tagning två som blev inspelningen eftersom han då redan kunde låten.

Hempo HildŽn
Hempo Hildén Fotograf: David Blome & Andreas Blomlöf, Digitalfilm Productions

 Blir en del tjat

Det är väldigt många som sjungit in låten, men Monica vill inte säga något om de andras versioner. På albumet ”Mica” finns även två stora hitlåtar till, och det är ”Känslan i maj” och ”Skottland” eller ”Heden” som den heter nu. Men den hette ”Skottland” ända till 1984, och den kom till 1972 i ”Skottland” berättar Monica.

Hon tycker det är kul med uppmärksamheten, men säger att det blir mycket tjat också. Kommentarerna jag sett som Monica fått är bara positiva. Väldig många tycker att Monicas version av ”Vintersaga” är den bästa, och det håller jag också med om. Något som är lite konstigt är att ”Mica” inte finns utgiven på CD. Monica berättar att albumet ”Fri” som också släpptes 1984 finns inte heller på CD.

 Vill gärna spela in nytt material

Jag frågar Monica om hon skulle kunna tänkas sjunga in en nyversion av ”Vintersaga”. Monica kan tänka sig att sjunga in de äldre låtarna igen, och skulle gärna spela in lite nytt material berättar hon.

Monica2_025
Foto: Torbjörn Calvero Copyright: Monica Törnell.

 Konstutställning i april

Monica håller nu på med att skriva på lite egna memoarer, målar och syr lite kläder som hon designar själv. Hon skall ha en utställning i april, och nu försöker hon få tag på någon som kan hjälpa henne med att fotografera hennes verk. I april ställer hon ut sin konst och det skall bli spännande berättar hon. Det är även mer utställningar på gång för Monica. Hon har mycket på gång och ser ljust på framtiden. Stort tack till dig Monica och hoppas att vi ses i sommar. Även stort tack till Hempo för att du tog dig tid.

 Vintersaga inspelad i Strömstad

Alla foton i reportaget används med tillstånd av Monica Törnell och Hempo Hildén.

2 reaktioner till “Monica Törnell berättar historien om låten ”Vintersaga”

  1. Kul att Monica ska skriva sina memoarer, det finns så mycket att berätta om Monica och hennes liv, som ensamstående mamma till två fina söner som jag sett växa upp, jag är så stolt över Monica och hennes liv med stora artister som vi i Sverige inte vet om, det finns så mycket att berätta om en av våra kära sångerskor / och låtskrivare, så nu tar vi tag i hennes memoarer, så alla får veta vem är Monica Törnell egentligen är.

  2. När jag hörde på 80-talet Monica sjunga Vintersagan på tv, visste jag att den låten är en av det bästa jag hört och en som kommer vara min favorit för alltid. Så har det blivit och bra att hon ger ut sina minnen. Hoppas hon också sjunger mer för oss!
    Lisa L.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close