Idag får ni träffa Lysekilstjejen Amelie Sandberg som har varit på sin drömresa till Tyskland

Idag får ni träffa Lysekilstjejen Amelie Sandberg som har varit på sin drömresa. Hon har varit på praktik i fem veckor i Tyskland hos stall Bengtsson & Kristoffersen. Rolf-Göran Bengtsson har en gedigen meritlista inom hästhoppning. 2011 vann han EM-guld, Jerringpriset och har två OS-silver m.m.

Bo Kristoffersen är från Danmark och har jobbat som Nationell tränare. 2003 inledde Rolf-Göran och Bo ett samarbete.

14423637_1240943305930330_34581622_o

Amelie med sin häst Hopeful Humlan. Foto privat.

Amelie är född i Lysekil men bor idag i Skara där hon går på Naturbruksskolan i Uddetorp.

När och hur startade ditt intresse för hästar? 

– Jag började rida när jag var 9 år gammal. Varför vet jag inte riktigt.

Började du rida här i Lysekil? 

-Ja, på Lysekils Ryttarförening.  Lysekil har en jättefin ridanläggning. Det är en ganska liten ridklubb, men väldigt bra och stora som små är alltid välkomna till stallet.

Minns du din första tävling? 

– Min första tävling var på Sindy, hon är en fjording. Jag tävlade på 30 cm och var jättelycklig för den fina rosetten jag fick när jag hoppat klart.
 
 

Har du någon egen häst? 

– Ja, jag började ha en foderhäst när jag var 10 år som heter Chakett för att prova på att ha en häst helt själv, men som vi inte ägde. När jag var 12 år köpte vi våran första ponny Kenny kavat. I dag har jag en Valack född 2008 som heter Hopeful Humlan som tävlat upp till 1,25 och är 1,70 i mankhöjd.

Är du ute och tävlar något?

– Ja, jag är ute och tävlar så mycket jag hinner.

Vad och på vilken nivå tävlar du?
– Jag tävlar hoppning upp till 1,20.

Hur kom det sig att du började skolan i Skara?

– Jag har alltid velat jobba med hästar och älskar att tävla och då fanns det en perfekt nationell idrottsutbildning där man får ta med sin egen häst och träna för olika tränare och får bra träning inför tävlingarna.
Var får du göra på Naturbruksskolan på hästlinjen?

– Allt som man behöver göra i ett stall, rida, fodra hästarna, mocka, ta hand om hästarna och massa mer olika saker.

Vad läser du för ämnen på skolan och hur länge skall du gå där?

– Jag läser mycket hästämne som gör att jag är väl förberedd för att bli diplomerad hästskötare när jag tar studenten. Det är också alla andra vanliga skolämnen som matte, svenska och engelska. Det är en 3-årig utbildning.

unnamed
Foto privat.
unnamed-1
Amelie i Tyskland. Foto privat.

Fick du träffa Rolf-Göran Bengtsson?

– Ja, han var där varje dag förutom när han var iväg och tävlade som han är väldigt ofta.

Hur var han?

– Rolf är en väldigt trevlig person, snäll och hjälpsam. Helt enkelt en i gänget.

Nu har Amelie varit fem veckor i Tyskland. Vad har du fått göra där under dina fem veckor?  

– Jag har fått göra allt möjligt stallarbete som mocka, fodra, ta in och ut hästar från hagar och skrittmaskiner, göra i ordning hästar till Rolf, städat stallet, ridit olika hästar och också ridit fram hästar till Rolf.

Jag har varit med och hjälpt till när de har hopptränat genom att höja och sänka hinder. Jag har fått träna för en dressyrtränare och fått lite bra tips från Rolf och stalltjejerna när jag ridit. De har ett annat sätt att arbeta på. Vi jobbade från 7:30 till ca 17:30 och är oftast bara ledig en dag i veckan. Och så rullar det på året runt både över t.ex. jul och midsommar.

Hur kom det sig att du sökte till Tyskland? 

– Jag kunde få min praktik där och därför sökte jag dit.

Vad skall du göra nu när du kommit hem?

– Återgå till skolan och allt pluggande i Skara och göra mitt sista år på gymnasiet. Och självklart ta han om min häst.

Vad har du för framtidsplaner?

– Oj, jag vet inte riktigt hästarna är ju mitt liv. Någon typ av unghästutbildning efter studenten är en liten plan men vi får se. Jobba ett år eller två utomlands är också något jag vill.

Har du någon mer hobby eller intresse?

– Nej, Hästen tar mycket tid. Men jag umgås mycket med vänner.

Tack för intervjun Amelie och lycka till i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close