Lysekil först i Sverige med en officiell Carpet Bowls turnering.

Lägg Carpet Bowls på minnet. Det är en tävlingsgren som växer och i Lysekil var det i helgen dags för den första officiella tävlingen i Sverige med Gullmarens Carpet Bowls Open i Gamla idrottshallen i Lysekil. Carpet Bowls är ett samarbete mellan Gullmarens CentreCourt och IF Sol Lysekil. (Idrottsföreningen Special Olympics i Lysekil.)

 p1000385

Lysekil först i Sverige med en officiell Carpet Bowls turnering.

Fast redan i julas anordnades den första ej officiella tävlingen i gamla idrottshallen i Lysekil, med många deltagare. Men nu Sverigepremiär i Lysekil. I tävlingen i Lysekil spelar 2-mannalag och man spelar 3 klot per spelare med 6 omgångar per match. Det är samma räkningssystem som i curlingen. På mitten av mattan ligger ett hinder som man måste passera som kallas för ”cheese” och kloten skall komma så nära den lilla vita bollen som kallas ”Jack”.

 

Jag träffade Dag Jönsson i Gullmarens CentreCourt och Frank Sörqvist som är från Strömstad, men som idag bor i Halden. Frank kommer från det norska förbundet.

P1000397.jpg
Frank Sörqvist och Dag Jönsson.

En kille introducerade sporten för Frank.

Frank Sörqvist berättar att han träffade en kille som bott i Spanien och som hade träffat engelsmän och där hade han blivit introducerad för Bowls.

Frågan kom upp om detta kunde vara något i Norge. Man gick till folkhälsan i Norge och berättade att man har en jättebra aktivitet där alla åldrar kan medverka och du kan även som rullstolsbunden vara med i denna aktivitet. Samtidigt får man en mycket social mötesplats.

IMG_6571.jpg

Sökte pengar hos den norska hälsomyndigheten.

Pengar söktes hos den norska hälsomyndigheten och de beviljade 1 ½ miljon i en 3-årsperiod. Frank besökte 18 olika kommuner i Norge där han hade med sig matta och klot och visade upp sporten. Även invandrarboende besöktes och Frank introducerade sporten.

Efter projektidén slut fortsatte Carpet Bowls att öka i de olika kommunerna och projektet hade blivit en succé.

IMG_6549.jpg

Frank tog kontakt med Dag Jönsson.

Frank tog kontakt med Dag Jönsson i Gullmarens CentreCourt. Frank hälsade på Dag i Lysekil och körde en visning för honom och Dag tände på detta.

IMG_6558.jpg

NM kommer att spelas i Lysekil i slutet på augusti.

Nordiska Mästerskapen kommer att spelas i Lysekil i augusti. Dag berättar att det även blir en Europatour i mars i Lysekil. Det kommer även att bli spel i Korpen i vår i Carpet Bowls.

IMG_6513.jpg

 Sporten härstammar från 1300-talet.

Sporten härstammar från 1300-talet. Den äldsta Bowls-klubben ligger i Southhampton i England. Frank berättar att den grundades år 1299 och den existerar än idag, och är världens äldsta idrottsklubb. Bowls är föregångaren till curlingen.

Det finns ingen åldersgräns för sporten och även rullstolsbundna kan spela.  Alla spelar på samma förutsättningar. I Norge är har de 3 spelare som är över 90 år tillägger Frank. VM finns det i sporten och det spelas i England.

I Lysekil deltog det lag från Norge och det var även anmälda lag från Danmark, men de var tvungna att lämna återbud. Spelare från Dalsland, Grebbestad och Strömstad m.m. fanns på plats i Gamla Idrottshallen i Lysekil.

IMG_6576.jpg
Nicholas Mattiasson rullar iväg klotet och får applåder för det fina spelet.

IMG_6605.jpg

IMG_6614.jpg

Det blev succé för den första Gullmarens Carpet Bowls Open i Gamla idrottshallen i Lysekil. För er som vill pröva på detta med Carpet Bowls så kan jag tipsa om att på onsdagar i Gamla Idrottshallen så spelas det för fullt mellan kl. 10:00 – 12:00 och det kostar 30: – per gång och då ingår även en kopp kaffe.

Vinnare i Gullmarens Carpet Bowls Open blev: Basel och Frank, tvåa blev Johannes och Joel.

IMG-4478.JPG
Vinnarna: Basel och Frank
img-4480
Tvåorna: Joel & Johannes.

 

IMG-4477.JPG
Johannes, Basel, Frank och Joel. 
IMG-4479.JPG
Alla vinnarna.

Special Olympics vanns av familjen Bertilsson.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close