Idag får ni möta Erika Jonsson vars låt ”Sången om Värmland” fick över en miljon lyssningar på bara en månad på Facebook

Idag får ni träffa en tjej som heter Erika Jonsson. Det är en mycket glad och trevlig tjej som är 24 år, och hon har en röst och utstrålning både på scenen och bredvid scenen som jag aldrig har sett förut. Hon är född i Värmland, men bor idag i Stockholm. Jag träffade Erika när hon var och uppträdde på FavvoFestivalen i Hamburgsund och fick en intervju med henne.

IMG_1985

Har spelat fotboll i Lysekil.

Vi börjar prata om Lysekil, och som en rolig parentes berättar Erika att hon varit i Lysekil och spelat fotboll på någon cup här när hon var yngre.

Började med musik redan som liten.

Musiken är det vi skall prata om, och Erika berättar att hon redan som liten höll på med musik. Hon spelade och skrev låtar. Genombrottet kom för ungefär ett år sedan då hon gjorde en låt om Värmland på skoj.

En miljon lyssningar efter en månad!

Hon skickade låten till sin mamma och syster och de sa till henne att lägga upp den på Facebook för den var jätterolig. Erika berättar att hon sa nej, det ville hon inte göra. Efter många om och men så gjorde hon det i juli 2014. Efter bara en natt hade den delats jättemycket från Erikas privata Facebooksida. Hon kände att detta var så roligt att hon gjorde en egen musiksida om henne på Facebook för att det skulle bli mer offentligt. Efter en månad var det en miljon som hade lyssnat på låten via Facebook. Det var helt sjukt berättar hon vidare. Under här kan ni se låten om Värmland som hon la ut.

Sången om Värmland.

Hur kom hon på låten.

Jag frågar Erika hur hon kom på låten ”Sången om Värmland”. Hon vet inte säger hon, hon kommer alltid på konstiga låter och vet inte vart hon får allting ifrån. Hon har inte gått någon musikskola utan har lärt sig allting själv och är nog mycket musikalisk kan man säga. Hon har alltid gillat att underhålla och vara rolig.

IMG_2186-2

De ringde från Karlstad Energi.

I november 2014 ringde de från Karlstad Energi till Erika och frågade om hon kunde göra ”Sången om Värmland” till en reklamlåt åt dem. Då spred det sig ändå mera, och reklamen sändes på TV.

Efter att hon lagt upp en ny countrylåt på sin sida med två av bandmedlemmarna i hennes band ”Bracelets” I mars i år, så blev hon kontaktad av ett skivbolag. Skivbolaget tyckte att det saknades countrymusik i Sverige och ville gärna skriva kontrakt med Erika. Nu kände hon att är det bara att köra, och på den vägen är det.

IMG_2123
Erika med bandet Bracelets som består av Håkan Bacchus på trummor, Peter Bohman på bas, Johan Frölich på kompgura och Jonas Pellbäck på sologitarr.

Country med lite rockabilly inslag.

Hon gillar country med lite rockabilly inslag. Hon berättar att det inte är riktig sådan där gammal hästcountry hon spelar, utan det är mer stompigt. Hon har 3 låtar på Spotify och den andra hon la ut där är ”Jag hater dig”. Det är också en skojlåt egentligen med mycket ironi och kärlek. Detta har hon fått från det att hon var liten och man satt och hörde kärringarna tjattra berättar Erika och skrattar. Efter det så blev det ”Du och jag (i en american car”.) Som hon gjorde för bara någon månad sedan. Den lade hon ut på Facebook, och då ringde skivbolaget och ville att hon skulle spela in den och få ut den på Spotify bl.a. Idag har den fått över 64 000 träffar.

Jag hater dig.

Uppväxt i Kil i Värmland.

Erika är uppväxt i Kil i Värmland. Men sedan 5 år tillbaka bor hon i Stockholm med sin hund, och kärleken som bor i Gävle. I Stockholm jobbar hon som personlig assistent. Hon trivs bra men ibland längtar hon hem till familjen. Dagen efter hon tagit studenten tog hon sitt pick och pack och drog. Hon var trött på lilla Kil, och kände samtidigt att det var lättare att få jobb i Stockholm.

IMG_2165

Spelningar.

Runt tjugo olika platser skall hon och bandet Bracelets besöka i sommar. Det känns fantastiskt roligt att få koma ut och spela. Hon sköter alla bokningar av spelningar själv än så länge.; ”Redig tös sköter sig själv” säger hon på bred värmländska och skrattar. Hon känner att det är gott att ha lite koll själv. Skivbolaget hon ligger på heter ”Ninetone Records”.

Framtidsdrömmar.

Till hösten är det tänkt att hon skall släppa antingen en EP eller ett album. Hon skriver nya låtar nästan varje dag, så hon har att välja av berättar hon.; ”Det kommer musik i huvet på mig” säger hon.

IMG_0741

Hon känner ingen stress över att hitta ny musik, utan hon kan känna lite stress hur det låter när hon lägger ut något på Spotify, för det låter annorlunda, och är inte detsamma som när man sitter i vardagsrummet och spelar själv och lyssnar och folk gillar det man lagt ut på Facebook t.ex. Den 24 juli kommer hon med sitt band till Grebbestad och Charlottenlund. Missa inte det. Här kan ni följa Erika på Facebook. Erika Jonsson Facebook

Du och jag (i en american car.)

Detta är en tjej vars namn ni skall lägga på minnet för henne kommer ni att få höra mer av i framtiden. På Spotify ligger också låtar som ni kan lyssna på. Tusen tack Erika för att du ställde upp på en intervju, och lycka till i fortsättningen.

IMG_0664
Jag och Erika på FavvoFestivalen i Hamburgsund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close