Startfältet till årets Lysekil Women’s Match nästan komplett.

Nu är startfältet för en av sommarens stora seglingshöjdpunkter så gott som klart. Flera av världens bästa matchracingseglare kommer till Lysekil Women’s Match 2018. 

CI2A7319

Det är mindre än en månad kvar till startdagen av Lysekil Women’s Match den 6 augusti. Det ligger mycket prestige i att vinna världens främsta matchracingregatta för kvinnor. Det är också den andra av fem deltävlingar i Women’s International Match Racing Series och det står viktiga poäng på spel.

Sex skeppare och deras lag har presenterats tidigare: Anna Östling (SWE), Pauline Courtois (FRA), Antonia Degerlund (FIN), Johanna Bergqvist (SWE), Octavia Owen (GBR) och Sanna Mattsson (SWE). Nu när fem lag till presenteras är startfältet nästan fullständigt och det är tydligt att konkurrensen blir stenhård i Lysekil 6-11 augusti.

Den franska skepparen Claire Leroy kommer att ersätta Caroline Sylvan som skeppare för New Sweden Match Racing Team. Claire Leroy, 38, har två VM-guld i matchracing bland meriterna och utsågs till Årets Seglare 2007 av Internationella Seglarförbundet ISAF. Senast hon tävlade i Lysekil var 2013 och då blev det en fjärdeplats och innan dess har hon förlorat tre finaler. New Sweden Matchracing Team har sin ordinarie besättning och tävlar i Lysekil för åttonde gången.

CI2A5576

Danska Team Kattnakken vann den första deltävlingen av WIM Series i Helsingfors i slutet av juni. När de seglar i Lysekil kommer dock Henriette Koch, jolleseglare med meriter från bland annat OS i London, att ta Trine Palludans plats som skeppare.  Lysekil Women’s Match blir hennes första matchracingregatta som skeppare.
– Jag är glad att laget seglade på så hög nivå i Helsingfors. Starterna var inte så bra med de hade bra fart runt banan och bra kontroll på taktiken, säger Henriette Koch.
– Vårt mål är nu att gå in i varje match med vinnarskalle och att ha en brant utvecklingskurva. Jag har hört mycket gott om Lysekil från de andra i laget som seglat där flera gånger. Vi ser fram emot en händelserik vecka och för mig känns det otroligt att just Lysekil blir min debut vid rodret.

Alexa Bezel har varit en ledande figur inom matchracing i hemlandet Schweiz i nästan tio år. Hon nådde final i sin premiärtävling i Lysekil 2012 men har sedan dess inte nått lika långt på fyra försök.
Marinella Laaksonen är en av flera talangfulla finska skeppare som seglar WIM Series och hon är just nu rankad fyra i världen. Säsongspremiären för serien på hemmaplan slutade med en fjärdeplats. Margot Vennin och hennes lag från Normandie har seglat matchracing i två år och var nära på att nå kvartsfinal i sin första WIM Series tävling. Nu ska de göra sin debut i Lysekil.

CI2A8457

Ett spännande svenskt lag som tagit ett kliv framåt under året är Johanna Bergqvists lag Team Bergqvist Match Racing. De slutade tvåa i deltävlingen i Helsingfors och har tävlat i Lysekil i flera år men nu har de satt ett högre mål än tidigare.

– Vi har gjort bra tävlingar hittills i år, vi siktade på att vinna i Helsingfors och vi nådde nästan dit, säger Johanna Bergqvist.

Förra veckan var Team Bergqvist Match Racing det enda kvinnliga laget i ungdoms-VM i Italien. Då slutade det med en femteplats.

– Det är en häftigt känsla att vi nu är med och konkurrerar i toppen. Vi har bra teamkänsla, alla drar åt samma håll och målet känns väldigt tydligt, det är att vinna i Lysekil.

Anna Holmdahl White, projektledare för Lysekil Women’s Match, tror att publiken i Lysekil kan se fram emot många spännande matcher.

– I matchracing är det alltid små marginaler som avgör vem som står överst på pallen och seglarna utvecklas för varje år så det är svårt att välja en favorit till segern. Att ha rutin är ofta en styrka men det finns flera unga lag som kommer att ge allt och utmana de stora namnen, säger Anna Holmdahl White.

CI2A3099
Anna Holmdahl White.

Ett sent avhopp från Allison Blecher (USA) gör att det fortfarande återstår en plats att fylla i startfältet. Väntelistan för att delta har aldrig varit längre och vilket det tolfte lag blir presenteras inom kort.

Startfält för Lysekil Women’s Match: (Ranking juni 2018, skeppare, land, lagnamn)
1. Anna Östling, SWE, Team Anna
2. Pauline Courtois, FRA, Match in Pink by Normandy Elite Team
4. Marinella Laaksonen, FIN,  L2 Match Racing Team
7. Johanna Bergqvist, SWE, Team Bergqvist Match Racing
9. Antonia Degerlund, FIN, Team Sköna Vibbisar
14. Alexa Bezel, SUI, ChicaCER Women Match Racing Team
15. Octavia Owen, GBR, Athena Racing
18. Margot Vennin, FRA, Matchmoiselles by Normandy Elite Team
19. Sanna Mattsson, SWE, Swedish Women´s Match Racing Team
37. Claire Leroy, FRA, New Sweden Match Racing Team
(Orankad) Henriette Koch, DEN, Team Kattnakken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close