Lysekils Sommarhockeyskola lockar massor av folk till Lysekil

För 42 år sedan startade Lysekils Hockeyskola och i år firar de 41 år med Lysekils Sommarhockeyskola. 2020 var det tänkt att de skulle haft ett 40-årsjubileum, men pandemin ville något annat och det blev inställt. 2021 genomförde de en hockeyskola fast i mindre omfattning. Restriktionerna gjorde bland annat att de tappade alla eleverna från Norge som inte fick lov att åka över gränsen. De följde Folkhälsomyndighetens råd och anpassade träning, mat och allt annat efter det.

Anders Friberg

Jag träffade Anders Friberg som är en av de som jobbar med Lysekil Sommarhockeyskola. Anders har hand om tränarna och schema över vad som skall hända under veckan. Sen är det en grupp av personer som jobbar med allt från hallar, logi, sommarjobbare, arbetsbyten, mat och allt som ska göras under veckorna hockeyskolan pågår. Anders har varit klubben trogen i över 20 år och tycker det är jättekul att få göra detta ihop med de andra i Viking.

Vad är det roligaste med hockeyskolan?

– Det är när våra gäster kommer och man ser hur barnen skiner upp när de kommer ut på isen, och får se någon som de ser och som de kanske bara har sett på tv. Jag har själv varit på sommarhockeyskolor där man fick träffa sina idoler och det är speciellt.

Samtidigt blir man varm i hjärtat när man ser dessa killar ta sig tid och prata med ungarna på hockeyskolan. Även att få se alla dessa ungdomar komma till Lysekil och spendera en vecka här tillsammans med oss är väldigt roligt. För många är de första gången men vi har även de som varit här i många år. De är ett tecken på att vi gör något väldigt bra här i föreningen

Arkivfoto Lysekil Sommarhockeyskola 2017

Namn på kända spelare som varit här?

– Under alla hockeyskolor genom åren så är det massor av spelare. Lite roligt är när juniorkronorna slog igenom med guldet 2012 och att det visas på tv. Juniorkronorna blev de nya idolerna. Där har vi bland annat haft Joel Eriksson Ek, Olle Eriksson Ek, Lias Andersson.

Sen har vi bland annat landslagsspelarna Joel Persson, Max Friberg och Christian Folin som varit här på besök. Alla dessa killar bidrar med glädje både på och utanför isen.

Joel Eriksson-Ek poserar med Gullmarsfjorden i bakgrunden: Arkivfoto Lysekil Sommarhockeyskola 2017

Vad hade du för idoler när du växte upp?

– Det var ju svårt att inte gilla spelare som Håkan Loob. När man spelade landhockey så var man antingen Håkan Loob eller Mats Näslund. Även Börje Salming visste ju alla vem det var. Tyringe var mitt favoritlag eftersom jag växte upp där. De va där man fick sina första idoler i Paul Powers och andra spelare.

Vilka tränare kommer i år?

– Jo, bland annat Joakim Andersson kommer hit och han är idag tränare i Kitzbühel i Österrike. Även bröderna Abbe och Edvin Frylén kommer till Lysekil. Edvin som spelat i SHL i VIK Hockey, Linköpings HC, Djurgården Hockey och Malmö Redhawks.

Sen har vi målvaktstränarna Daniel Carlgren från Falköping och Fredrik Lassi från Stockholm. Tim Brithén som bland annat varit assisterande tränare i HV och förbundskapten för det isländska landslaget. Vidare kommer Jonathan Lindgren och Malte Jacobsson. Malte är målvaktstränare i Nybro. och någon mer som för tillfället inte är helt klar.

Arkivfoto Lysekil Sommarhockeyskola 2017

Vad för spelare kommer och hälsar på i sommar?

– Jag har varit i kontakt med både NHL, SHL-spelare och även spelare från Hockeyallsvenskan och hoppas att flera namnkunniga spelare dyker upp.

När startar hockeyskolan?

– Vecka 28 startar den och pågår i tre veckor. Vi räknar med att det kommer mellan 120–140 barn varje vecka. Under dessa tre veckor kommer det över 400 familjer som njuter av allt som Lysekil har att erbjuda. Lysekil är en grym sommarstad och vi vill att så många de bara går ska komma hit och blanda ishockey med lite salta bad.

Något att tillägga?

– Det är så fruktansvärt roligt att få jobba ihop med detta goa gäng och det är många som lägger ner så mycket ideellt arbete för att detta skall fungera. Vi alla i gruppen och i styrelsen lägger ner många timmar för att få till en sommar med hockey i Lysekil. Ingen kan göra allt och vi är många som gör detta tillsammans annars hade de aldrig funkat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close