Idag får ni träffa Henrik Harnevie från Lysekil som har ett stort intresse för all konservindustri som verkat i Lysekil genom åren

Idag får ni träffa Henrik Harnevie från Lysekil som har ett stort intresse för all konservindustri som verkat i Lysekil genom åren.

CI2A4847.jpg
Henrik Harnevie med delar av sin samling.
CI2A4816.jpg

Tillsammans med Rustan Gandvik, Per Stenros jobbas det på ett häfte eller bok om historiken om konservindustrin i Lysekil. Konservindustrin I Lysekil var väldigt stor och betydelsefull i många år. Häftet kommer att sträcka sig från 1800-talet tills idag.

ci2a4822
CI2A4823.jpg

Henrik berättar att cirka 100 olika konservfabrikanter har funnits inom nuvarande Lysekils kommun. Då är rena salterier exkluderade liksom även namnbyten i samband med att de blev bolag. Det finns oerhört många kvar i Lysekil som en gång i tiden har arbetat inom konservfabrik.

Jag frågar Henrik om när konservinläggningen startade i Lysekil?

-De äldsta sillsalterierna är nog från 1600-talet skulle jag tro. Många konservfabrikanter kallade sig i början för salteriidkare och det är svårt att sätta en gräns om de enbart bedrev sillsalteri eller om de även ägnade sig åt produktion av annat än saltad sill.

De första som tillverkade konserver och tillverkade konservburkar i Lysekils kommun var runt 1870. I Philadelphia 1876 medverkade flera konservfabrikanter från Bohuslän. På plats i Philadelphia fanns tre företag från Lysekil. Det var H.C Bergström, August Lysell och Nicolaus Eriksson. En fiskeriutställning i Lysekil 1883 där kung Oscar II delade ut priserna var sedan en katalysator för en enorm expansion i stan.

CI2A4835.jpg

Från när finns den första burken bevarad?

-Historiska muséet har en burk som troligtvis är från år 1870. Den är från Molléns konservfabrik och innehöll Finaste delikatesse anjovis.

Henriks äldsta burk är från början av 1890-talet och är från August Lysells konservfabrik före den 1898 köptes av SFKF. Tryck på plåt kom i början på 1890-talet. Innan dess var det pappersetiketter man satte på burkarna. Den ovanligaste han har torde vara från Rågårdsvik Preserving som enbart verkade drygt ett år före fabriken brann ned.

ci2a4828

Henrik samlar inte bara på burkar utan även mycket annat. Han visar en gasmask som är tillverkad på AB. Emballagefabriken här i Lysekil.

Själva principen är en konservburk som de fyllt med aktivt kol. Istället för ett lock så har de satt på ett filter och en perforerad skiva. Han som kom på detta var Gunnar Flodin berättar Henrik vidare. Gunnar jobbade bl.a. på Lysekils Emballagefabrik men drev senare även konservfabriken Gullmaren Preserving samt startade Flodins Industri AB (numera Flodins Filter). Gunnar Flodin arbetade också för PLM samt hade en tubfabrik.

CI2A4826.jpg

Hur skapades ditt intresse av detta med sillindustrin och konservburkar?

-Mitt intresse för Lysekilsföremål  började nog direkt efter att jag 1990 flyttade från Västkusten. Jag har dock alltid varit en samlare. Det första seriösa samlandet var på antika romerska mynt.

Den första burken som Henrik sparade var från Robert Lyckes konservfabrik. Den var från ett julbord samma år (1993) som IKRI ansjovis slutade tillverka. Efter det hittade han någon annan burk från Lysekil och började även att köpa olika burkar som var till salu. Sedan har intresset växt under tiden.

CI2A7619.jpg

Ett annat intresse Henrik har är klubbnålar från Lysekil. Han har sett en variant av Lysekils tennisklubb som han inte har lyckats att hitta. Det finns även en nål av Lysekils akvarieförening som han har haft men som försvann när en familjemedlem städade hans rum. Är det någon som läser detta och har någon av dessa så är Henrik intresserad av att köpa dem.

Henrik har även lite olika etiketter inramade. Han berättar att alla etiketter inte är från Lysekil, men att  nästan alla är från konservfabrikanter som hade verksamhet i Lysekil.

ci2a4797
ci2a4807
Affisch från Byfjordens fabrik som revs när Scanraff skulle byggas.

Henrik tar fram en tavla med burkar som han ramat in. Många av burkarna har med Lysekil att göra. En del av burkarna är tillverkade i Abbahuset. När SFKF (Fyrtornet) bildades 1898 angavs i början i vilken fabrik de olika produkterna tillverkades. Men i slutet av 1920-talet togs denna informationen bort berättar Henrik.

CI2A4836.jpg

Vilka var störts på konserver i Lysekil?

-Det var Abba som 1962 gick samman med SFKF. Även Foodia i Lysekil var stora.

Vi kommer in och pratar om boken som de håller på att sammanställa. De har koll på nästan allt förutom Lysekils konservfabrik mellan 1926 och 1936, likaså vet de inte exakt vilket år C.Corneliussons konservfabrik flyttade till Kullans. Har någon information om denna så får ni gärna höra av er till Henrik.

CI2A4849.jpg

Det finns mycket historik om detta med konserver, men inget verk som täcker alla fabrikanter. Henrik berättar om AB Sveriges Förenade Konservfabriker som i en priskurant från 1913 har med burkar med sköldpaddssoppa.

Henrik har även programmet från Hotell Lysekils invigning. På baksidan av programmet står även alla låtar som spelades på invigningen.

CI2A4850.jpg
CI2A4854.jpg

 Tack Henrik för en otroligt trevlig visning av dina saker som du samlar på.

En reaktion till “Idag får ni träffa Henrik Harnevie från Lysekil som har ett stort intresse för all konservindustri som verkat i Lysekil genom åren

  1. Trevlig läsning! Fint att bevara och föra vidare konservindustrins historia 👍🏻 Vore det inte trevligt om de blå bokstäverna (övermålade när det blev högskola) på Boviks gamla konservfabrik Rinkenäs målades dit igen. Siluetterna finns kvar! Det vore ett fint minnesmärke över den tid som varit. Har sett i andra städer när gamla fabriker som blivit ex lägenhetshus och kontorslokaler bevarats exteriört. Ett exempel är Pellerins i Göteborg. Vem inom Lysekils kommun kan man kontakta för att föra fram detta förslag? Med vänlig hälsning. Ulrica Kallin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close