Havskatterna på Havets Hus i Lysekil har fått ägg!

Katter som ruvar, visst låter det märkligt! Katterna är så klart havskatter, en stor bottenlevande fisk i Västerhavet som faktiskt ruvar sina ägg. Fisken kan bli 125 cm lång och väga upp till cirka 23 kg.

CI2A4437.jpg

Havskatten är en speciell fisk med beteenden som påminner lite om däggdjurens. Ett sådant beteende är att de ofta ligger på sidan när de vilar eller sover. De är också väldigt godmodiga och lugna fiskar. Man skall dock veta och akta sig för deras kraftiga käkar och tänder som utan vidare, klarar av att krossa musslor, sjöborrar, och olika kräftdjur. Denna kost gör att de ofta tappar sina tänder, men efter en tid ersätts de med nya tänder. En stor havskatt biter hårdare än en schäferhund, så det gäller att hålla fingrarna borta!

Det här är oerhört roligt för Havets Hus och deras bevarandearbete då det är hela 10 år sedan, med ett annat havskattspar det skedde senast.

De två största havskatterna på Havets Hus har blivit könsmogna och nu parat sig. Sedan ruvar hannen på äggen efter att ha jagat bort honan. både mamman och pappan har driften att ruva äggen, men hanen som är den större av de två brukar bli den som tar över ruvandet efter någon dag. Sedan ruvar hanen plikttroget äggen utan äta de cirka 90-100 dagar det tar för äggen att kläckas.

CI2A4460.jpg

Att havskatter väljer att para sig på naturligt väg i fångenskap har bara dokumenterats på Havets Hus tidigare vad vi vet, vilket gör det extra spännande.

Havskatten är en social fisk som verkar leva i par och hålla ihop speciellt under lektiden.

Honan kan lägga upp till 20 000 ägg per gång som är ca 6 mm stora. Äggen läggs av honan och formas till en stor boll och börjar ruva. De nykläckta ungarna är ca 7 mm långa. Redan vid 1 års ålder är havskatten 10-15 cm. Havskatten blir könsmogen vid 6-7 års ålder.

CI2A6133.jpg

Det går även att kläcka havskattägg på konstgjord väg, genom att klämma fiskarna på ägg och spermier och sedan befrukta dem. Det här gör man framgånsrikt i Norge där man länge odlat steinbit, som fisken heter där. Detta är dock är det en annan art av havskatt som heter fläckig havskatt.

Från Havets Hus sida, är vi väldigt glada att ha möjlighet att visa en så här ovanlig tilldragelse för allmänheten som besöker Havets Hus i Lysekil.

Mer information om:

Havets Hus: www.havetshus.se

Bevarandeprojekten: http://www.havetshus.se/akvariet/bevarande/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close