Skaftös äldsta pensionat fyllde 90 år i somras

Idag får ni följa med till det anrika Rågårdsviks Pensionat som startade 1926 på ön Skaftö. Det var Simon och Berta Samuelsson som startade pensionatet i Rågårdsvik och som fortfarande drivs vidare inom familjen.

ci2a1938

Med en bedårande utsikt över Ellösfjorden, god mat, en underbar trädgård och den fina badplatsen ”Bräckas” gjorde att det goda ryktet om pensionatet spred sig snabbt.

unnamed-4
CI2A1970-3.jpg
Lisa och Kjell på Rågårdsviks Pensionat.
CI2A2049.jpg
Berta & Simon.

Rågårdsviks pensionat drivs idag av tredje och fjärde generationen efter Simon och Berta. Detta gör att det blir ett genuint intresse och ett stort hjärta för att deras gäster ska trivas och må bra på pensionatet.

Barnen tog över företaget.

Efter Simon och Berta var det dags för deras barn Tage och Inez att driva företaget vidare. Kjell och hans syster Florence berättar att deras mamma Inez var med hela tiden och hjälpte till när pensionatet startades upp. Kjell berättar att då var Inez tio år gammal.

Pensionatet hade på 40-talet en egen bondgård med grisar och höns som gjorde att det bjöds på närproducerad mat. Tage gick på restaurangskolan i Göteborg och efter det jobbade han på båten Gripsholm eller Kungsholm berättar Kjell. På 50-talet blev Tage kock på pensionatet och Inez tog hand om gästerna.

CI2A2039-Redigera.jpg
Pensionatet med bondgården.
unnamed (6).jpg
Pensionatet när bondgården rivits.

Kjell och hans syster Florence tog över driften på 80-talet.

Kjell och Florence tog över driften i början på 80-talet och då började man med konferenser och man började också att ha öppet året runt. Idag är det Kjell, Florence och Robert med sin fästmö Lisa som driver företaget.

ci2a1979
CI2A1982.jpg

För tio år sedan fick de pris för ”Bästa konferensanläggning. Priset baserades på utvärderingar från ungefär 10 000 konferensdeltagare och 323 konferensanläggningar ingick i uttagningen.

Idag har de 24 rum med 50 bäddar berättar Lisa. Det har blivit lite utbyggningar av matsal, konferensavdelningen på andra våningen m.m. under åren berättar Kjell.

ci2a1961
Här är Cecilia Engberg som jobbar i köket.
ci2a1967

Saltön spelades in på pensionatet.

Lisa berättar om när Wallander och Saltön spelades in på ön och då var både Rolf Lassgård och Ulla Skog och de andra och åt lunch här på pensionatet.

I de två första serierna var de ofta på pensionatet och spelade in. Rågårdsviks Pensionat var Saltöns Pensionat i TV-serien.  Lisa berättar att det varit begravning här både för MacFie-och direktör Månsson. Emelie blev kär i Ragnar som var från Kalmar och jobbade som biolog. Emelie var frukostvärdinna på pensionatet när han kom och åt frukost. De satt även på pensionatet och utsåg årets Saltöbo.

Blomgrens hus ligger alldeles bredvid pensionatet. Även MacFies hus, doktor Schenkers sjöbod, ambassadörens hus och Ostronfiskaren Bengts hus ligger också här i Rågårdsvik.

ci2a1989
Lisa Larsson i receptionen.
ci2a1990
CI2A1968.jpg

Det blev hysteriskt.

Lisa berättar att det blev lite hysteriskt efter att Saltön visades. Än idag är det busslaster som kommer till Skaftö och Rågårdsvik. Nu när de första säsongerna gått i repris så märks det igen. Lisa berättar om i påskas när de hade besök ifrån Norge.  De kom dit och bodde enbart på Skaftö för Saltö-serien. Det märks att norskarna tagit serien till sitt hjärta.

ci2a2007

Hur ser verksamhet ut idag?

De har öppet året runt med konferenser, bröllop, kalas och gäster. Idag när jag besöker pensionatet har det FM mellan 17-19:00. Det är motsvarigheten till AW. Lisa berättar att de valt att kalla det för FM som betyder före middag.

ci2a2013
ci2a2016
ci2a2027

Lisa berättar att när detta startade så var det meningen att man skulle gå till pensionatet och ta en drink innan man gick hem och åt middag. Detta har vuxit och de har nu en buffé för de som kommer. Sista fredagen i månaden blir det FM på pensionatet.

Middags och lunchmenyn öppnar upp vid midsommar och sedan har vi öppet varje dag fram till i augusti då det börjar lugna ner sig.

ci2a2005
ci2a1997
Lisa visar rummen på pensionatet.
ci2a2000

Mycket kändisar besöker pensionatet.

Lulu Carter har bott på pensionatet och bloggat därifrån. Lulu är född i Vänersborg. Anders Johansson är en annan profil som jobbar på SVT och som besökt pensionatet. Shirley Clamp och Sonja Aldén har bott här och Shirley stannade faktiskt en dag extra berättar Lisa. Även en av SVT:s utrikeskorrar i Kina bodde i många år på pensionatet på somrarna.

Många av gästerna återkommer år efter år till pensionatet.

Lisa berättar att hon fascineras av att så många gäster återkommer år efter år. De har bl.a. en familj från Tyskland som sedan 30 år tillbaka kommer och besöker pensionatet varje år. Pensionatet inger en trygghet och en total avkoppling för de som vill ha det. Samtidigt är maten vida känd som också drar sitt strå till stacken.

unnamed (3).jpg
Kaffe i trädgården på gamla pensionatet.

Lisa berättar att samtidigt lär man känna gästerna efter några år och det tycker Lisa är trevligt. Det kan komma julkort eller någon som skickar en mössa till barnen i julklapp eller något annat från deras gäster.

Framtidsplaner?

Vi står på stadig mark berättar Lisa. Kjell säger att ibland skulle man väl vilja ha lite extra rum att tillgå, och hela tiden så försöker vi förbättra allting.

Julbord.

Lisa berättar att 17 december är pensionatets stora julbord för allmänheten. Däremellan kör de julbord för konferenser och grupper som bokat in sig på pensionatet.

Har en egen tennisbana.

I mitten på nittiotalet byggdes det en tennisbana utanför pensionatet som är jättepopulär. Björn Borg och Nils Landgren är några av de kändisar som spelat på banan i Rågårdsvik berättar Kjell.

unnamed
Björn Borg på tennisbanan i Rågårdsvik.

Stort grattis till 90 år, och tack för att jag fick komma och hälsa på er.

Alla foton använder jag med tillstånd av Rågårdsviks Pensionat.

En reaktion till “Skaftös äldsta pensionat fyllde 90 år i somras

  1. Härlig läsning. Här arbetade min mamma som ung, Rita Sellstone. Kärlek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close