Idag får ni möta Lysekilskonstnären Richard Vakil på min blogg. Richard har satt Lysekil på världskartan genom att måla diplomen till Nobelvinnarna i kemi.

Idag får ni möta Lysekilskonstnären Richard Vakil på min blogg. Richard som satt Lysekil på världskartan genom att få skapa diplomen till Nobelprisvinnarna tre år framåt.

CI2A2753.jpg
Richard med den provmålningen som visar hur hans tankar gick när han skulle måla diplomen till Nobelvinnarna i kemi.

Jag frågade Richard hur intresset för att bli konstnär startade?

-Det var faktiskt familjen Jarlöv som ledde mig in på den vägen. Hela familjen Jarlöv höll på med att måla akvareller. Vi umgicks hela tiden och vi pratade mycket om det okontrollerbara vilsenheten. Det var så det hela startade.

 

Hur har det utvecklats under tiden och när blev du konstnär på heltid.

-1994 började jag med konsten på heltid och det blev en del utställningar och på den vägen är det. Jag är autodidakt, alltså helt självlärd kan man säga.

 

Hur kom det sig att du fick frågan om att göra diplomen?

-Jag hade en utställning i Stockholm 2014 och då kom det in en kvinna som köpte en tavla. Kvinnan frågade mig om jag hade lust att göra ett diplom. Min tanke var direkt att detta är nog till något sportevent eller något liknande. Jag frågade kvinnan vad det gällde och då berättade hon att det var till Nobel.

Det gick ett tag, men den 19 februari förra året ringde de och sa att de ville komma och titta på mina bilder. De dök upp i april och tittade på mina konstverk.

img_5263
Richard med Margareta i bakgrunden.

 

När fick du reda på att du var utvald till att bli Kungliga Vetenskapsakademins Nobelkonstnär?

– Den 22 februari i år fick jag beskedet jag väntat på. Jag har inte fått säga något om detta och nu är det skönt att äntligen få berätta det.

 

 

Vad var din första tanke när de hörde av sig?

-Jag fick ont i huvudet efter att de hört av sig att jag skulle få göra diplom till Nobel. Det är sällan jag har ont i huvudet, men efter att de hade gått så bara det kom över mig. Allt blev på något sett synligt även om jag gjort en massa utställningar så var detta det största jag fått vara med om. Man blir inskriven i historieböckerna och det är en svindlande tanke. Samtidigt får detta bli ett surrogat för uteblivna Wimbledon segrar…

 

img_5245-2
Galleri tint som han har ihop med Margareta Melin.

 

Vad jag förstår så har du i år målat diplomen till de tre pristagarna i kemi?

Ja, det stämmer. De får originalen och gör även repliker av bilderna. Diplomen ser ut ungefär som en meny. Till vänster ligger konstverket och till höger ligger ett kalligrafiskt skrivit papper med text. Det blev väldigt bra.

 

Hur tänker man när man gör ett diplom som ett konstverk och att det skall gå till en Nobelvinnare?

-Ja, du. Tanken först är att det är väldigt kul, sedan får man vänta tills oktober innan man vet vem som får priset och hur många de är. Jag visste ingenting utan får reda på det samma dag som alla andra. Sedan är varför de får det. I år var det för molekylära maskiner och det är inte lätt att sätta sig in i och det lät väldigt mycket fysik över det hela.

När man inte är så bevandrad i kemi är det inte lätt. Samtidigt kan det lätt bli att man tänker för mycket och på fel sätt utan man får göra det på sitt sätt. Det som var svårt var att skriva ett personligt meddelande till var och en, men det löste sig.

 

Richard var inbjuden till Stockholm på en tillställning i fredags, med anledningen av detta med Nobeldiplomen. Hur var det och vad hände under kvällen?

-Vi var inbjudna till Nordiska museet i Stockholm. Det var mycket folk och mycket kändisar. Det var champagne, äppeljuice och snittar.

Jag träffade mina kollegor och mina uppdragsgivare. Jag blev även presenterad för en av Nobelpristagarna Jean-Pierre Sauvage som är från Frankrike. Det var en mycket trevlig tillställning och det känns väldigt skönt att ha gjort detta.

unnamed.jpg
Richard med Nobelprisvinnaren Jean-Pierre Sauvage och Göran K. Hansson från Lysekil som är Kungliga Vetenskapsakademins ständige sekreterare.

Nästa år kommer du även att få vara med på själva Nobelfesten och det måste kännas speciellt?

-Ibland kan jag känna att vissa människor är piloter och hur blir man pilot liksom. Tanken med det är att det blir surrealistiskt som med Nobelfesten. Det är något som man aldrig trodde man skulle få uppleva, och helt plötsligt skall man dit själv, och det känns väldigt märkligt.

Samtidigt har jag aldrig haft något syfte med mitt måleri att det skulle kunna leda dit, men nu har det gjort det och det är kul. Det kommer att bli en upplevelse.

 

Under julmarknaden i lördags passade Richard på att ha vernissage på sitt och Margareta Melins Galleri tint i centrala Lysekil med anledningen av Nobeldiplomen. Det var mycket folk och många som ville gratulera Richard till det fina uppdraget han fått.

Här kan man se Richards målade diplom. Nobelprize på Facebook.

Stort grattis Richard och vi följer med spänning din fortsatta resa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 reaktioner till “Idag får ni möta Lysekilskonstnären Richard Vakil på min blogg. Richard har satt Lysekil på världskartan genom att måla diplomen till Nobelvinnarna i kemi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.