Idag skall ni få följa med på en liten annorlunda grej på bloggen. Ni skall få följa med hem till Solveig och Sture Martinsson här i Lysekil på Stora kyrkogatan 5. Huset de bor i är byggt 1876.

Idag skall ni få följa med på en liten annorlunda grej på bloggen. Ni skall få följa med hem till Solveig och Sture Martinsson här i Lysekil på Stora kyrkogatan 5. Huset de bor i är byggt 1876.

CI2A9018.jpg
Solveig och Sture Martinsson tar emot på trappen på Stora kyrkogatan 5.

Sture tror att huset byggdes som en vanlig villa. Huset har haft olika ägare under åren. Första ägaren till huset var, Carl Alfred Eliasson, snickare. 1885 så köps huset av Martin Carlsson, garvare. 1888 så tar Olof Niklas Nordström, bankkamrer över ägandet. 1899 köps huset August Andersson, före detta hemmansägare, åkare, och 1903 köper konservfabrikör Gustaf Cornelius Cornér huset. Per Stenros har forskat kring husets historia och förmedlat uppgifterna om husets tidigare ägare.

Sture berättar att Karl-Axel Tylegård som var skoldirektör i Lysekil skrev en bok om skolor i Lysekils kommun och där var det omnämnt att det var ett rum i huset där den första gymnasieklassen hade sin undervisning.

huset_edited-ca1880.jpg
Foto på huset på Stora kyrkogatan 5 från cirka 1880.
IMG_0058.jpg
Foto från 2018.

När Gustaf köpte huset i början av 1900-talet så byggdes huset om. Köksvinkeln kom till där köket finns idag och huset gjordes om rejält berättar Sture. Han hittade glasnegativ på vinden när de köpte huset 1976. Sture och Solveig köpte huset efter Cornérs dödsbo. I år är det 42 år sedan de flyttade in i huset.

CI2A9010.jpg
Glasnegativ.

CI2A9059.jpg

500 kvadratmeter stort.

Huset är ungefär på 500 kvadratmeter inräknat med vind och källare, och har fyra plan. När Cornér hade huset så fanns det även tjänstefolk i huset. Det fanns en pigkammare ute i köket. Huset innehöll också ett signalsystem. Tryckte man på någon knapp på något av rummen, så ramlade det ner en siffra i köket. På så sätt visste tjänstefolket vilket rum som behövde hjälp.

Tjänstefolket hade en egen trappa i huset de fick inte gå i den stora trappan utan använde sig av den lilla trappan i huset.

CI2A8913.jpg
Tjänstefolkets trappa.

Inredde vinden.

När huset köptes så fanns det bara två inredda rum på vinden. Men nu är vinden inredd och den hyrs ut på sommaren. De som bor där har en egen ingång.

CI2A8991.jpg

CI2A8971.jpg
Trappan upp till vinden.

CI2A8973

CI2A8983.jpg

CI2A8984.jpg

CI2A8988.jpg

CI2A8990

Lysekils första kylrum för sill.

På Solveig och Stures tomt finns ett stort kylrum på 63 kvadratmeter. Cornér var konservfabrikör och hade konservfabrik nere i Gamlestan i Lysekil. Sture berättar att de rullade tunnorna från Gamlestan till kylrummet och när de skulle användas rullade man ner dem till fabriken igen.

CI2A9041.jpg

1-b.JPG

Sture tror att den byggts runt 1910–1920. Taket på bergrummet är ett tegelvalv som ligger på balkar. Sedan har de byggt på höjden och gjutit en platta ovanpå och lagt gräs uppe på, bron till andra våningen kom även till då.

3.JPG

5.JPG

 

Huset var ganska slitet när Sture och Solveig tog över det.

Skicket på huset var ganska slitet när de tog över, det fanns nästan ingen färg kvar. Fast träfasaden hade klarat sig riktigt bra för under första världskriget oljade man hela huset med tranolja från sillindustrin, för det var brist på färg och linolja på den tiden.

Trät blev väldigt fett, men det har gjort att det bevaras bra. Det är en nackdel när man målar huset för då bubblar sig färgen mycket mer på grund av att det kommer gaser från tranet i träfasaden tillägger han.

CI2A9033.jpg

De delar upp sidorna på huset och försöker ta en sida i taget per år. De målar om huset var tionde år ungefär. Nu har de även börjat att byta fönster på huset som Sture specialbeställt. Fönstrens beslag ser tidsriktiga ut för att behålla husets tidsålder. De försöker att bevara så mycket som möjligt av den gamla stilen på huset.

I det rummet vi sitter och pratar så är det originalgolv och originaltaket har de tagit fram. Innan var det porösa plattor i taket.

CI2A9026.jpg

Många har hyrt i huset.

Många har kallat huset för prästgården. Under en tid bodde det präster på nedervåningen i huset. Det var kyrkan som hyrde till de präster som jobbade här. Men det har aldrig varit någon prästgård utan huset har varit privatägt genom alla åren. När Sture och Solveig köpte huset så hade de en hyresgäst som bodde i huset, efter några år flyttade hyresgästen så att hela huset kunde användas.

 

Gjort mycket med huset.

De har hela tiden olika projekt i huset. De har försökt att behålla den äldre stilen på huset och lampor, möbler och övrig dekor är tidsanpassande kan man säga. Några av möblerna har följt med huset och andra har de köpt berättar Solveig. Det är riktigt snyggt och stilfullt.

CI2A8908.jpg
Vardagsrummet på andra våningen.
CI2A8920.jpg
Köket med lite saker som fanns i huset när Solveig och Sture köpte det.

Bytte tak på huset.

Det senaste större projektet var när de bytte tak på huset. De har tre kakelugnar i huset. En av kakelugnarna har de renoverat. Jobbet med att renovera och greja med huset har de som en hobby. Solveig står för färgsättningen och målningen inomhus och Sture snickrar. Just nu när jag hälsar på förutom fönsterbyte så håller de på att renovera ett kök på andra våningen. Huset innehåller cirka 16 rum, 3 kök och 3 badrum.

CI2A9008.jpg
Hallen där man går in i huset. Sture tar mig en våning upp och visar bl..a trappen och de fina fönsterna i trappuppgången.

CI2A9006.jpg

CI2A9001.jpg

CI2A9005.jpg

CI2A8999.jpg

CI2A8936.jpg
Övre våningen med den ena av kakelungnarna.
CI2A8939.jpg
Samma våning med ännu en kakelugn.

Lite ny teknik har Sture smugit in i huset som lite LED-lampor och all belysning sköts via en app via mobilen. De har även installerat ett larm i huset.

CI2A8943.jpg
Gästrum till barnen när de kommer och hälsar på.

CI2A8944.jpg

CI2A8967.jpg
Nu är vi på väg ut till gräsmattan som är över bergsrummet.

CI2A8954.jpg

CI2A8962.jpg
De gamla utedassen.

I det gula uthuset som står på gården, där var toaletterna. Det var tre stycken toaletter. De fanns inte kvar utan var bortplockade. Idag använder de uthuset som förråd.

CI2A8963.jpg
De gamla stenbänkarna finns kvar.
CI2A8966.jpg
En liten uteplats finns bakom huset.

CI2A8952.jpg

CI2A9047.jpg

Sture visar upp huset och de har lagt ner ett fantastiskt jobb på att behålla stilen på rummen i huset. Han berättar under rundvandringen att all el är utbytt. Under våran rundvandring i huset tar jag lite foton och Sture berättar om de olika rummen.

Det var väldigt spännande att få titta in hos Sture och Solveig. Tusen tack. Har du ett gammalt hus med någon historia så hör gärna av dig till mig. Tack till Per Stenros för historik.

CI2A9060.jpg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close