Idag får ni följa med till den fantastiska Musselbaren i Ljungskile

I mitt första inlägg på bloggen på detta nya år får ni följa med till Musselbaren i Ljungskile och träffa dess ägare Janne Bark som jag besökte i slutet av november förra året. Janne är en entreprenör som brinner för Västsverige, Bohuslän, Uddevalla och Ljungskile. Han brinner även för sitt projekt med Musselbaren som sätter såväl Musslan som Ljungskile på turistkartan. Idag får ni träffa Janne Bark på min blogg.

CI2A2122-3

Från Sandviken.

Janne Bark är inte musiker utan är den Janne som kommer från Sandviken och som av olika skäl hamnade här på västkusten 1991. Hans tanke från allra första början var att ta över efter sin morfar och mormor som bonde uppe i Torsåker (Gästrikland). Att öppna en musselbar var inget som han funderade på då.

I slutet på 1980-talet när den första lågkonjunkturen eller byggbommen slog till och det blev en kris i Sverige och det företaget som Janne jobbade på i Sandviken gick i konkurs.

Jannes pappa hade nyligen flyttat till Ljungskile och hade köpt sig en liten gård. Eftersom Janne kunde en del om gårdar, så valde han att åka ner och hjälpa sin pappa med den. Janne trivdes bra här så han stannade kvar i Ljungskile och så har det varit sedan dess.

CI2A2158.jpg

Starke Arvid.

Janne driver 2 företag och säger att han försöker driva ett med hjärtat och ett med hjärnan.
Starke Arvid är väl det med hjärnan och som han numera driver med 3 andra delägare, bland annat sina 2 bröder. Starke Arvid är ett företag som tillverkar hjälpmedel till byggindustrin. Företaget gick väldigt bra och de anställde en extern VD och Janne började med att konsulta mer och mer. Eftersom han hade funderingar på att bli bonde från början så låg detta med naturupplevelse och på västkusten så blir havet och fiske den närmaste tillgången. så nu det blev han lite av en havsbonde istället.

M/S Märta.

Han köpte sig en större båt och inhämtade de nödvändiga certifikaten och det blev början till att han började ta med sig gäster ut på hummersafari. M/S Märta är mer som en arbetsbåt.

                                                                                     Kamrerarekontor.
Det gamla Klocktornet, eller våffelstugan som det också kallades, vid Lyckorna var ganska fallfärdig. Janne lånade till en början Klocktornet och lät ungdomar köra det som kiosk och sedan började de restaurera själva klocktornet för att använda det som, kamererarekontoret -receptionen för Lyckorna kurort som det hette i slutet på 1800talet, för olika event och matlagning efter turer med M/S Märta.

Efter ett tag kände Janne att det blev så roligt och att hela tanken, platsen, musslorna och miljön kunde bli en del i att bidra till att öka reseanledningen till Ljungskile så han köpte klocktornet och började expandera.

CI2A2243.jpg

Besöksnäringen.

Det blir allt svårare att hitta jobb på mindre ställen som t.ex. Ljungskile så Janne tror på att besöksnäringen med att locka folk till orten blir mer och mer viktig. Det skapar jobb på orten och de har en fantastisk miljö att visa upp. Men det betyder samtidigt att man behöver gå ”all in” för gästerna är kräsna och de vill bara ha det som är äkta, genuint och gott.  De ville inte bara erbjuda en sommarkrog utan något som kan locka folk året runt.

Att bygga vidare på Musselbaren och lägga fokus på de små detaljerna i en ständig förbättring och utveckling har gjort att han nästan har lämnat alla operativa uppdrag i företag Starke Arvid. Även om han naturligtvis också har ett stort hjärta i Starke Arvid så finns en sällan skådad passion för Musselbaren och att locka folk till Ljungskile och hela Bohuslän.

CI2A2236.jpg

Responsen har varit fantastisk.

Musslor har blivit en succé, kanske betydligt bättre och större än vad han själv vågade tro på trots att han var entusiastisk. Janne berättar att hans grundtes, om man skall ta en position eller få en plats i ett lag, är att hitta en plats som är ledig. Många tänker inte på det och gör sådant som redan är gjort och kanske upptaget. Att tex fiska hummer i Ljungskile är inte direkt en tradition och kanske inte lätt att sälja, även om fisket faktiskt är helt ok.

Janne ville göra något som var bra, unikt, äkta, spännande, hållbart, ekologiskt och skalbart i en miljö som är naturlig. I fjordarna mellan Orust och Ljungskileområdet fanns en tradition av musselodling och därför blev det just musslor. De har alltid odlat och skördat musslor i Ljungskile. Idag är det nästan ingen som håller på med musslor och den inriktning som musselbaren varför man kan säga att den positionen var ledig dessutom erbjuder Ljungskile skyddat läge och bra kommunikationer från såväl Göteborg som Oslo under hela året.

CI2A2212
Inne i klocktornet.

Började jobba med Scanfjord.

Janne började samarbeta med Scanfjord som den största och mest seriösa odlaren på marknaden. Samarbetet har blivit väldigt bra och Janne har blivit lite av Scanfjords förlängda arm för att förädla och samtidigt informera om förträffligheten av svenskodlade musslor – inte minst för vilken betydelsen de har för miljön och som livsmedel. Musslor är en delikatess och kan vara framtidens mat i ett större perspektiv. Musslan är även bra för havet då den filtrerar vattnet och tar upp kväve och fosfor, vilket också är nyttigt för människan. Ett klassiskt win win alltså.

CI2A2276

Musselsafari.

Båten M/S Märta är mer som en arbetsbåt och med den kan man lyfta, skörda i de tunga odlingsriggarna. På vägen hem hjälper passagerarna till att rensa och göra iordning musslorna. När de kommer i land så hjälps man åt att tillaga maten på Musselbaren. Musslorna finns alltid inom skyddande lägen så även om det blåser ganska kraftig så är det aldrig några problem att gå ut på havet. 99/100 gånger går Janne ut. Sedan är det aldrig någon som blivit sjösjuk när de varit ute på musselexpeditioner. Varje lördag har han öppna expeditioner för den som är intresserad – dessa kan bokas på musselbarens hemsida..

Musselbaren.

Musselbaren var lite som en naturlig uppenbarelse, som gav sig själv säger Janne. Klocktornet hade han redan och Musselbaren byggde han. Samtidigt börjar nu alla utmaningar med olika tillstånd m.m. Janne berättar han att han inte tar några genvägar och det är ganska påkostade lösningar och vill att det skall vara smakfullt och genuint. Han har varit noga med de små detaljerna då det är det som gör de stora skillnaderna.

CI2A2224.jpg

Stor spridning.

Även om han inte lagt en krona på marknadsföring så har spridningen om Musselbaren blivit en succé och spridningen via sociala medier har blivit enorm. Janne och hans Musselbar har varit med i olika matmagasin och tidningar. Han jobbar även mycket med turistrådet och deras PR-folk. Ljungskile som ofta blir ihopblandat med Lysekil har den stora fördelen att det ligger bara 45 minuter från Göteborg och ett par timmar från Oslo med fantastiska kommunikationer och fem minuter från E6:an berättar Janne vidare och allt fler researrangörer vill paketera upplevelser med Musselbaren även om de har boendet i t.ex. Göteborg eller kringliggande mindre städer.

Öppnade 2014.

Musselbaren öppnade den 16 juli 2014 även då utan att de hade gjort någon annonsering – strategin var helt enkelt att växa sakta och försiktigt men det blev en rivstart från första dagen. Nu på hösten är det lite lugnare men folk bokar bord de dagar de har öppet. Adventstid i Musselbaren heter det nu när jag besöker Janne och det är allt annat än ett traditionellt julbord berättar han. Sillen är från Salt & Sill och är väl det som kan liknas vid ett julbord berättar han vidare i övrigt är det musslor som gäller förutom Emelies (kockens) hemlagade dessertbord.

CI2A2261

Musslor.

Janne gillar musslor och helst skall de vara naturella. Han berättar att de har ett speciellt sätt att koka musslorna på som är lite av deras grej. De låter musslorna gå med ganska länge i koket och ibland är det som de nästan rostar dem istället för att koka dem. Med lite marinieresås eller roquefortsås så blir det inte fel. De har även pankofriterade och gratinerade musslor på menyn.

Råvaran.

Råvaran är väldigt viktig och hos musselbaren är den alltid pinfärsk, därför kan man också utvinna mycket av musslans egna fond också.  Efter att de kokat musslorna blir det mycket fond kvar som gör såserna till goda och naturligt smaksatta. Janne berättar att de tillsammans med företaget Blåskal också tagit fram en egen fond och buljong.

CI2A2280.jpg

Framtidsplaner.

Det finns mycket att göra i branschen och Musselbaren har många idéer på hur de ska ta sig vidare. Viktigast är hela tiden råvaran och att kunna hålla bra priser, en hög kvalité och vara ett av de främsta hållbara matalternativen.

Janne berättar även att han får mycket förfrågningar om att öppna Musselbarer på andra ställen i Sverige, men det är egentligen inte det viktiga men säkert blir det några barer till berättar Janne och ler.

Som avslutning får jag en present av Janne där han bett kocken Emelie Olsson lära mig hur man slår en riktig god aioli. Det blev en fantastiks eftermiddag på Musselbaren i Ljungskile.

CI2A2255.jpg
Jag och Emilie.

Efter det så provsmakar vi musslor på Musselbaren och det var en upplevelse över det vanliga kan jag säga. Musslorna var stora och mustiga och riktigt smälte i munnen. Till detta bjöds på bröd och aiolin som Emelie lärde mig att göra. Vi toppade med en marinieresås som var helt gudomlig god precis som allt annat. Till musslorna bjöds det på Fristorps äppeljuice som passade perfekt till musslor med dess lite syrliga smak.

CI2A2294
Jag och Janne njuter av Musselbarens musslor.

Under här kan ni läsa mer om Musselbaren och har ni inte varit där så skall ni åka dit och njuta av underbart goda musslor och annat gott som de erbjuder. Stort tack Janne att jag fick komma och besöka er.

Musselbaren

Musselbaren på Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close