Skaftö Folkets Hus öppnar för allmänheten efter ganska lång stängning. I påsk blir det konst med utställningen Folklivsmålare möts

Folklivsmålare möts

Tavlor av folklivsmålaren CG Bernhardson visas i Skaftö Folkets Hus tillsammans med tavlor av elever i Skaftö skola. Barnen har målat sin vardag 2020. Samtidigt har vandringsutställningen med Tora Bohlin Landström premiär. Se folklivet ur olika perspektiv – en mans, barns och en kvinnas. Vernissage i Skaftö Folkets Hus tisdagen den 30 mars kl.13. Öppet alla dagar 30 mars – 11 april.Folklivsskildraren Carl Gustaf Bernhardsons arv

Hur förmedlar man kulturarvet till yngre och nyinflyttade? Folklivsmålaren Carl Gustaf Bernhardson växte upp i Grundsund i en stark berättartradition. Det arvet har han fört vidare främst genom sina tavlor. Skaftö skola har marin profil med cirka 100 barn upp till årskurs 6. Under våren 2020 berättade alla barnen om sin vardag, traditioner och historia i bild och text med två tavlor var (papper och pannå). Bohusläns Museum har sparat elevernas arbeten på papper för eftervärlden, helt i CG Bernhardsons anda.

Påsk och konstutställning

På Skaftö är traditionen att bygga påskefyrar fortfarande stark. Det blev ingen påskefyr 2020 och inte heller i år 2021 på grund av coronapandemin. Påsken betyder vanligtvis folktillströmning, konstvandring och aktiviteter i samhället. Skaftö Folkets Hus tvingades ställa in utställningen 2020, men under påsken 2021 ställer alla elever ut sina skildringar av vardagslivet tillsammans med CG Bernhardsons tavlor från förra seklet. Agneta Lundgren med stark förankring i samhället och lärare på Skaftö skola invigningstalar på vernissagedagen tisdagen den 30 mars kl.13-16. Utställningen pågår 30 mars – 11 april.

Tora Bohlin Landström och folklivet med guldkant

Utställningen har också växt med en vandringsutställning från Bohusläns museum och den har premiär i Skaftö Folkets Hus. Det är Tora Bohlin Landström som växte upp i norra Bohuslän. Hennes målningar skildrar barndomen på 1920-talet. Utställningens texter är utdrag ur boken Barnsliga bilder med guldkant på. Vandringsutställningen kommer finnas kvar till den 25 april.

Coronaanpassad utställning

Tisdagen den 30 mars är det vernissage i Skaftö Folkets Hus med utställningen Folklivsmålare möts. Det är en möjlighet att se folklivet ur olika perspektiv – en mans, barns och en kvinnas, nutid och dåtid, kustsamhälle och landsbygd. Rådande pandemi gör att inga fysiska föreläsningar kommer ges. Invigningstal och ett par föreläsningar kommer visas på skärm i lokalen som är över 220 kvm. Max 8 personer får vistas i lokalen samtidigt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Utställningen är öppen alla dagar kl.13-16. Utöver ordinarie öppettider kan man boka sällskap på andra tider. I övrigt gäller friska besökare, avstånd och handsprit.

Här kan du läsa mer om Skaftö Folkets Hus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close