Sjöjungfrun Athiraa besökte idag Havets Hus

Idag för första gången i Havets Hus historia, var det en sjöjungfru och hälsade på hos Havet Hus i Lysekil och jag fick en lite pratstund med sjöjungfrun Athiraa eller Linda Ågren som hon heter i verkligheten.

Linda är Sveriges första professionella sjöjungfru, var den första svenska deltagaren i den internationella tävlingen Miss Mermaid International, certifierad sjöjungfruinstruktör hos danska ”MermaidTailForYou” och Östersjöfadder hos WWF med mera.

Vidare har hon olika certifikat och utbildningar och har även vunnit priser som sjöjungfru. Hon kan även titulera sig som författare då hon förra året släppte sin debutbok: Sjöjungfruns äventyr i Östersjön, via förlaget Visto. Boken upplyser om miljöproblemen i Östersjön såsom plast, spöknät, övergödning och vad man kan göra åt problemen.  

Som sjöjungfru är hon även underhållare på barnkalas, evenemang, modell, fridykare och akvarium.

Sjöjungfrun Athiraa (Linda Ågren) läste ur sin bok som man kan köpa på Havets Hus


När och hur startade ditt intresse för detta med sjöjungfrur och när bestämde du dig att du ville börja jobba med detta?

– Jag föddes 1989, samma år som Den Lilla Sjöjungfrun kom ut, så den har verkligen präglat min barndom då jag var helt förundrad över Ariels magiska undervattensvärld och de fantastiska djur som bor där. Detta ledde till att jag började med att både rita och samla sjöjungfrur, och hon har följt med mig genom livets skeden i olika skepnader.

Det var strandskola nu på morgonen vid Havets Hus som Jennie Soriano höll i. Barnen fick hälsa på sjöjungfrun Athiraa.


– 2012 gick jag igenom min allra första break-up och då tog jag första steget mot vad jag skulle bli idag: jag fotades som sjöjungfru i fena och jag kunde inte sluta titta på bilderna det var det vackraste och starkaste jag någonsin känt mig. Inom kort började jag med barnkalas hos vänner, och jag vet inte vem som var gladast – jag eller barnen. Jag visste att jag hade funnit mitt kall, en känsla jag inte vill släppa, och som jag ville föra vidare till barn. Alla barn förtjänar lite magi i sin barndom.


Hur kom du på namnet Athiraa?

– Ariel och hennes systrar har alla namn som börjar på A, så jag utgick nog undermedvetet från det. Jag trodde att jag var originell och hittat på det själv men när jag senare googlade på det så finns det en babylonsk havsgudinna som heter Athirat, vilket kändes som en fantastisk lyckträff, som att det var meningen.

P4 Väst fanns på plats och gjorde en intervju med Linda Ågren.

Jag antar att du älskar vatten?

– Ja! I alla dessa former… allt ifrån långa bad till att doppa tårna så fort jag får chansen. För mig har vattnet alltid varit en trygghet, på simskolan var jag först i poolen och sist ut, de fick tjata på mig för att komma upp för att åskan var på väg. Känslan av att vara under vattnet är obeskrivlig, du är innesluten i en tystnad, tyngdlöst, en omfamning medan solens strålar som bryts av vågorna lekfullt dansar över botten och håret svajar som sjögräs i strömmarna.

Farmor kallade mig för sin lilla delfin, emellanåt blev hon orolig när hon inte såg mig i vattnet men lugnade sig när hon såg en liten ankstjärt, redo för nästa dyk ner i vattnet. Denna kärlek till havet gjorde att det var en självklarhet att skaffa dykcertifikat senare som vuxen.Är det svårt att simma med den stora fenan i vattnet och hur är det att vara en sjöjungfru i vattnet?

– I början, som det mesta som är nytt, är det lite svårt att får rätt på tekniken. Det dröjde inte länge och snart så var fenan ett starkt verktyg som hjälper mig att simma både snabbare och kraftfullare. Att vara sjöjungfru i vattnet är en magisk känsla, det är då jag känner mig som mest elegant och vacker.Jag läste att du jobbar som lärare, hur går det att kombinera lärarjobbet med att vara sjöjungfru?

– Det är guld värt att lärarjobbet har så konstanta arbetstider, det är lätt att planera in event även längre fram och jag har alltid helger och lov till mitt förfogande. Såklart blir det hektiskt ibland, tex under nationella prov. Eleverna och kollegorna tycker även att det är spännande! Vissa elever vill provsimma och jag har besökt flera kollegors kalas. 


Sedan du startade med att jobba som sjöjungfru 2012, så såg jag på din hemsida att du hunnit med att vara med om en massa roliga framträdande. Både i Sverige och utomlands. Vad är det roligaste du fått vara med om under de tio åren du jobbat med detta?

– Akvariumshower är alltid något speciellt, man fryser och snorar men det är en sån adrenalinkick att få vara sjöjungfru ”på riktigt”, simma bland havsdjur och vinka till barnen på andra sidan glaset som vinkar tillbaka, eller leka klappa kaka. 

Barnkalas kan vara extremt givande, som barn som ger en 20 kramar eller så glada att de fått sin första ansiktsmålning. Pojkvännens stöd är också överväldigande, han snickrar ihop lösningar för att kunna bära runt mig, och vid ett tillfälle löste han så jag kunde sitta i baksätet i bilen med silikonfenan. 

Hamilton och Saga med sjöjungfrun AthiraaDu har även skrivit en bok som heter ” Sjöjungfruns äventyr i Östersjön” som släpptes förra året, vad handlar den om?

– Den är både skriven och illustrerad av mig, och handlar om miljöproblemen i haven. Barnen får följa sjöjungfrun Athiraa när hon tar hand om sina sysslor, och hör ett skri. Hon finner en tumlare och sälkut som fastnat i spöknät och plast, sen beger de sig på ett äventyr för att försöka hitta hem och samtidigt rädda havet.

De stöter även på andra hinder som övergödning och båtar med fiskenät. Boken avslutas med faktarutor kring havet, djuren och miljöproblemen samt tips på hur vi kan värna om vår planet. Har du varit i Lysekil tidigare?

– Ja en gång tidigare, på dykläger! Då fridök och snorklade vi i era vackra vatten. 


Som avslutning frågar jag Linda om vad som är det roligaste med att vara sjöjungfru?

– Det roligaste med att vara sjöjungfru är allt det fantastiska och magiska jag får uppleva! Människorna jag möter, platserna jag får se.

Tusen tack Linda för att du tog dig tid.

Sjöjungfrun Athiraa kan du följa via hemsida, Facebook och Instagram.

Facebook: Mermaid Athiraa of Sweden

Hemsida: www.svensksjöjungfru.nu

Instagram: @Mermaid_Athiraa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close