En ny förening är på väg att bildas här i Lysekil. Det är Kurt Roos som är initiativtagare till detta

En ny förening är på väg att bildas här i Lysekil. Det är Kurt Roos som är initiativtagare till detta. Föreningen Lysekilsskafferi har haft sitt första uppstartsmöte i ABF:s lokaler nere vid Norra Hamnen i Lysekil. En styrelse har bildats och en lördag för några veckor sedan hade de en träff där Henrik Harnevie, berättade om sillens historia med mera. Efteråt jobbades det med att lägga in sill.

IMG_2323.JPG
Träff i ABF:s lokaler i Norra Hamnen.

I vanliga fall har Kurt kört lastbil, men det har han lagt på hyllan nu och blivit pensionär. Mat har varit hans stora intresse hela livet.

IMG_2302.JPG
Kurt Roos.

Drömde om en gård.

En gång i tiden var hans stora dröm att ha en gård. Efter att varit på sjön i många år så köpte han en gård. Sedan har det även blivit lite av varje.

1986 släppte han ut 296 grisar på en gård i Svenljunga och satte in en annons i Göteborgs-Postensöm det stog: Nu är det vår och grisarna är lösa. Han sålde smågrisar till personer och det blev ett jäkla liv om detta. Han hamnade på tidningarnas förstasidor.  Han fick även besök av Astrid Lindgren två gånger.

 

Körde lastbil lite då och då.

Han ville korta avtalen mellan konsument och producent. Han fick en idé om att lägga alla varor som fanns på landsbygden under ett och samma tak. Här startade Kurt Landsbygdens Skafferi. Han leverade allt till Gunnebo Slott. Allt från toalettpapper till mat. Sjömagasinet, Restaurang Fond med mera. Efter ett tag sålde Kurt företaget.

 

Startade, Vi som älskar husmanskost och lokalproducerad mat.  

Kurt startade sidan, Vi som älskar husmanskost och lokalproducerad mat på Facebook och detta blev populärt. Lite senare döpte han om sidan till Lysekilsskafferi. Sidan om Lysekilsskafferi har blivit mycket populär.

72440392_2664453323577345_762454976776634368_n.jpg

Det har skapats stadgar i föreningen.

Punkt 1 i stadgarna och den kommer att vara grunden i vår verksamhet!

Föreningen har som ändamål att utveckla lokalproducerad mat samt ta vara historisk lokal matkultur med ändamål att hålla matlagningsträffar, delta i lokala aktiviteter i Lysekil samt kunskapsspridning inom mat och matlagning. Föreningen vänder sig till människor i alla åldrar oavsett bakgrund. Föreningen skall aktivt arbeta för att motverka all form av diskriminering.

IMG_2324.JPG

Skapade en matmarknad i höstas och nu planeras det för fullt inför julmarknaden.

Det blev en marknad i höstas med lokalproducenter från olika platser. Kurt berättar att det finns inte så många lokalproducenter i Lysekils kommun. Men runt omkring i närliggande kommuner kan man träffa på en hel del. Nu laddar gruppen för marknadsdag och julmarknad den 14 och 15 december.

Vill du gå med i Lysekilsskafferiet så ligger det en länk här: Lysekilsskafferi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close