Skaftöbördige Johan Alexanderson har precis släppt ett seriealbum för barn

unnamed

Johan Alexanderson gör debut med ett seriealbum som heter ”Skatten på Trollholmen”. Jag slog en signal till Johan och frågade hur han kom på idén till ett seriealbum för barn?

– Att teckna och måla har jag alltid hållit på med, men det har också länge funnits en längtan efter att göra ett seriealbum för barn.
När jag en dag började skriva på den så utgick jag från mina egna upplevelser som jag fått efter alla somrar jag tillbringat på Skaftö i Fiskebäckskil, där min pappa är född och uppväxt. Det var ofta som vi var ute med båt och utforskade olika holmar, något som jag som liten tyckte var väldigt spännande, och som jag även idag tycker är roligt. En av dessa holmar har en stor sten som sedan långt tillbaka är målad som ett troll, och det gav idén till Trollholmen.
Karaktärerna som finns med i albumet har utvecklats under lång tid och de återfinns ofta i mina illustrationer och målningar. Några av dem har även verkliga förebilder, som de tre hönorna till exempel. För flera år sedan hade vi några hönor på vår gård i min andra hemort Åmål, som var och en hade sin personlighet, och det är dessa hönor som jag utgått från när jag skrivit boken.

unnamed (1)

Vad handlar seriealbumet om, och var utspelar den sig?

– Berättelsen utspelar sig på västkusten och är inspirerad av miljöerna på Skaftö och holmarna däromkring. Den handlar om Sjöbodstomten (en slags hustomte, men som sköter om en sjöbod), Fjärilsfen, de tre hönorna Guldhals, Skäggemumma och Lill-Toffsan och den gröna lilla musen Nickodemus.
En dag när Sjöbodstomten står och kokar soppa upptäcker han ett mystiskt papper inne i sin morfars gamla kryddskåp. Det visar sig vara en skattkarta! Enligt skattkartan ska det finnas en skatt gömd på en holme som kallas för Trollholmen. De beger sig iväg på ett spännande och roligt äventyr för att leta upp skatten. Men frågan är om det verkligen bor ett fasansfullt troll där som myten säger?

Seriealbumet innehåller en massa olika illustrationer, har du gjort dem själv?

– Jag har både skrivit och illustrerat albumet. Jag målar sedan tidigare humoristiska akvarelltavlor med motiv från västkusten som också finns att köpa som vykort. Västkusttavlorna har bland annat legat till grund för det här seriealbumet.

unnamed (2).jpg

Vilket förlag har gett ut den?

– Den ges ut av Kartago förlag, som är ett av Bonnierförlagen.

Blir det en fortsättning på skrivandet av serealbum?

– Att skriva och teckna en sådan här barnserie har varit väldigt roligt, så det kommer säkert bli en fortsättning.

Bokmässan är det något som lockar?

– Ja, jag kommer finnas med på Göteborgs Bokmässa i september tillsammans med förlaget Kartago.

Är du och hälsar på något i dina gamla hemtrakter?

– Under somrarna är jag alltid ute på Skaftö, och även lite på hösten och våren.

Här kan du beställa Johans album.

Tack Johan för att du tog dig tid och lycka till med ditt album.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close