Idag på bloggen får ni träffa Christian Vargahed från Askersund som vann första säsongen av SVT:s Tjuv & Polis

Tjuvcrille vann första säsongen av Tjuv & Polis från Askersund

Jag gjorde en intervju med Christian där vi pratar om Askersundstöten och även om vad han tycker om andra säsongen av Tjuv & Polis från Lysekil. Christian Vargahed eller ”Tjuvcrille” som han fick som smeknamn när han medverkade i första säsongen av Tjuv & Polis som spelades in i Askersund.

Ihop med vännen Ida Öberg så bildade de ett tjuvpar i serien. Precis som i Lysekil var det tio tjuvpar som medverkade i första säsongen av Tjuv & Polis i Askersund. I Askersund var hela summan för rånet 50 miljoner kronor och i Lysekil har den höjts till 60 miljoner.

Christian Vargahed och Ida Öberg. Foto: Privat.


Jag slog en signal till Christian och frågade hur det kom sig att han sökte till första säsongen Tjuv & Polis?

– Jag hade haft ett lite tufft år innan, med sjukdom och följder av det. Så jag var egentligen inte alls taggad i början på att söka, även om jag fick mååånga länkar om ansökningen skickad till mig av vänner. 

Men sedan en fredagskväll efter en öl, och lite plinkande på gitarren, så byttes den känslan ut. Jag såg det som en möjlighet att faktiskt få uppleva min fränaste vår hittills. Så då skickade jag in en ansökan.

Tjuv & Polis säsong 1. Foto: Meter Television ABHur var det att genomföra själva kuppen?

– Själva kuppen är det minsta arbetet egentligen, speciellt för mig som hade en roll som var placerad utanför själva byggnaden. Även om det så klart var väldigt kul och spännande, med stort adrenalinpåslag. Men det stora arbetet var att klara sig undan i utredningen som följde.


Om vi går framåt i handlingarna så satt din tjuvkompis Ida i förhör och blev pressad och erkände stölden efter det att förhörsledarna visade foton på att hon och du handlat med kontanta pengar. Samtidigt fick hon reda på att de gjorde en husrannsakan på gården och tack vare att hon erkände så hittades inte dina pengar. Hur gick tankarna när du fick reda på det? 

– Det var ju först när programmet sändes som jag fick se hur extremt nära det var att Anna gick fram till säckarna. Känslan är så klart obeskrivlig, och var helt avgörande för min chans att klara mig till finaldagen och vinna. Idas förvaltade sin situation på ett exemplariskt sätt, och jag borde inte vara överraskad, för hon är en människa utöver det vanliga.

Foto: Meter Television AB.

Du blev förföljd av flera bilar inne i Askersund och man ser hur du vet om detta och skojar med dem. Sen slutar de förfölja dig ett tag tills du kommer hem till bostaden. Då har de tagit ett beslut om att ta in dig på förhör. Du verkade helt lugn och samtidigt frågar du polisen om ni inte kunde ta detta i morgon bitti, minns du hur tankarna gick där?

– När bilen med Valle rullade upp på gården så visste jag så klart att dom hade tröttnat, men jag kände mig ärligt talat inte så orolig. Jag motsatte mig dock gripandet mer än vad som syns på tv, dock valde man att klippa bort det eftersom jag pratade rätt mycket om att det ”det där tv-programmet som spelas in” kameror” och så vidare.

Foto: Privat.

Hur kändes det under tiden när du satt i förhör, det ser ut som att du verkade väldigt lugn eller var du inte det?

– Tiden i förhören var bland det bästa med hela äventyret. Att få sitta och vända och vrida på saker, och använda min kunskap, var väldigt tillfredsställande. Speciellt när man möter på ett sådant motstånd som Therese och Kristin levererade.När du blir släppt så blir man imponerad när man ser hur du knackar på hos den personen som du aldrig träffat förut och får hjälp med att flytta pengarna och lyckas. Hur stressigt var det på en skala från 1 – 10?

– Det var otroligt stressigt, jag hade lyckats skaka av mig span genom att köra på grusvägar, och legat i regnet på en lastplats för timmerbilar och letat efter GPS-puckar under bilen. Tiden tickade och jag hade inga alternativ kvar. Till slut så tänkte jag bara att jag får dra en vild jävla chansning. Som tur är ställde kung-Anton upp och saker å ting löste sig. Jag sätter nog en 7:a på den.


Finaldagen av Tjuv & Polis och avslutet vid vackra Stjernsunds slott blev en mäktig upplösning där Christian var en av två tjuvar som var kvar i spelet. Hur kändes det under finaldagen och när blev klart att du hade klarat dig och vunnit första säsongen av Tjuv & Polis från Askersund?

– Alla dom känslor som uppstod under finaldagen är omöjliga att återge. Man är så otroligt trött efter två veckor på spänn, men måste ändå prestera på topp. När jag väl fick upp pengarna på båten och Micke bekräftar att jag klarat mig så är det fullständig härdsmälta i huvudet. Men det var en otrolig glädje, lättnad och tacksamhet.

Foto: Meter Television AB.

Efter att du sett alla avsnitten av din medverkan i Tjuv & Polis är det något speciellt som satt sig fast i minnet förutom vinsten?

– Det är känslan när Ida åkte fast, och jag inte fick kontakta henne för att se hur hon mådde eller vad som hänt. Det var väldigt känslosamt. När man dessutom fick se hennes kämpande genom tv:n så var det en väldigt skuldfylld känsla, att hon fick genomleva det ensam.


Efter att ha medverkat i första säsongen av Tjuv & Polis och vunnit det, har medverkan och vinsten påverkat dig på något sätt?

– Det är så klart en fin känsla för sitt självförtroende, men framför allt så är det den fina kontakten man haft med alla människor, så väl inblandade som tittare som hört av sig. Jag skulle nog tro att jag blivit mer ödmjuk inför människors fina sidor. Att det finns så mycket kärlek här ute i världen, och att folk gärna delar med sig av den.


Jag följer dig på ditt Instagramkonto @tjuvcrille där du kör lite livesändningar och svarar på frågor om Tjuv & Polis. Nu har säsong två startat av Tjuv & Polis från Lysekil, vad tycker du om det du sett hittills?

– Vi är nu på avsnitt fyra när vi har denna intervju, och jag är helt klart imponerad. Tjuvarna har plockat upp mycket bra saker som gör det arbetsamt för polisen, men även produktionen har hoppat upp ett par pinnhål.Hur tycker du tjuvarna skötte sig vid inbrottet på banken här i Lysekil?

– Mycket bra, det var en tuff uppgift och dom genomförde den med bravur. Nästa år så kommer tjuvarna ha mer heltäckande maskering i ansiktet skulle jag tro. Men det är det som är det fina med programmet. Allt kommer bli mer och mer avancerat, både från tjuvarna, men även från poliserna.


Du coachade även ett av tjuvparet Evelin och Elin från Lysekil, hur var det och hur tycker du att de sköter sig?  

– Haha, ja. Nu visste jag ju inte att det var just Evelin och Elin som tog kontakt, även kontakten togs på ett högst tjuvmässigt sätt. Men dom har skött sig exemplariskt, det är så mycket svårare att vara tjuv än vad man kan tro i tv-soffan. Deras personligheter och attityder är tio plus, jag gillar dom skarpt. Sen ska man nog tillägga att jag hade en del märkliga samtal från Lysekils-området, både från den ena och dom andra. Det jag kan berätta är att jag redan då förstod att poliserna hade en utmanande säsong.

Evelin och Elin.

Bohuslän, Lysekil har du besökt oss någon gång i din uppväxt?

– Jag var en del i området när jag var litet barn, men har inga minnen från om jag var i exakt Lysekil. Men jag kommer garanterat och hälsar på så fort det känns säkert.

På Instagram tjuvcrille så kan ni följa Christian Vargahed och se hans livesändningar varje måndag vid 21:00 där han pratar om årets säsong av Tjuv & Polis och intervjuar bland annat tjuvarna från Lysekil. Missa inte detta.

Stort tack för intervjun Christian och hoppas du dyker upp i Lysekil och hälsar på oss när detta med coronaviruset har lugnat sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close