Peo Thyrén från Kultbandet Noice kommer till Lysekil

1977 bildades bandet Noice och när jag pratar med Peo Thyrén som var en av dem som bildade bandet Noice, så berättar han att det blir sommarturné med stora festivalspelningar och spelningar på mindre orter som Lysekil och andra platser i Sverige.

Dels med hela Noice, men här avslöjar Peo en hemlighet och det är att det också blir några unika och exklusiva spelningar med Peo Thyrén och Charlie Grönvall som spelar Hasse Carlsson i den stora succén ”NoIcE Rockmusikalen” kommer att medverka exklusivt för att promota musikalen som går upp i Malmö den 7 oktober.

På dessa spelningar medverkar även Hella som spelat keyboards i Noice i över 20 år och norrmannen Öystein Andersen som Peo spelade tillsammans med i Sha-Boom för länge sen, och som idag är trummis i Norges största rockband Wig Wam. Det är denna konstellation är det som kommer och gör denna unika spelning i Lysekil den 4 augusti

Peo berättar även att ett helt nytt album håller på att spelas in. Idag får ni en exklusiv intervju med Peo Thyrén från gruppen Noice.

Peo Thyrén

Hur startade intresset för musiken?

– Jag blev intresserad av musik i tolvårsåldern, när jag började upptäcka min 6 år äldre systers skivsamling med David Bowie, Lou Reed och Mott The Hoople.

Hur startade Noice?

– Det blev så att vi började spela tillsammans för att vi bodde nära varandra och gillade samma typ av musik. Jag började att sjunga tillsammans med trummisen Robert Klasen i Noice, och keyboardisten Freddie Hansson. Vi repade tillsammans första gången 1975. Efter ett tag började jag spela gitarr och sen bas. 

Robert Klasen trummis i bandet Noice och en av originalmedlemmarna


Minns du eran första spelning med Noice?

– Ja, den minns jag väl. Vi var med i en talangtävling på Gröna Lund och spelade ”Cadillac”. Det var 1977 och jag var 14 år. Var så nervös att svetten bokstavligt talat rann nerför armarna och benen skakade okontrollerat.


Roligaste minnet med Noice?

– Oj det var en svår fråga. En sak som var en riktig milstolpe var när vi vann en rockbandstävling 1979 och fick skivkontrakt och fick åka och spela i Spanien. På senare tid så är ett fantastiskt roligt minne spelningen på Törebodafestivalen med 5000 personer nedanför scenen, och 1000 utanför som inte fick komma in eftersom det var helt fullt på festivalområdet.Noice har släppt sex studioalbum förutom livealbum och samlingsskivor. 1979 släpptes Tonårsdrömmar, 1980 Bedårande barn av sin tid och Det ljuva livet släpptes 1981. Varje album av dessa tre har sålt över 100 000 exemplar.

Kommer du ihåg något roligt från inspelningarna som du kan dela med dig av och vilket album tycker du är bäst av de tre och varför?

– Alla inspelningarna var väldigt roliga, och det allra roligaste var att för första gången få komma in och spela in i en riktig proffsstudio. Då var det verkligen på riktigt och jag blev lite förvånad över att det plötsligt lät som en riktig skiva om oss när vi spelade. Favoritalbum varierar mellan den första och den tredje, men ska jag välja en så blir det ”Det ljuva livet”.

Funky Dan Larsson sångare i gruppen Noice

Populariteten med Noice har växt de senaste åren. 2018 skapades en utställning som hette Noice Expo. Hur kom den till?

– Det var faktiskt några fans som gjorde den och de gjorde de jättebra. Julia och Trollet var de som tog initiativet till utställningen. Det var som ett minimuseum och kallades för Noice Expo. De hade samlat ihop massor av olika souvenirer och annat som de gjorde en utställning av. De gjorde ett fantastiskt jobb. Utställningen varade i några månader.


Jonas Karlberg gitarrist i bandet NoiceNi spelar för utsålda hus vart ni än kommer och 2019 släpper du en bok, kan du berätta om den?

– Ja, det stämmer som du säger. Det har varit utsålda hus och en anledning till det tror jag är att vi fick en del draghjälp av boken som släpptes januari 2019 med titeln ”Från Noice till nu. Du lever bara en gång”.

Det blev en hel del uppmärksamhet omkring den boken med uppslag i Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Nyhetsmorgon TV4, Gokväll på SVT och P4 Extra i Sveriges Radio. Detta har hjälpt till att lyfta bandet med det stora intresset som det varit för boken.

– För mer än 10 år sedan skrev journalisten David Bogerius en bok om Noice som blev väldigt bra. Men samtidigt kände jag att jag ville skriva en bok från mitt eget perspektiv. Det fanns mycket mer att berätta ur min synvinkel.

Den innehåller hela 80-talet med Noice, Easy Action, Sha-Boom och ett band som jag hade senare som hette B.I.G. som kom två i Mello. Det är hela min resa från Noice och genom hela musikbranschen under 80-talet och senare.

Hösten 2021 så var det premiär på ”Noice Rockmusikalen”, hur kom idén till den till?

– Jag blev kontaktad av Robert Lillhonga, en musikalregissör och manusförfattare som bland annat gjort en musikal i Malmö om Kal P. Dal. Han ville göra en musikal om Noice baserad på min bok som vi pratade om tidigare i intervjun.

NoIcE Rockmusikalen / Fotograf: Peter Knutson

– Vi träffades ett antal gånger, men jag tog väl inte det så mycket på alvar även om han hade seriösa avsikter så vet man hur det är, det är ett väldigt stort projekt inte minst ekonomiskt. Vi höll kontakten och jag var och lyssnade när de repade och det lät bra. Men jag visste inget om manuset eller hur skådespelarna skulle fungera.

Men bara några dagar innan premiären som blev framflyttad från hösten 2020 till november 2021 så var jag inbjuden att lyssna på ett av genrepen och jag tyckte det var fantastiskt bra. Jag har sett den fem gånger nu och de gör ett otroligt grymt bra jobb.

Tycker du att det är likt Noice?

– Det är lite olika. Den som är minst lik utseendemässigt, men som är en väldigt duktig skådis är han som spelar mig. Han heter Charlie Gustafsson och har bland annat varit med i tv-serien ”Vår tid är nu”.

Charlie Gustafsson som Peo Thyrén / Fotograf: Peter Knutson

– Han är fantastiskt bra på hela minspelet och han gör olika ansiktsuttryck och minspel som mina barn känner igen genom mig när de sett musikalen. De flesta skådespelarna är väldigt lika utseendemässigt och även röstmässigt.

Jag kan helt ärligt säga att i musikalen har Noicelåtarna aldrig låtit bättre än där. Det låter bättre när de framförs i musikalen än när vi själva spelar dem. De är många fler än vad vi är när vi står på scenen och det har en avgörande roll tror jag.

När jag ser bilden på Hasse Carlsson så ser jag vad jag tycker att skådespelaren Charlie Grönvall är väldigt lik honom, håller du med mig?

– Ja, han är sjukt lik Hasse. Jag kan avslöja en hemlighet. Det är att under några spelningar i sommar så kommer Charlie Grönvall som spelar Hasse Carlsson att spela och sjunga med oss för att promota musikalen i Malmö som har premiär i den 7 oktober. Det skall bli otroligt roligt.

Han har redan varit med och gästat med oss tidigare och vi körde även en grej ihop på Berns för några veckor sedan.

Charlie Grönvall som Hasse Carlsson / Fotograf: Peter Knutson


Ni har släppt lite nya låtar sedan 2017 och senaste låten släpptes 2020 och hette ”Gustavsberg”. Nu håller ni på att spela in ett helt nytt album. När släpps detta?

– Tanken är att det skall släppas i höst. Vi håller just på att spela in i studion och det är också riktigt kul. Den 1 juli släpps singeln ”Natten tillhör oss”. Albumet kommer att bli grymt bra.Ni ger er ut på turné i sommar och kommer bland annat till Lysekil i en unik och annorlunda konstellation. Kan du berätta om turnén?

– Vi kommer att spela på ett antal av Sveriges största festivaler. Bland annat en som är hyfsat nära där du bor och det är Törebodafestivalen. Fast vi kommer även till Lysekil den 4 augusti och spelar på Havsbadet och det skall bli kul. Konserten i Lysekil blir ingen vanlig Noice-spelning med det vanliga gänget utan en helt unik och exklusiv konsert där just Charlie Grönvall från Noice Rockmusikalen kommer medverka på sång och gitarr. 

Det är så roligt att komma till västkusten för jag älskar skaldjur. Jag börjar direkt att tänka på räkor och havskräftor, så det blir ett måste när vi kommer till Lysekil.

Har du varit och spelat i Lysekil tidigare?

– Nej inte vad jag kan minnas. Vi har varit i Hunnebo och Ellös i början av karriären. Senare har vi spelat på både TanumStrand i Tanum och Mortens krog i Uddevalla. Sista spelningen vi gjorde i Uddevalla blev lite komisk, för vår sångare Funky Dan Larsson fastnade i Norrland på grund av en flygstrejk. Detta gjorde att jag fick sjunga alla låtarna den kvällen.Som sista fråga om du får välja en låt med Noice som du tycker är bäst, vilken väljer du då?

–  Det är supersvårt att välja en enda, det varierar från dag till dag. Om jag får säga några stycken så är det ”Du lever bara en gång”, ”En kväll i tunnelbanan” och ”I natt e hela stan vår”.

Något du vill tillägga?

– Jag kan tillägga att senast det var så pass stort intresse för bandet som det är nu var 1981. Detta är bland annat mycket tack vare olika saker som musikalen och även dokumentären om Noice som man kan se på SVT-play. Dokumentären har setts av över 1 miljon.  

Noice ordinarie sättning är idag med de två originalmedlemmarna Peo Thyrén bas och Robert Klasen på trummor. Vidare Funky Dan Larsson sång och Jonas Karlberg på gitarr.

Noice Rockmusikalen har premiär i Malmö den 7 oktober.

Stort tack Peo och vi syns på Havsbadet i Lysekil den 4 augusti .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close