Joakim Carlson från Lysekil blev SM-vinnare i ”Men’s Physique” för veteraner öppen klass

Lysekil har fått en Svensk Mästare och det är ingen mindre än Joakim Carlson från Lysekil som blev SM-vinnare i ”Men’s Physique” för veteraner öppen klass. Joakim är nästan precis hemkommen från tävlingarna i Västerås när vi träffas på Nordic Wellness här i Lysekil.

Det är en hel del folk som skall träna och alla kommer fram och grattar Joakim när vi slagit oss ner på stolarna vid entrén.

CI2A8102.jpg
Joakim Carlson.

Joakim berättar att han är sponsrad av MM sports, och efter andraplatsen i Ahlströmerpokalen förra året tog de upp honom i sitt elitteam som heter ”Team Body Science” och dem har han tillhört sedan dess.

Jag frågar Joakim hur allt började?

– Det var min vän Kristian Sewén som fick in mig på det här spåret. Vi träffades när Kraftsportklubben arrangerade Fitness for fun för några år sedan. Det var väldigt uppskattat, och den riktade sig till ”Athletic fitness” inom kroppskulturen.

Kristian Sewén som både är svensk mästare i styrkelyft och världsmästare i Athletic Fitness övertalade mig att tävla. Han är en del av kärnan i MM SPORTS och jag togs upp i deras team därigenom.

Problemet är att jag genom åren haft en del strul med mina axlar.  Jag är opererad i axlarna ett par gånger så jag ville inte äventyra mina axlar när det var dags att tävlingssatsa. Det naturliga valet blev ”Men’s Physique”, för jag har lite massa för klassisk bodybuilding, vilket gjort att valet fallit på ”Men’s Physique”.

Det blev alltså att du satsade på detta då?

– Man kan säga att jag gick all in i detta, och började satsa för två år sedan.

20182861_10214648902282478_1840025391_n.jpg

Det måste vara mycket att tänka på när man ger sig in på en satsning som denna?

– Det är ganska mycket man får försaka. Det gäller att äta rätt, sömn och arbete m.m. Gör man avsteg så når man inte de resultaten. Efter Ahlströmerpokalen blev det en direkt satsning på SM i Västerås.

Man går av dieten efter en tävling, och börjar leva ett ganska normalt liv fast man tänker på vad och hur mycket man stoppar i sig. Det har hela tiden varit en målmedvetenhet. För 24 veckor sedan började jag med tävlingsdieten igen. Innan har man legat på ett överskott med kalorier för att kunna lägga på sig mera massa. Det har fallit väldigt bra ut.

Jag presenterade ett annat paket på scenen i Västerås i helgen som var mer komplett, men det finns fortfarande saker att slipa på.

Hur såg din tävlingshelg ut i Västerås?

– Man kan säga så här: fredagen började redan 04:00 då åkte vi till Västerås. Vi kommer dit sen förmiddag. På plats så går man in och får första lagret med spraytan som används för att framhäva muskelaturen i det starka ljuset från strålkastarna. Efter det är det inregistrering till tävlingen och då har man givetvis sedan tidigare löst en tävlingslicens hos SKKF (svenska kroppskulturförbundet). För att få tävla krävs en tävlingslicens av SKKF och en anmälningsavgift till tävlingen i fråga.

Sedan blir det ett lager till med spraytan. Efter det så skall man vila och fortsätta torka ut. Man stryper vätskeintaget för att få en torrare lock. Det är en extreme sport och den kroppsformen vi har där på scenen är inget kroppsideal att sträva efter för det är ett svikttillstånd i grund och botten. Högst i några timmar ser vi ut som vi gör på scenen om man prickar detta rätt.

22184790_10214636895902326_100231360_n (1).jpg
Albin Eriksson och Joakim.

– Innan tävlingen börjar så hjälper min coach mig med att värma upp. Albin coachar mig sedan jag debuterade på Ahlströmerpokalen 2016. Innan man går upp på scenen används lättare övningar med gummiband, lätta vikter eller egna kroppen för att pumpa in blod i musklerna för att se fylligare ut på scenen.

Väl på scenen bedömer domarna din presentation utifrån estetik, form, muskelmassa och presentation. Detta poängsätts i en grundrond och för de som går vidare en finalrond. Speakern annonserar de första till en särbedömning som en ”first callout”. Generellt kan man säga att de som annonseras då gör upp om medaljerna.

22184906_10214648912802741_1553934439_n.jpg

Hur kändes det?

– När jag hörde mitt namn då kände jag att det faktiskt fanns en chans. Även om vi tävlade mot varandra fanns en god anda av sportmanship mellan oss och vi peppade varandra att gå ut och ha kul där på scenen.

Hur fick du reda på att du vunnit?

– När speakern utropade mig som segrare snurrade hela världen till och jag kände mig både väldigt glad och tom inombords. En surrealistisk känsla. Jag hade helt enkelt svårt att greppa vad det var jag just åstadkommit.

22171947_10214636896102331_1386330921_o (1).jpg

Hur ser en träningsvecka ut?

– Jag tränar varje dag, men på tävlingssatsningen ändras upplägget där frekvensen gympass kompletteras med allt mer ökande cardioträning för att bränna fettmassa och bibehålla muskler. Totalt 14 pass i veckan blir det. Det är mer än en extremsport. Det är något av en livsstil som jag inte kan vara utan. Att träna hårt, äta bra och känna mig frisk och stark är något jag inte vill vara utan.

22192763_10214636896862350_1985142140_n (1).jpg

Något du vill tillägga i intervjun?

– Jag måste få ge cred till min coach Albin Eriksson. Han har varit med mig hela vägen från att vi började att satsa på Ahlströmerpokalen till nu. Jag kände Albin innan, och att fråga honom om han ville coacha mig kändes väldigt naturligt. Den vänskapen vi hade innan har förstärkts till en riktigt fin vänskap idag.

Albin har ett förhållningssätt där han om det är tillräckligt kärvt behöver skälla på herr Carlson så gör han det, och det är något jag verkligen uppskattar. Han är stenhård i upplägget och det är det som behövs om man skall komma någon vart. Utan Albin hade jag inte nått dit jag är idag.

22192833_10214636897222359_1728318071_n.jpg

Stort grattis Joakim och tack för att du ställde upp på en intervju. Alla foton använder jag med tillstånd av Joakim.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close