Idag får ni träffa Martina Torstensson från Brastad. Hon är endast 20 år och jobbar som lastbilschaufför hos Peter Lagrell AB

Idag får ni träffa Martina Torstensson från Brastad. Hon är endast 20 år och jobbar som lastbilschaufför hos Peter Lagrell AB.

IMG_7994.jpg
Martina Torstensson.

Martina bor i Ingalsröd och har gått i skolan i Brastad, Brodalen och Lysekil. Efter Gullmarsskolan blev det yrkesgymnasiet i Uddevalla. Där gick hon på Fordons- och transportlinjen i 3 år.

CI2A4468.jpg

Läste en artikel om tjejer som körde lastbil.

Martinas bilintresse startade tidigt, och när hon var 15 skaffade hon en egen A-traktor. När hon sedan läste i en tidning om hur tjejer berättade om hur det var att köra lastbilar utmanade hon sig själv och bestämde sig för att bli lastbilschaufför.  Hon kände för en praktisk linje och ville gärna komma ut och få börja jobba så tidigt som möjligt.

Tidigare kunde man nog säga att köra lastbil var ett mer manligt yrke, men idag är det många tjejer som kör lastbil. Martina berättar att i den klassen hon gick i gymnasiet så var det hälften tjejer som läste till fordonsförare.

IMG_0254-2.jpg

Gymnasiet.

Första året går samtliga elever fordonslinjen. Andra året väljer man inriktning och då valde Martina transport. Under andra året fick man vara med på en arbetsplats under tre dagar. Tredje året var det tre olika praktiktillfällen med sex veckor vid varje tillfälle.

Först gjorde Martina sin praktik i Kungshamn, men senare så fick hon komma till Brastad och till Peter Lagrell AB.

De sista två praktiktillfällena gjorde hon hos Peter Lagrell AB. Bland annat fick hon följa med när de plogade vägarna. Den våren blev det att följa med på gruskörning och TMA. (Truck Mounted Attenuator.) https://sv.wikipedia.org/wiki/TMA Det är för att skydda de som jobbar på väg och dylikt.

IMG_2909.jpg
Foto privat.

Tog alla körkort under gymnasietiden i Uddevalla.

Under gymnasietiden i Uddevalla så tog Martina alla körkort hon behöver. På det andra året på skolan började Martina läsa till bilkörkort. Samma dag som hon blev 18 år fick hon bilkörkortet i handen. När hon fått bilkörkortet så startade man direkt med lastbilskörkortet. Julen 2017 var hon klar och fick även körkort för lastbil.

Våren 2018 blev det att jobba med att ta körkort för släppet till lastbilen. Strax innan skolan var slut så hade Martina även klarat kortet för släp. Martina har även behörighet för truck och hjullastare.

IMG_1097.JPG
Fotoprivat.

Fick sommarjobb hos Peter Lagrell AB.

Under sommaren 2018 fick hon sommarjobb hos Peter Lagrells AB. I vintras 2018 fick hon fast anställning. Hon tycker detta är fantastiskt att man går ur skolan i juni, sedan få sommarjobb och sedan bli fast anställd. Martina stortrivs på sitt jobb. Det är god stämning bland personalen och alla hjälps åt. Peter Lagrell AB utför bland annat, markentreprenader, väghållning, trädfällning, grävning av alla de olika slag, trädgårdsarbete och grus, sand och sten i alla dess olika former.

IMG_2914.JPG
Fot privat.

Gillar att köra lastväxlare.

Martina gillar att köra lastväxlare. Det innebär att hon kan byta olika flak vid olika tillfälle på lastbilen. Vid ett tillfälle så kanske hon kör grus och nästa kan det bli att hon kör stenar från berg. Det finns även maskinflak med mera.

CI2A4134.jpg
CI2A4174.jpg
CI2A4243.jpg

För några veckor sedan var hon på väg på ett uppdrag för att vattna vägar och då hade hon en stor vattentank på flaket.

CI2A4290.jpg
CI2A4303.jpg

Har sitt namn på lastbilen.

Hon har till och med fått sitt eget namn på lastbilen som hon kör och det är extra kul tycker Martina.

IMG_0247.jpg
CI2A2809.jpg

I vintras fick hon för första gången börja att ploga vägar. Det är mycket spännande och man har en tidspress på sig berättar Martina. Först kör hon en plogsväng och sedan kör man en städsväng och då skall det vara rent.

Hon kör in till ovalen i Lysekil och sedan vidare till Finnsbo och färjeläget. Sedan går resan vidare till Gläborg, bergtäkten i Hallinden och ut till rondellen vid Hunnebo Lera.

IMG_2918.JPG
Foto privat.

Har varit TMA vid Tjörnbron.

Nu när Tjörnbron varit avstängd har Martina jobbat där med TMA. Hon stortrivs med jobbet som lastbilschaufför och uppmanar andra tjejer till att börja läsa och utbilda sig till lastbilschaufförer.  Tusen tack för att du tog dig tid Martina för en intervju.

En reaktion till “Idag får ni träffa Martina Torstensson från Brastad. Hon är endast 20 år och jobbar som lastbilschaufför hos Peter Lagrell AB

  1. Är en fd stolt lärare från transportprogrammet till Martina, önskar henne lycka till i arbetslivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close