Det var stor baluns igår den 26 april när Viveca Lärn släppte den åttonde och sista romanen om Saltön

För några veckor sedan damp det ner ett brev hemma med Glenn Glicko Andersson vackert textat på ett kuvert. Jag hade ingen aning vem det kunde komma från. Jag öppnar det och där i brevet ligger det en inbjudan med ett varmt välkommen att fira Viveca Lärns åttonde och sista roman om Saltön ”HALTA HÖNANS HOTELL”.

CI2A4573
Viveca med sin bok ”Halta Hönans Hotell”.

Igår den 26 april var jag på plats på restaurang Kometen i Göteborg som bl.a. stjärnkrögaren Leif Mannerström är ägare till. Det var stor baluns med mat och dryck och en spännande väntan var över när Viveca äntligen släppte sin sista roman i serien om Saltön.

CI2A4576
Kometen i Göteborg.
CI2A4486
Det kom ett flertal gäster i från Lysekil. Här är det Åsa Nilsson och Bettina Salesjö på Strandflickorna som hälsas välkommen av Viveca.
CI2A4514
Här är det delar av Saltögänget som kommit för att fira Vivecas boksläpp. Från vänster: Carl Harlén, Jill Ung, Viveca Lärn, Erik Ståhlberg och Tomas von Brömssen.

Stämningen var på topp och vi blev hänvisade in i ett rum bredvid matsalen på Kometen och där stod maten snyggt uppdukad. Efter att vi hade ätit en stund så var det dags för presentation av Viveca och boken. Det var Katarina Ehnmark Lundquist på Wahlström & Widstrand som är Vivecas redaktör som startade samtalet. Katarina berättade att hon började på Wahlström & Widstrand för 18 år sedan. 1998 var året och det var väldigt roligt på förlaget redan på den tiden berättar hon vidare.

IMG_0987
Katarina och Viveca. I bakgrunden till höger ser ni Sara Nyström som är förläggare.

Det började gå lite rykte i förlagets korridorer att en av förlagets stora författare hade något stort och annorlunda på gång. Problemet var att den författarens förläggare hade precis försvunnit till utlandet. Vem skulle tänkas kunna arbeta med den författare vars bok som kanske var en början på serie och som var något annorlunda och som utspelade sig på västkusten. Det kan jag göra föreslog Katarina. Där startade Katarina och Vivecas långa bana ihop genom åren. Det var ”Midsommarvals” som var den första boken som Viveca då lämnade manuset till. 1999 kom ”Midsommarvals” och sedan dess har de sammarbetat ihop som ett riktigt radarpar tillägger Katarina.

IMG_0991
Katarina och Viveca kramar om varandra.

Katarina avslutar med att säga;”bara för att det är den sista boken om Saltön så betyder inte det att det är den sista boken” och lämnar över ordet till Viveca. Sara Nyström stoppar Viveca från att prata och lämnar över en present till Viveca.

IMG_0999 (1)

Efter det tar Viveca över rodret och berättar om hur boken kom till. Hon var i Turkiet och skulle bl.a. studera äldre människor som gymnastiserar. En dag tog hon en promenad utanför staketet och kom till en vacker småstadsgata som det finns i Turkiet och andra ställen nära havet.

På ena sidan var det små affärer och på andra sidan var det hotell under uppbyggnad eller hotell som hade lagts ner. Viveca stod och tittade in i en hotellträdgård som var väldigt förfallen. Ut ur den trasiga hotellentrén spatserade en halt höna. Då tänkte Viveca att det är hotelldirektören och därifrån kom titeln till ”Halta Hönans Hotell”. En tidig morgon på Stångehuvud i Lysekil som är ett av Vivecas absoluta favoritställen det var där hon tog beslutet att det skulle bli den sista boken i serien om Saltön.

Av olika skäl har denna boken tagit längst tid av alla att skriva. Viveca säger; ”Den blev klar till slut och den är klar nu och det känns så himla underbart”. Först hade hon tänkt att hon skulle tippa hela ön i sjön för man måste ha ett riktigt slut för folk kommer att tjata efteråt om det inte blir det. Efter det så tänkte Viveca på alla de figurer hon har skapat och ville ge dem ett anständigt och trovärdigt slut. Det har hon gjort avslutar hon med.

CI2A4492
Glasen höjdes i en skål till Viveca.

Efter det blev det mera mat och fler och fler gäster anlände. Här kommer lite bilder från en historisk eftermiddag i Göteborg där Viveca Lärns böcker om Saltön som blivit tv-serie och lockat miljonpublik till tv-apparaterna. Inte nog med det, hon har även lockat massor av busslaster med folk till Skaftö och Lysekils kommun och i påsk 2017 kommer den femte serien från boken ”Södra vägen till Saltön” att sändas i SVT.

CI2A4543
Viveca signerar sin bok.
CI2A4555
Saltön producent Malin Söderlund kom givetsvis och firade Vivecas boksläpp.
CI2A4475
På plats fanns även bokhandlare Hasse Ekbrand och frun Maj från Lysekil.
CI2A4551
Helene Lycke och Mathias Hansson kom ända från Lysekil och hälsade på Viveca.
CI2A4565
Viveca signerade ännu mera böcker.

Det blev en fantastisk trevlig eftermiddag på restaurang Kometen i Göteborg med Viveca Lärns boksläpp av ”Halta Hönans Hotell”.

Lycka till nu Viveca och tusen tack för en trevlig eftermiddag i Göteborg.

En reaktion till “Det var stor baluns igår den 26 april när Viveca Lärn släppte den åttonde och sista romanen om Saltön

  1. Benny Karlsson 27 april, 2016 — 17:45

    Eddie & Johanna??!

    Vänliga hälsningar Benny Karlsson 070-3320521

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close