Stort intresse för att se bergrummet under Flaggberget i Lysekil

Idag hade man chansen att besöka bergrummet under Flaggberget här i Lysekil och få en guidad tur av Agne Olausson. Annie Pettersson som jobbar som verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Väst hälsade alla välkomna.


Annie Pettersson på Studieförbundet Vuxenskolan Väst.

Agne Olausson guidade

Det var ett hundratal personer som besökte öppet hus i bergrummet. Agne Olausson tar oss med på en historia om bergrummet där han berättar att det var färdigt någon gång mellan 1944 och 1945. Han har ett litet minne om att det skulle varit en invigning av bergrummet 1952.

Kostnaden då på 40-talet var planerad till 38 300 kronor för att bygga, men Agne säger att troligtvis blev kostnaden lite mer i slutänden. Anläggningen har varit i Lysekils kommuns ägo sedan anläggningen byggdes.

Agne Olausson.

Verksamheten av civilförsvaret lades ner när Claes Classon var brandchef i Lysekil. Han var även civilförsvarschef och en ny anläggning byggdes vid brandstationen i Lysekil. Idag finns inte civilförsvaret kvar tillägger Agne.

Två våningar i bergrummet

Det finns två våningar inne i bergrummet och där det rymdes sovrum, flera badrum, kök, radiorum, telefonväxel, ledningsrum och utredningsrum. Agne berättar vidare att det aldrig har behövts vara i drift för ett skarpt läge. Men vid övningar och i utbildningssyfte har den använts en hel del.


Jag frågar Agne Olausson om bergrummet vid Drottninggatan har någon anslutning till Flaggberget?

– Nej, det har det inte. Arne Karlsson äger bergrummet vid Drottninggatan sedan ett antal år tillbaka, då han köpte det av Lysekil kommun.

Vi går vidare till den andra våningen och Agne fortsätter att berätta att vi är uppe på den lite lugnare våningen. Nu kommer vi in i ledningscentralen eller plottingrummet där man höll ordning på verksamheten. Där finns bland annat en stor karta på väggen.

I själva huset eller i våningen så finns det en lucka på första våning som man kan öppna och titta ut i och då ser man väggarna och bergrummet samtidigt.

Som avslutning så frågar jag Agne hur många som jobbade i bergrummet?

– Det var en bland annat en civilförsvarschef, telefonist, radiosignalist, kock och vaktmanskap med mera. Anläggningen kunde rymma 12 – 14 personer utan större besvär.


I hålet på väggen i bild, där kröp vakten in och sedan kunde man stå där inne med ett gevär som sedan kunde skjuta genom gevärsluckorna i muren om man blev tvungen till detta.

Det blev en mycket intressant vandring i Flaggberget och tack Agne för en fantastisk guidning. Jag pratade med Annie Petersson på Studieförbundet Vuxenskolan Väst och hon berättar att det kommer att bli en föreläsning med ännu en rundvandring i bergrummet inom kort och detta kommer ni få reda på här på min blogg och i Lysekilsposten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close