Idag får ni följa med på en rundvandring på det nya äldreboendet i Fiskebäck här i Lysekil. Det kommer att bli 80 nya lägenheter som skall vara inflyttningsklara i november i år

Fredagen den 31:e augusti 2018 togs det första spadtaget för det nya äldreboendet i Fiskebäck här i Lysekil. Det kommer att bli 80 nya lägenheter som skall vara inflyttningsklara i november i år.

CI2A7981.JPG

CI2A7723.JPG

Byggherre är Kooperativa Hyresrättsföreningen (KHF) Lysekils omsorgsbostäder som stiftades 2010 av Lysekils kommun och Riksbyggen. Det har varit en lång process med att få igång byggstarten. Processen startade redan 2010, och 2018 kom man igång med byggandet.

80 nya lägenheter

80 nya lägenheter där 60 av dem kommer att ligga i markplan med en egen uteplats. På äldreboendet kommer det att finnas storkök, restaurang och kafé, lokaler för dagverksamhet, kontors- och konferensrum samt personalrum. I utemiljön kommer det bl.a. finnas en boulebana.

 

Visning av äldreboendet

Vi fick en rundvandring och visning av äldreboendet som fortfarande är en byggarbetsplats. Det var Joakim Jacobsson, projektchef på Riksbyggen som visade oss runt, och med på rundvandringen var Roland Karlsson, ordförande i Kooperativa hyresrättsföreningen Lysekils omsorgsbostäder, Klas Mellgren, ledamot i föreningen, Elin Råhnängen, verksamhetsutvecklare, Vård och omsorg, Socialförvaltningen, Daniel Lindström enhetschef socialförvaltningen i Lysekil och fackliga ombud från verksamheten.

CI2A7737.JPG

Joakim Jacobsson, projektchef på Riksbyggen i mitten berättar om bygget.

Bergvärme och solpaneler

Projektchef Joakim Jacobsson berättar om entrétorget som han först visar på vår rundvandring. Husets olika delar har i byggskedet olika bokstäver. Den högsta delen i mitten heter A och sedan går det vidare fram till bokstaven G.

De har borrat för bergvärme till äldreboendet och det blir även solceller som placeras på taken för att producera el till huset. Enplansdelarna får gröna tak, så kallade ”sedumtak” och det kommer bli väldigt vackert att se från vägen. Väggarna utomhus på huset kommer att kläs med skivor, men det kommer även att innehålla detaljer av trä under balkonger och vid gemensamma uteplatser. Storköket kommer att kläs in i träpanel. Det kommer även att bli mycket fönster som ger ett härligt ljusinsläpp.

1: a våning

Vi går in genom personalentrén till storköket. Vi kommer till huvudingången och Joakim berättar att där blir det liknande dörrar som på ett köpcentrum som går isär när man närmar sig dem. Det kommer även att bli en ordentlig hiss till andra våningen och den går att köra sängar i, vilket är viktigt på ett äldreboende tillägger Roland Karlsson. Trapphuset till 2: a våningen blir inglasat.

CI2A7752.JPG

Joakim Jacobsson och Roland Karlsson berättar om hissen.

Från början var det tänkt att bli 60 lägenheter totalt. Men Lysekils kommun ville att det skulle bli 80 platser och därför byggde man till en våning till med 20 platser.
                       

Nu startar jobbet med att belägga golvytorna på äldreboendet

I byggdel D och E är målning och mattläggning påbörjat. Sedan följer köksinredningar och undertak. Arbetena löper på i en kedja och pågår i princip i hela huset, men med olika discipliner.

Tillträde för verksamheten är planerat till 15 november i år. Joakim Jacobsson tillägger att allt arbete flyter på som det ska.

CI2A7753.JPG

CI2A7759.JPG

Borgen på 229 miljoner kronor

Den kommunala borgen för projektet ligger på 229 miljoner kronor. Roland Karlsson, berättar att man inte kan säga ännu hur mycket projektet kommer att kosta i slutändan med ett så pass stort bygge, men det skall inte gå över den projekterade budgeten. Solpanelerna var inte budgeterade från början utan det har kommit till under tidens gång.

Riksbyggen har solpaneler i all nyproduktion när de bygger bostadsrätter

Joakim Jacobsson berättar att solpaneler idag är standard när de bygger nya bostadsrätter idag. I detta fallet med solpaneler på äldreboendet så är det föreningens beslut. Roland Karlsson berättar att det även kommer att sättas upp ett antal laddstolpar för personal och besökare inför framtidens utveckling med miljö och framtidens bilar. Mycket nytt har sett dagens ljus under planeringen av äldreboendet så det är en naturlig gång att saker utvecklas.

CI2A7763.JPG

CI2A7768.JPG

Vi befinner oss på den stora balkongen där boende på 2: a våning kan samlas. Elin Råhnängen, verksamhetsutvecklare, Vård och omsorg på Socialförvaltningen berättar att detta blir ett fantastiskt bygge och hoppas att det blir ett landmärke för Lysekils kommun. Elin berättar att det finns redan ett intresse från andra kommuner att komma och titta när detta blir klart.

CI2A7781.JPG

Daniel Lindström enhetschef socialförvaltningen i Lysekil och Elin Råhnängen  verksamhetsutvecklare, Vård och omsorg, Socialförvaltningen diskuterar bygget.

Verksamhetslokaler och konferensrum

Det blir sex kontor, stort konferensrum, personalrum, tre omklädningsrum, fläktrum för storköket och läkemedelsrum med mera på plan 2. På varje avdelning kommer det att bli ett dokumentationsrum. Det är 8 bostadsgrupper x 10 lägenheter. Personalen kommer även de att få en balkong som de kan sitta på när de har raster. Det kommer även att finnas en sekundär entré för den personalen som åker buss eller som tar sig till äldreboendet utan bil. Plan 3 är ett stort fläktrum med 5 ventilationsaggregat.

CI2A7757.JPG

Dagverksamheten med hjärtat i huset

Dagverksamheten blir i ett ganska långsmalt rum med stora glaspartier. Detta blir hjärtat i huset med närhet till servering och restaurang med mera. Vi går vidare och får se en lägenhet som de börjat inreda. Lägenheterna kommer att ha en fondvägg i varje gavel med tre olika kulörer. Det kommer att bli en grön, gul och blå.

CI2A7807.JPG

CI2A7824.JPG

Stora glaspartier.

CI2A7832.JPG

CI2A7840.JPG

Stor och fin utomhusgård.

Nu går vi vidare och tittar in i en lägenhet som de börjat jobba med.

CI2A7844.JPG

Inne i en av lägenheterna som de startat med att göra klar. I taket sitter takliften.

CI2A7845.JPG

Badrummet. 

Det kommer att bli en ny typ av taklift. Takliften är fäst med skenor på väggarna. Toaletterna blir kaklade, och det blir en skjutdörr.

CI2A7859.JPG

CI2A7866.JPG

Joakim visar köket för Pia och Ingela.

Alla ingångar och utgångar till lägenheterna sker via en klocka som de boende har och det räcker att de närmar sig dörren så öppnas den. Personalen kommer att ha en applikation i sin mobil som gör att de kan öppna dörren till rummen.

CI2A7918.JPG

Detta kommer bli hur bra som helst. Sveriges, ja, kanske världens modernaste äldreboende och det kommer att finnas i Lysekils kommun. Jag hoppas att få komma tillbaka och visa hur allt ser ut när det är klart.

CI2A7890.JPG

                                         Tusen tack för visningen. Foto: Gabriel Berndtsson. 

Under här kan ni se en animerad datavideo hur det kommer att se ut på äldreboendet i Fiskebäck i Lysekil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close