Idag får ni följa med till Sveriges största vinylfabrik

I Lindome utanför Göteborg ligger Sveriges största vinylfabrik som heter Spinroad Vinyl Factory. Just nu har de bland annat jobbat med att pressa Uriah Heeps nya album ”Chaos & Colour” som släpps den 27 januari

Jag fick den stora äran att besöka Spinroad Vinyl Factory och se hur det går till att trycka en vinyl-skiva. Företaget som bildades 2019, men som sedan den 30 juni har nya huvudägare och ny företagsledning. Ny VD: för företaget är Jimmy Hemmingsson, som närmast kommer från samma position på Future Eyewear Group Sweden AB.Jimmy Hemmingsson
Några av killarna på Spinroad Vinyl Factory: Jimmy Hemmingsson, Victor Varga, Craig Halbard-Jones och Max Andersson.I den gamla spinnerifabriken i Lindome, med anor från 1800-talet, huserar numera flera kreativa företag och en är bland annat Spinroad Vinyl Factory som pressar vinyl. När jag träffar Jimmy Hemmingsson, vd för företaget så berättar han att från den 1 juli blev de nuvarande ägarna delaktiga i projektet med Spinroad Vinyl Factory.

Musiken har alltid varit ett intresse och sen är det klart att få gå in i en sådan här verksamhet som är en svensk kulturskatt är mycket spännande och utmanade. Samtidigt med den fantastiska historien om framgångsrika musiker och producenter och allt inom musiken i Sverige så är det klart att det skall finnas ett skivpresseri i Sverige.

 Intresset för vinylskivor har återkommit och försäljningen av vinylskivor ökar markant. Intresset för vinyl har väl alltid funnits hos de äldre, men nu märker man även att den yngre generationen visar ett stort intresse för vinyl.


Uriah Heeps nya album ”Chaos & Colour” pressasOm man nu skall säga att under de åren som vinylen var borta, så släpptes det speciell metal, elektronisk musik och indie på vinyl. Den helt kommersiella musiken försvann helt men har kommit tillbaka med dunder och brak. Taylor Swift släppte sin senaste platta på vinyl.


Är det lång väntetid på att få pressa en skiva?

Först skall du spela in musiken och sen skall den mixas och mastras. Sen skall någon göra grundplåten där man för över musiken på ett material. Sen gör man matriser och de är dem vi använder när vi tillverkar själva LP-skivan. Det är en stor process som tar tid.

Efter att skivan är pressad skärs överflödigt material bort.När du säger matriser, är det två matriser till en skiva?

Ja, det stämmer. En för varje sida av LP-skivan och de är negativa. Vi får vinyl som pellets. Man fyller på platspellets i skivpressen och den värms upp i en skruv och blir som en stor hockeypuck där man även lägger in etiketten på skivan. Skivan pressas i cirka 150 grader och sen kyls den ner till cirka 15 grader. Detta tar ungefär 30 sekunder.


Den svarta pucken syns i mitten på bilden.Fodralen till skivorna kommer oftast från Tyskland. Sedan packar vi skivan och förpackningen plastas in och skivorna skickas sedan i väg till kunden.


Victor laddar en ny matris

Vilka artister och band har ni gjort skivor för sedan du blev vd för företaget?

– Bland annat har vi gjort en specialmaxi till när Iron Maiden var i Göteborg. Från Stockholm till Göteborg gick ett specialtåg med några hundra deltagare som skulle se Iron Maiden på Ullevi. Vi gjorde en limiterad upplaga på 300 plattor i röd vinyl som de delade ut på tåget tillsammans med en goodiebag.

Just nu gör vi en Inflames grej till ett singelsläpp på maxi för Sweden Rock. På singeln finns foto på fans som skickat in en bild på sig själv och dessa bilder kommer att vara med på konvolutet. På maxisingeln kommer det vara en sida med ljud och på den andra sidan blir det en gravyr.

Vi har även pressat Hammerfall och nu håller vi på med Saxon, Uriah Heep ett album i turkos vinyl. Vi gör även Sven-Ingvars julsingel och andra spännande saker.Produktionschefen Craig Halbard-Jones med nya Uriah Heep skivanMed de maskiner ni har idag hur många skivor får ni ut på ett dygn?

– Vi får ut cirka 2500 pressningar per maskin på ett dygn. Jag kan nämna att vi letar nya lokaler för att kunna utvidga för marknaden växer.

Ni pressar även singlar?
– Vi pressar vanliga 7″-singlar. Men där tar vi in beställningar och så trycks de när vi fått ett antal beställningar. Man måste bygga om maskinen om man skall trycka singlar.


Som avslutning visar Jimmy upp två specialare med Kenta och Stoffe som pressats på Spinroad Vinyl Factory i Lindome.
Tack Jimmy för en intressant eftermiddag på Spinroad Vinyl Factory. Här kan du läsa mer om Spinroad Vinyl Factory. Länk hemsida och Facebook.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close