Idag på bloggen får ni träffa Edvin Adolfsson, från Lysekil. I somras och höstas var Edvin på äventyr i Svalbard

Idag på bloggen får ni träffa Edvin Adolfsson, från Lysekil. I somras och höstas var Edvin på äventyr i Svalbard och jobbade på en båt som körde turister. De fotograferade isbjörnar, och tittade på den fina naturen som Svalbard bjuder på.

DSC02681.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.

Född i Lysekil.

Edvin är idag endast 20 år och har redan hunnit med en hel del trots sin unga ålder. Edvin är född i Lysekil, men något år efter att han föddes flyttade hela familjen till Brastad. Edvin och hans familj har även sommarställe på ön Stora Kornö, utanför Lysekil.

Han gick på Stångenässkolan i Brastad innan han gick högstadiet i Gullmarsskolan här i Lysekil. Efter det blev det Göteborg och Lindholmens Tekniska Gymnasium. Där läste Edvin programmet sjöfart i en utbildning som varade 3 år.

CI2A5439

Edvins karriär innan gymnasiet.

I nionde klass, mars 2015 tog Edvin, efter skolan sin moped och åkte ner till fiskhallen här i Lysekil. Edvin träffade där Niklas Upper, ägare av båten LL91 Kristina. Edvin och Niklas diskuterade möjligheten att få vara med ute på havet under sommaren och fiska med kräftburar, som då var Niklas huvudsyssla.

De båda kom överens om att Edvin skulle få följa med ut och prova på det, och redan dagen efter stävade de ut för ett test. Dagen måste ha gått bra, för Edvin fick fortsätta där.

I augusti samma år 2015 började Edvin på gymnasiet i Göteborg. Under hela sin gymnasietid, så njöt Edvin av att åka hem under helgerna för att extrajobba på fiskebåten.  Sommaren 2016, 2017 och delar av 2018 blev det även sommarjobb på LL91 Kristina.

ll.jpg
LL91 Kristina. Foto: Monica Adolfsson.

Edvins farfar Lars, var anledningen att han sökte till gymnasiet.

Edvin berättar att anledningen att han sökte till gymnasiet i Göteborg berodde bland annat på hans farfar. Edvins farfar Lars Adolfsson var en stor idol för honom. Edvins farfar Lars, var till sjöss från slutet av 40-talet tills 1970.

Lars hade en egen båt och det gjorde att Edvin tillbringade många timmar tillsammans med honom på havet. Edvin berättar vidare att hans farfar kunde allt om havet och Lars lärde Edvin ofantligt mycket om allt som havet ger och vilka möjligheter som vilar på horisonten.

Läste sjöfart på gymnasiet i Göteborg.

Lindholmens Tekniska Gymnasium i Göteborg ligger på Hisingen, där Chalmers ligger vägg i vägg. Edvin berättar att de hade mycket samarbete med Chalmers. Man läser teknik, med inriktning på sjöfart. Utbildningen är på 3 år och under den tiden ingår även 16 veckors praktik. Denna praktik görs i 3 olika omgångar på olika båtar.

Första praktiken gjorde Edvin på Stena Line och fartyget Stena Saga som matros. Fartyget trafikerar rutten Oslo-Fredrikshamn. Han fick följa med de andra matroserna ombord, och de introducerade Edvin till matrosyrket. Edvin fick där ett område att jobba på, och sedan använda sig av rätt verktyg och färger för att färdigställa arbetet. En bra och givande introduktion till ett arbete som består mycket av att ta egna initiativ, berättar Edvin.

Efter de blev det en båt som heter Scorpius från rederiet Sirius. Det var en av de roligaste båtarna som Edvin varit på hittills. Där fick man en last som man levererade till en viss plats, men man visste inte vart man skulle åka därefter, så kallad spotmarknad. Edvin besökte då hamnar som Piteå, Mongstad i Norge, Karlshamn, Oslo och Rotterdam. En mycket spännande och lärorik praktiktid som Edvin ser tillbaka med glädje på.

Tredje fartyget var också en båt från Sirius och då gick de på en fast linje där de mestadels utgick från Göteborg. Där fick han segla genom Kiel-kanalen, till Stockholm, Haugesund och även “hem” till Brofjorden. När man går ut gymnasiet så är man lättmatros.

Tog studenten 2018 och fick jobb på Svitzer.

Innan Edvin tog studenten 2018 pratade han med Martin Backman från Lysekil (som jag tidigare skrivit om på bloggen, Martin Backman. ) om Martins dåvarande arbete på Svitzer båtarna. Martin berättade att det skulle behövas en matros på däck på båten som Martin hade hand om och som hette Svitzer Tyr.

svit.jpg
Svitzer Tyr. Foto: ©Edvin Adolfsson.

3 dagar efter att Edvin tagit studenten började han jobbet på Svitzer Tyr. Edvin gick som vikarie den sommaren och fick jobba en hel del, och Edvin fick direkt känna på hur det var att jobba som matros på en bogserbåt.

Under hösten var en av matroserna tvungen att hoppa av och då fick Edvin hoppa in och jobba. I april 2019 så valde Edvin att söka sig till något nytt, då vikariaten började glesna. Edvin var då ledig ett tag och njöt av det fina vädret som var då. Det blev även lite fiske Med Niklas på LL91 Kristina under denna period.

Juni 2019.

Den 7 juni 2019 vaknar Edvin, och efter en kopp kaffe startar han upp sin dator och går in och tittar på arbetsförmedlingen sjöfart på Facebook och ser att det kommit upp en annons om att få vara matros på en båt som heter Origo. Origo är en båt som de använde sig av i gymnasiet i Göteborg, då hyr skolan båten med besättning två dagar i veckan.

Eleverna i sjöfartsprogrammet får då testa på att under uppsyn, driva ett fartyg och själva lösa de problem som kan uppstå ombord i ett fartyg.

Båten Origo är i Svalbard på sommarhalvåret.  Edvin hade sitt cv klart och han känner till de som jobbar ombord på Origo. Han skickade iväg sitt cv i ett mejl. Efter en timme får han svar att de tagit emot hans ansökan och att de skickat det vidare till kaptenen på Origo. Det stod att kaptenen skulle ringa honom om cirka 10 minuter.

Kaptenen ringer och berättade att Edvin var mer än välkommen och bad honom säga ja, till jobbet. Då skulle de boka biljetter och han skulle få tillbringa merparten av sommaren på Svalbard.

Edvin bad om en stunds betänketid, och bad att få återkomma om 20 minuter. Efter knappt 5 minuter ringde han tillbaka och tackade ja. ;”Det här fick jag bara inte missa, säger” Edvin.

Svalbard.

Den 17 juni flög Edvin till Svalbard och var framme på natten den 18 juni. Där började denna sommars äventyr för Edvin. Longyearbyen var platsen han var på i Svalbard.

Det första som möter Edvin när han lämnar den lilla flygplatsen på Svalbard är en stor ren. När de åker vidare till byn står det tiotals renar längs vägen. Klockan var cirka 02:30 på natten och det var soligt och ljust. Detta var mycket konstigt att vara med om berättar Edvin, att det var ljust dygnet runt.

DSC00934.JPG
Longyearbyen med Sirius tankbåt Neptunus i förgrunden. Foto: ©Edvin Adolfsson.

Kör turister.

Edvin åkte med bussen ner till hamnen där båten Origo låg. Origo kör turister runt Svalbard. Under sin vistelse i Svalbard bor Edvin ombord på båten. Han delar hytt med den andra matrosen ombord. Jobbet ombord består av massor av olika delar. Mestadels underhållsarbete, i den mån det går, båten är byggd 1955 så den kräver mycket ompyssling.

Origo Ossian-sars
Fartyget Origo. Foto: ©Edvin Adolfsson.

När Edvin anländer till båten är den tom på turister. Efter några timmars sömn börjar jobbet med att fylla på proviant och bunkers och göra klart allt inför de nya turisterna som kommer vid 16-tiden på eftermiddagen.

De ser till att serva turisterna så att de trivs på båten. Båten blir som ett hotell för turisterna. Ombord finns även två guider, som alla har varit på Svalbard i över 10 sommarsäsonger.

DSC00126.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC00142.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC04474.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC01657.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.

Det är fototurister som kommer och de vill ta foto av isbjörnar, valrossar och naturen med mera. De åker från Longyearbyen och vidare antingen söderut eller norrut, beroende på issituationen och väder. Det är 12 turister per resa som åker med. Passagerarna kommer från världens alla hörn, USA, Australien, Kuwait, Singapore, Kina, Schweiz och Sydafrika. Alla i besättningen ombord på Origo är svenskar.

DSC00125.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC00188.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC01288
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC00921
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC01411.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC01196.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC00362.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC00391.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC00419.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC00604.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC01813.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.

Isbjörnar.

Isbjörnar är det som de verkligen vill fotografera. Ser man isbjörn så är båten fast där ett antal timmar för fotografering och dokumentering. Resan runt Svalbard tar 10 dagar. Guiderna tillsammans med kaptenen bestämmer vart båten ska åka, men det är alltid kaptenen som har sista ordet.

DSC02688.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC02692
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC02707.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.

Besättningen brukar hålla utkik efter andra fartyg i närheten, och kalla upp de på radiokommunikationen, för att få tips om eventuella platser där isbjörnar setts till.  Under resans gång har de ingen tillgång till internet, förutom båtens egen dator där de hämtar iskartor och väder för att hålla sig uppdaterade.

DSC00201.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC03815.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC03904.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.

Hemgång från Svalbard den 4 augusti.

Efter ett antal veckor på båten Origo och Svalbard var det dags för hemresa för Edvin. innan han åkte hem så fick han ett erbjudande om att återigen komma till Svalbard och jobba på Origo. Det tackade han ja till utan att tveka. Nu blev det hemresa och lite semester i 3 veckor innan det var dags att åka upp till Svalbard igen, för en ny tur ombord på Origo.

DSC02905.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC01716.JPG
Glaciären Gullmarsbreen som är döpt efter Gullmarsfjorden. Foto: ©Edvin Adolfsson.

Flög till Svalbard den 24 augusti. 

Edvin flög upp till Svalbard igen den 24 augusti, och var nu mer förberedd på vad som väntade. Det blev en bra säsong, berättar Edvin. Packisen låg långt ned, nära Svalbard, så många gånger såg de isbjörnar redan första dagen på resan.

DSC04242.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC04404.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.
DSC03446.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.

Edvin var ombord på Origo hela september, och den sista dagen i September var ett speciellt datum. Då var säsongen slut, inga fler turister skulle åka med Origo för detta året. När alla passagerare lämnat, började arbetet med att surra fast allt löst ombord på båten, nu skulle man snart bege sig över Barents hav, som är känt för sina stormar.

DSC00237.JPG
Foto: ©Edvin Adolfsson.

Resan över Barents hav blev lugn och behaglig, och de anlände till Tromsö, i Norge på utsatt tid. Nu väntade en fin resa längsmed Norges otroligt vackra kust. Origo gjorde ett par stopp på vägen söderut, mest för att hinna med underhållet ombord. Bodö, Ålesund och Bergen. Sedan ett kort stopp i Skagen Danmark, för en middag med besättningen, som ett avslut på en bra säsong. Origo nådde Göteborg, på morgonen den 20 oktober.

Framtiden.

Framtiden är lite oviss för Edvin. Nu skall han passa på att vara ledig ett tag och söka jobb under tiden. Det finns även en tanke om att söka in och läsa till sjökapten någonstans. Kanske i Kalmar eller i Skagen. Edvin har även ett stort fotointresse, och vem vet kanske vi får se Edvins fina foton i någon fotoutställning i framtiden.

IMG_20191001_132916.jpg
Foto: ©Edvin Adolfsson.

Under resans gång i Svalbard har Edvin tagit en hel del foto som jag får lov att visa här på bloggen. Stort tack Edvin för en mycket intressant pratstund och lycka till i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close