Annika Norlin mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2022

Annika Norlin blev vinnare av Orusts stora Evert Taube-pris 2022. Priset är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen och riktar sig till lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Prissumman är på 50 000 kronor. Priset delades ut på trevliga Nösundsgården i Nösund på Orust.

Ronny Svensson, kommunutvecklare på Orust kommun hälsade alla välkomna

Henrik Lindh, kommundirektör på Orust kommun avslöjade vem 2022 års pristagare var och Annika Norlin kom fram bakom avskärmningen.

Mikael Gustafsson, VD Orusts Sparbank lämnade över checken på 50 000 kronor till Annika Norlin och Henrik Lindh, kommundirektör på Orust kommun lämnade över blommor.

Annika fick även en glasstatyett med motiveringen ingraverad

I år gick priset till Annika Norlin med motiveringen:

Annika Norlin mottagare av Orust Evert Taube pris

Att med ett modernt och rytmiskt bildspråk teckna dagens samhälle och dess företeelser, sett genom ett klangfullt och visionärt öga, gör Annika Norlin till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2022

Med en ärlig resonans och glödande struktur släpper Annika Norlin fram essensen i sina texter. I detaljerade och raka speglingar av vardagen blandas bitterljuv nostalgi med nordisk melankoli och brutala sanningar där ett tunt dis av svart humor täcker sårbarhet och sorg.

Ett personligt sparsmakat och narrativt tilltal tar plats i de lyriskt eftertänksamma texterna där kampen mot omvärlden plötsligt kan explodera i en mångfacetterad existentiell dimension. Tankar, känslor och situationer griper tag i läsaren där små blixtrande stavelser ger substans till på ytan triviala händelser, Och frågan ställs: Är jag en av dem?

Tack från Annika Norlin

”Förutom att jag är både glad och mallig över att få Orusts stora Evert Taube-pris så är jag dessutom väldigt glad att det finns såna här priser överlag, som lyfter blicken till historieberättande musik. Evert Taube var ju naturligtvis en mästare på detta. Hans musik är av det slaget jag hört så mycket på tv och radio att jag kunnat orden långt innan jag förstått innebörden dem. Det är rätt mäktigt att tänka att man var sju bast och kunde ord som ”Imånbelyst”, ‘manton’ och ”bli purrad uti en skans” bara för att de skrevs så svängigt. Nu, som vuxen, förstår jag vilket persongalleri, vilka platser och vilka mångfacetterade känslor han målade upp.”

Ronny Svensson, kommunutvecklare på Orust kommun gjorde en intervju med Annika som bland annat berättade att hon varit på Orust ett flera gånger och då bland annat på Slussen.

Kommundirektör Henrik Lindh, Annika Norlin, Mikael Gustavson, vd på Orusts Sparbank och kommunalrådet Catharina Bråkenhielm

2011 var första gången som Orusts Stora Evert Taubepris delades ut. Priset gick då till Ulf Lundell. Följande års pristagare har varit 2012 Eva Dahlgren, 2013 Håkan Hellström, 2014 Peter LeMarc, 2015 Veronica Maggio, 2016 Mauro Scocco, 2017 Kenneth Gärdestad, 2018 Bo Sundström, 2019 Niklas Strömstedt, 2020 Melissa Horn och 2021 var det Tomas Andersson Wij som fick priset.

Det nya konceptet på fina Nösundsgården i Nösund på Orust med att avslöja vinnaren av Orusts stora Evert Taube-pris på plats är mycket tilltalande tycker jag. Det skapar en spänning och man får chansen att gissa vem som skall få priset.

2020 års vinnare Melissa Horn med från vänster Henrik Lindh, kommundirektör Orust kommun och Mikael Gustafsson, VD Orusts Sparbank och Ronny Svensson, kommunutvecklare på Orust kommun.


Fr. vänster: 2021 års vinnare Tomas Andersson Wij, Mikael Gustafsson, VD Orusts Sparbank och Henrik Lindh, kommundirektör Orust kommun.

Orusts stora Evert Taube-pris

Priset instiftades av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med TaubeSpelen 2010 och riktar sig till lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Prissumman är på hela 50 000 kronor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close