Två knaggrockeungar har precis fötts på Havets Hus i Lysekil.

Två knaggrockeungar har precis fötts på Havets Hus. Här är en närbild på en av dem.

Knaggrocka underifrån Foto Roger Jansson Havets Hus.jpg
Fotograf: Roger Jansson/Havets Hus.

I ett pressmedelande från Havets Hus i Lysekil, berättas det att två knaggrockeungar precis har fötts.

Två ungar har fötts och finns just nu inne i karantän på akvariet i Lysekil. Sedan några år arbetar Havets Hus med att få igång uppfödning inför utsättning av den starkt hotade arten. De nya ungarna är ett viktigt tillskott i detta arbete.

Havets Hus har under många år fött upp och satt ut småfläckig rödhaj. På sikt är målet att även få igång bevarandeprojekt med utsättning av den rödlistade knaggrockan (lat. Raja clavata). Inne i akvariet finns idag flera stora knaggrockor varav tre som Havets Hus lyckats få upp från ägg. I mars 2015 hämtades två knaggrockehanar från akvariet i Ålesund, Norge, för att på sikt ingå i ett nytt utsättningsprogram. Havets Hus har även under 2017 fått befruktade ägg från Bergens akvarium.

Äggkapsel av kläckta Knaggrockaynglet Foto Roger Jansson Havets Hus
Äggkapsel av kläckta Knaggrockaynglet: Foto Roger Jansson Havets Hus.

I januari 2016 föddes den första knaggrockan på Havets Hus och de två nya har fötts under de senaste veckorna. Den första ungen dog tyvärr och anledningen var troligtvis att vattnet var för kallt vid den tidpunkten eftersom ungen inte åt så bra. De nya ungarna får därför växa upp i lite varmare vatten. I enighet med erfarenheter ifrån akvariet i Bergen så kommer de nya ungarna ges krill och små bitar av sill. Förhoppningen är att detta ska fungera. Det är uppenbart lång väg att gå innan projektet med att föda upp knaggrockor kommer igång så bra som det gjort för Havets Hus småfläckiga rödhajar.

Knaggrocka ovanifrån Foto Roger Jansson Havets Hus.jpg
Fotograf: Roger Jansson/Havets Hus.

Knaggrockan är starkt hotad i såväl svenska som europeiska vatten. Det är i dag helt förbjudet att fånga och landa knaggrocka i svenska vatten. Dess storlek gör att den lätt fastnar i trålfiskenäten och de verkar tyvärr inte klara sig så bra om de släpps tillbaka igen efter att ha hamnat i trålen. Redan vid ett års ålder är knaggrockan så stor att den kan fångas av misstag. Förutom trålfisket kan förändrade livsmiljöer eller brist på föda vara tänkbara orsaker till att den minskat så kraftigt.

Knaggrockan har svårt att återhämta sig, bland annat på grund av det tar lång tid innan den blir könsmogen och att reproduktionstakten är väldigt låg. Observationer i akvarierna på Havets Hus tyder på att rockorna i fångenskap bara förökar sig vart annat år och det är inte omöjligt att så är fallet även ute i havet. Att införa en mer restriktiv bottentrålning och fler skyddade havsområden skulle kunna ge en positiv utveckling på den vilda populationen av knaggrocka.

Knaggrocka öga Foto Roger Jansson Havets Hus.jpg
Ögat på en knaggrocka. Fotograf: Roger Jansson/Havets Hus.

Havets Hus i Lysekil AB

Havets Hus är ett havsvattenakvarium som visar och berättar om livet i Västerhavet. Det är ett av Bohusläns populäraste besöksmål med runt 80 000 besökare årligen.

http://www.havetshus.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close