Giftig spindel flyttar in på Nordens Ark

När den vackra men akut hotade påfågeltarantellan nu anlänt till parken utökar Nordens Ark sitt bevarandearbete till att även omfatta spindlar. 

pafageltarantellajimmy-helgesson.jpg
Påfågeltarantella Foto: Jimmy Helgesson

– Det är vår första spindel så det är lite spännande, säger Jimmy Helgesson som i helgen hämtade påfågeltarantellan.

Under 30 år har Nordens Ark arbetat med att bevara utrotningshotade djur och successivt utökat arbetet från grönfläckiga paddor, pilgrimsfalkar och vitryggiga hackspettar till att omfatta såväl amurtigrar och snöleoparder som större ekbockar och mnemosynefjärilar.

Påfågeltarantellan är en akut hotad art som lever i ett litet område i Andhra Pradesh i Indien. I delar av området är problemen med skogsavverkning och uppodlingar stort, men den internationella handeln med exotiska djur bidrar också till att den redan mycket sällsynta spindeln hotas av utrotning.

– Påfågeltarantellor lever ensamma utom vid parningen så till en början tar vi bara in en hona, fortsätter Jimmy Helgesson. Vi har aldrig haft spindlar på Nordens Ark tidigare, så vi börjar med en men kommer så småningom att ta in fler individer.

Det är den vackra blå färgen och teckningen som gett påfågeltarantellan dess namn. Den lever i hålor i höga träd där de väver trattformade nät och födan består huvudsakligen av flygande insekter. Arten är ganska skygg och väljer oftast att fly när den känner sig hotad, men om den provoceras kan den bitas. Giftet är smärtsamt, men inte dödligt för människor.

Inom det den Europeiska djurparksorganisationen EAZA finns ett program för att bevara arten och se till att en säkerhetspopulation finns. Förhoppningen är att man i framtiden kan återinplantera spindlar i det vilda. Nordens Ark kommer att delta i det arbetet.

https://nordensark.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close