Lite foton från gårdagens provsegling med Lysekil Women´s Match.

Lysekil Women´s Match bjöd in till ”Media får provsegla de nya tävlingsbåtarna”, och i morse var jag på plats där pressansvarige Joakim Hermansson och Anna Holmdahl White, initiativtagare och projektledare för Lysekil Women’s Match tog hand om oss och berättade lite om tävlingarna och de nya snabbseglande båtarna.

Anna och Joakim berättade att de nya tävlingsbåtarna Fareast 28R är mycket modernare och snabbare än de båtarna de hade tidigare. Det är även en mindre besättningsman ombord på de nya båtarna.

CI2A0245.jpg

I morgon tisdag drar själva tävlingarna igång i Lysekil Women’s Match, med de första matcherna i grundomgångens round-robin. När alla lagen har mött alla en gång, går de fyra första besättningarna direkt vidare till kvartsfinal. Resterande sju seglar ytterligare en round-robin, och de fyra första i denna repechage tar sedan de resterande fyra kvartsfinalplatserna.

Om vindarna är gynnsamma för arrangerande Sailnet och Lysekils Segelsällskap Gullmar, ska kvartsfinalerna seglas på fredag, medan semifinaler och final avgörs på lördag. Tisdag till torsdag ägnas alltså åt grundomgången:
– Vi vill ge alla deltagare chansen att få segla mycket, och det får de med det här tävlingsformatet, poängterar Anna Holmdahl White, initiativtagare och projektledare för Lysekil Women’s Match.

Den totala prissumman är på 300 000:- och är den största inom damseglingen i världen, där förstapriset är på 100 000:-. Det är tolfte året som tävlingen arrangeras.

CI2A0253.jpg

CI2A0259.jpg

Pressansvarige Joakim Hermansson tog oss med i en båt ut på Gullmarssfjorden där vi skulle möta upp en båt som vi skulle få provsegla med.

CI2A0266.jpg

Jag skulle få det stora nöjet att få följa med Team: Linnéa Floser på en seglingstur. Linnéa Floser som har Kungliga Svenska Segelsällskapet i Stockholm som hemmaklubb, inledde sin matchracingkarriär vid WIM Series avslutande deltävling på de Amerikanska Jungfruöarna. Tidigare har Linnéa seglat en mängd olika jolleklasser dels som matchracingskeppare vid At Sea Events på Lidingö. Hon är också certifierad personlig tränare och har studerat bland annat meteorologi vid Stockholms Universitet.

CI2A0278.jpg

I Linnéas team seglar: Hanna Ericksson, Sara Edholm, Charlotte Eklund och Karin Ahlgren. Alla tjejerna bor i Stockholm.

CI2A0301.jpg

Det var lite avlämnade på de olika båtarna med fotografer och annat inom pressen.

CI2A0382.jpg

Under tiden som vi åkte runt på Gullmarsfjorden passade jag på att ta lite foton.

CI2A0415.jpg

CI2A0445.jpg
Linnéa Floser till höger i bild.

Det gungade och blåste en del så jag lämnade kameran vid första försöket att komma ombord och en av tjejerna i besättningen var snabb och tog några foton när vi kom på ett andra försök.

CI2A0448.jpg

CI2A0449.jpg

CI2A0450.jpg

Nu var jag äntligen ombord fast det var väldigt ostadigt måste jag säga. Segla har aldrig varit min grej, men detta var hur kul som helst.

CI2A0458.jpg

Linnéa berättade att hon började segla redan vid 5-års ålder. Hon berättade att det var första gången hon var i Lysekil och vad jag förstod så hade hon släkt som bodde här. Jag får försöka att söka upp teamet i veckan så de får berätta lite om sig själva.

CI2A0503.jpg CI2A0542.jpg

Efter ett tag så var det dags att lämna båten och dess trevliga besättning. Jag önskar er ett stort lycka till i veckan. Det skall bli riktigt roligt att få följa eran resa i Lysekil.

CI2A0732.jpg

Nu tog Joakim runt oss på en fotorunda där vi bl.a. fotade Team Anna Östling som är titelförsvarare sedan vinsten 2016.

CI2A0766.jpg

CI2A0785.jpg

CI2A0810.jpg

CI2A0900.jpg

CI2A0973.jpg

CI2A1025.jpg

CI2A1064.jpg

CI2A1104.jpg

CI2A1318.jpg

CI2A1550.jpg

CI2A1584 (2).jpg

 Skeppare i Lysekil Women’s Match 2017 (namn, nationalitet, världsranking 12 juli):

Anna Östling, SWE, 1.
Svenska toppskepparen och olympiern Anna Östling är inte bara rankad etta i världen, dubbel världsmästarinna och totalsegrarinna i WIM Series 2016. I fjol lyckades hon också ta sin första seger i Lysekil Women’s Match, och den 7 augusti i år återkommer hon för att försvara titeln. Att seglingen ska vara utvecklande och rolig är Team Annas paroll, så laget ser fram emot att få segla tävlingens nya moderna Fareast 28R.

Renée Groeneveld, NED, 2.
Renée Groeneveld tog ett VM-brons i USA i fjol, och vann senare finalen i WIM Series på Amerikanska Jungfruöarna. I år blev det ett VM-silver i Helsingfors. När matchracingen för damer i Weymouth 2012 fanns på OS-programmet, nådde den holländska världsstjärnan kvartsfinalerna. Groeneveld seglar för Haarlemsche Jachtclub nära Amsterdam, och ansvarar för kundservice och planering på Vopak när hon inte kappseglar.

Caroline Sylvan, SWE, 4.
Östlings klubbkamrat från Göteborgs Kungliga Segelsällskap, 28-åriga Caroline Sylvan, slutade på femte plats i WIM Series 2016, och håller för närvarande samma placering på världsrankingen, tätt efter Groeneveld. Sylvan seglade 2016 samtliga tävlingar på WIM Series, och har också sedan tidigare en mängd internationella mästerskap i olika jolleklasser i bagaget.

Marinella Laaksonen, FIN, 6.
25-åriga matematikstudenten Marinella Laaksonen från Espo strax väster om Helsingfors är den högst rankade finska matchracingskepparen på World Sailings ranking, och har vunnit två raka finska mästerskap. Innan hon började med matchracing, seglade Marinella jollar såsom E-jolle, Zoom 8 och 49er FX. Marinella slutade på femte plats när VM avgjordes på hennes hemmavatten i Helsingfors i juni i år, och är nu i Lysekil för andra gången.

Pauline Courtois, FRA, 7.
28-åriga idrottsläraren Pauline Courtois från franska Brest började segla som sjuåring och tävlade från nio års ålder. Sedan 2011 har hon seglat matchracing på olika positioner, och tog som taktiker för Julie Bossard andraplatsen när WIM Series 2013 kom till Saint-Quay-Portrieux. Samma år blev det en bronsmedalj i de franska dammästerskapen i matchracing. Hon slutade WIM Series 2016 på sjunde plats, och kommer nu till Lysekil för tredje gången.

Trine Palludan, DEN, 8.
Som storsegeltrimmare och taktiker i framgångsrika Team Ulrikkeholm har 38-åriga Trine från seglingsmetropolen Hellerup seglat hem tre VM-silver. Platsen vid rodret är inte heller obekant för Trine, som 2004 tog både VM-guld och EM-guld som rorsman i sin Yngling-besättning. Två gånger har hon också lett det danska teamet till topplaceringar vid WIM Series deltävling i sydkoreanska Busan. Trine Palludan arbetar som kiropraktor i stadsdelen Frederiksberg i Köpenhamn.

Antonia Degerlund, FIN, 12.
30-åriga Antonia Degerlund bor i Grankulla, strax väster om Helsingfors. Hon representerar Nyländska Jaktklubben, som lanserade matchracing i Finland, och arbetar som managementkonsult på världskända Accenture. De senaste åren har hon lett sitt eget matchracingteam, med den uttalade ambitionen att ha roligt när de seglar. 2016 blev det en fjärdeplats i finska mästerskapen, och tillsammans med Team Sköna Vibbisar har Antonia hittills seglat tre tävlingar på WIM Series.

Alexa Bezel, SUI, 17.
I Horgen på den västra stranden av den långsmala Zürichsjön, precis där färjan går över till Meilen, har 25-åriga Alexa sin hemmaklubb Yacht Club Horgen. Seglingserfarenheten i hennes besättning kommer från såväl jollarna 470 och Laser som från kölbåtar, katamaraner och Volvo Ocean Race. När tjejerna i Team ChicaCER kom till Lysekil första gången 2012 chockade de alla med en andraplats, men 2015 och 2016 slutade de däremot på sjunde plats här.

Johanna Bergqvist, SWE, 18.
Team X Matchracing från Göteborgsklubben GKSS leds av 21-åriga skepparen Johanna Bergqvist, som har seglat många internationella mästerskap i olika jolleklasser, men inledde sin matchracingkarriär först för ett par år sedan. Sedan dess har hon kapat drygt 100 placeringar på världsrankingen, och var snubblande nära att ta sig vidare till kvartsfinal i VM i början av sommaren. Besättningen består av unga tjejer med blandad kappseglingserfarenhet från jollar och kölbåtar.

Linnéa Floser, SWE, 22.
Med Kungliga Svenska Segelsällskapet i Stockholm som hemmaklubb, inledde 25-åriga Linnéa Floser i fjol sin matchracingkarriär vid WIM Series avslutande deltävling på de Amerikanska Jungfruöarna. Tidigare har Linnéa seglat en mängd olika jolleklasser, och arbetar dels som huvudtränare för Boo SS utanför Stockholm, dels som matchracingskeppare vid At Sea Events på Lidingö. Hon är också certifierad personlig tränare och har studerat bland annat meteorologi vid Stockholms Universitet.

Octavia Owen, GBR, 26.
Årets yngsta skeppare är 18-åriga Octavia Owen från West Kirby Sailing Club, strax utanför Liverpool på den brittiska västkusten. Octavia tog silvermedalj på VM i lagsegling 2015, och har en andraplats även i de engelska matchracingmästerskapen för damer. Hon började med matchracing 2015 och har tidigare seglat Cadet och Firefly. I hennes lag Athena Racing ingår tjejer som seglat tillsammans sedan femårsåldern, och de debuterar nu här i Lysekil Women’s Match på WIM Series.

Det händer massor av saker i Havsbadsområdet denna veckan. Missa inte detta.

Jag kommer att följa seglingarna denna veckan så följ gärna bloggen eller min Facebooksida Glicko.me.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.