Idag får ni följa med på hissnande höjder när stuntmannen Lars Hjelm monterar den nya minutvisaren på Lysekils kyrka

Idag får ni följa med och se när den nya minutvisaren monterades upp på kyrktornet på Lysekils kyrka.

IMG_1930
Mikael Hjelm med den nya visaren till kyrkan.

Idag var det dags för den omtalade minutvisaren på Lysekils kyrka att komma på plats igen. Jag träffade bröderna Hjelm dagen innan de skulle sätta tillbaka visaren på plats på kyrktornet på Lysekils kyrka.

Vi träffas hemma hos Lars Hjelm som i vanliga fall jobbar på Forsstroms i Lysekil. Lars jobbar även som stuntman och har precis jobbat med serien Maria Wern. Han har också jobbat med storfilmen ”En man som heter Ove” som går upp på biograferna på juldagen i Sverige, Norge och Danmark.

Mikael Hjelm jobbar som kyrkogårdschef.

På plats fanns också Lars bror Mikael Hjelm. Mikael är kyrkogårdschef i Lysekil och berättar att visaren blåste sönder vid stormen Egons framfart i januari i år. När jag träffar de två bröderna så går de igenom säkerhetsdetaljerna och hur Lars skall få med sig visaren ner till själva urtavlan. Mikael tycker att det är bäst att Lars har den på ryggen när han hissas ner.

IMG_1932
Lars med minutvisaren.

Hissas ner från ett fönster.

Ett fönster som är 15-20 meter över urtavlan skall Lars hissa sig ner till själva urtavlan med minutvisaren. Den nya visaren är i tillverkad i rostfritt. Mikael berättar att den är viktad och det betyder att den är centrerad och balanserad precis där hålet är på visaren.

IMG_1942

Urtavlan är av plexiglas.

Själva urtavlan är av plexiglas. När de bytte urtavlor förra gången så åkte de i backen när de bytte dem. En gång i tiden var urtavlorna svarta med guldfärgade visare. Troligtvis så byttes urtavlorna till transparenta någon gång mellan 1916-1919. Sedan har de bytts någon mer gång under tiden genom åren.

Säkerheten är jätteviktig.

Säkerheten är jätteviktig när man gör något sådant här och där kommer Lars kunskap om säkerheten vid stuntjobb väl till hands. Repet som de använde förra gången sitter kvar i tornet. Sedan har de ett säkerhetsrep till som är godkänt för en vikt upp till två ton statisk belastning berättar Lars och det håller Mikael i.

IMG_1940

Han har en speciell grej med ett handtag som han tar hjälp av när han firar sig ner. När han låser handtaget så kan han jobba med båda händerna och behöver inte hålla sig fast i något rep.  Sedan har han givetvis en sele på sig. Allt som allt så tar det cirka fem minuter att få visaren på plats när han väl hänger framför urtavlan tror Mikael.

Gör en bedömning på plats av vädret om det går att genomföra arbetet.

Efter att visaren är på plats så firar sig Lars ner till marken. För att det skall bli av så måste Lars först göra en bedömning om det går att genomföra och då är det vädrets makter som styr. Över 6-8 sekundmeter om det blåser åt fel håll så går det inte att genomföra och regnar det så blir det för halt på plåttaket som han glider ner på efter det at han klättrat ut genom fönstret.

Visaren har lossnat på taksidan så där går det inte att komma åt med någon kranbil tyvärr så detta är bästa sättet. Den nya visaren är nästan identisk med den förra så när som en bock uppe på visaren. Men så gör de inte på dagens visare berättar Mikael. Visaren är tillverkad av Westerstrands Urfabrik i Töreboda.

Mikael berättar att Sveriges Television hade hört av sig om att de ville spela in när Lars satte tillbaka visaren, men kunde tyvärr inte närvara idag.

Monteringen av visaren.

Då var det fredagen den 23 oktober och frågan var om det verkligen gick att montera visaren för det blåste en hel del uppe vid kyrkan.

CI2A8452
Den högra urtavlan är det som saknar en minutvisare.

Idag var det fjärde gången han skulle halas ner till urtavlan. Lars kom och var laddad för uppdraget. Han tittade till linor och sele.

CI2A8464
Lars med visaren utanför Lysekils kyrka.

Både Lars och Mikael är på plats för att kolla om det går att sätta upp visaren. De beger sig upp i kyrktornet. Efter en stund öppnas ett av fönstren. Jag kan berätta att det är väldigt spännande att stå och titta på detta. Lars ger klartecken att vinden är okej.

CI2A8486
Lars kastar ut repet fast vinden tar det och han får göra om det att antal gånger.
CI2A8550
Efter ett tag så lyckas han med repet och man ser att Lars börjar krypa ut ur fönstret.
CI2A8568
Lars med visaren som brorsan Mikael hjälper honom med att hänga på ryggen på Lars.
CI2A8594
Lars på väg ner mot urtavlan.
CI2A8626
CI2A8644
CI2A8647
Nu är Lars på plats vid urtavlan och strax börjar arbetet med att få fast visaren.
CI2A8663
CI2A8703
Nu börjar jobbet med att montera den.
CI2A8779
CI2A8847
CI2A8946
Han tog sig även tid för att ta en selfie på plats.
mms_img1788578916
Lars egna foton från urtavalan på kyrkan.
mms_img384299458
CI2A8973
Höjden på kyrkan har varit 68 meter. Men idag är den 63 meter efter det att tornet blåste sönder en gång i tiden. När de sedan lagade det så blev skillnaden 5 meter mot det gamla tornet.
CI2A8986
CI2A9034
Visaren är på plats och Lars firar sig neråt.
CI2A9053
CI2A9057
CI2A9083
CI2A9088
CI2A9112
CI2A9134
Mikael tittar så allt går bra.
CI2A9136
CI2A9164
Lar Hjelm är strax nere på marken igen.
CI2A9165
Visaren är på plats och jag måste säga att jag är väldigt imponerad av att ha sett detta.
CI2A9172
Lars ger klar tecken till brorsan Mikael att dra upp repet.

Stort tack till Mikael och Lars för att jag fick vara med och fotografera detta.

En reaktion till “Idag får ni följa med på hissnande höjder när stuntmannen Lars Hjelm monterar den nya minutvisaren på Lysekils kyrka

  1. Spännande!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close