Allsången i Lysekil firar 20-årsjubileum

2002 startade Allsången i Lysekil och då i Havsbadsparken berättar Allsångsgeneralen Hasse Ekbrand och Roar Bråten, sångare och komiker. Roar och familjen som nästan har hängt med under alla år. Egentligen skulle det blivit 21 år i år men eftersom vi fick ställa in 2020 på grund av pandemin så blir det 20-årsjubileum i år i stället tillägger Hasse. Världsartisten Anita Hegerland är en av alla artister som besökt allsången i Lysekil. 

Allsångsgeneralen Hasse Ekbrand

Havsbadsparken blev starten för Allsången i Lysekil

Havsbadsparken i Lysekil blev starten för allsången och Hasse tror att det var Putte Palmén som kom med förslaget under en revykväll på Storan. Varför det blev Havsbadsparken minns inte Hasse riktigt, men han tror att det var för att han ville att man skulle kunna dansa också om man ville det.

Hasse minns den första som han bjöd upp i Havsbadsparken och det var före detta kommunalrådet Stig Nilssons mamma. Hasse glömmer aldrig detta för det blev applåder och Hasse berättar vidare att hon blev så glad.

Romix var de som stod för musiken och det var Gunnar Karlsson, Roar Bråten, Kurth Rohdin och Mikael Johansson. Senare så kom Johnny Almqvist med och då blev det Johnnys Trio och när Ann-Marie Karlsson kom med i gänget så blev det Johnnys Orkester. 2008 medverkade även Kurths dotter Annette Rohdin i orkestern.

Romix. Foto privat.


Hasse Ekbrand hade redan tidigare innan det blev allsång i Lysekil även haft allsång i Angered i Göteborg. Där medverkade ingen mindre än Bosse Larsson som även var programledare för Allsång på Skansen. Även Bengt Bedrup, Edwin Ahlqvist och Bosse Högberg var gästartister på allsången i Angered. 

Bosse Larsson signerar allsångshäfte i Angered. Foto privat.

Allsångshäften tillverkades för hand

Hasse och Roar berättar att allsångshäftena tillverkades för hand. Roars fru Marianne, handskrev ett antal allsångstexter som stencilerades och som sedan gjordes till ett häfte. Kaffe och nybakat stod familjen Bråten för.

Kurth Rohdin berättar att någon gång blev det riktigt dåligt väder och då flyttade allsången i på Oscar och publiken följde med. Efter något eller några år så blev stadsparken i Lysekil den nya arenan för allsången. Första allsången blev inte direkt någon succé, men sedan har det blivit succé efter succé.
Anna Karlsson allsångsledare

Anna Karlsson har varit med i allsången i många år som populär allsångsledare. Starten var 2010.  

Anna Karlsson

Jag frågar Anna om hon minns något speciellt från allsången? 

– Ja, när Eric Saade kom och överraskade Victor som sjöng Manboy på scenen i parksnäckan. Det var ett speciellt minne. Eric skulle uppträda på Havsbadet och kom till stadsparken för att överraska Victor.

Sen så hade vi Arja Saijonmaa som jag hämtade i Göteborg. Vi kom överens om hur jag skulle presentera henne och att hon skulle komma ut och avbryta mig när jag sjöng hennes stora hit ”högt över havet”, men det gick åt skogen så jag fick hitta på något annat och presentera henne i stället.

Bästa allsångslåten?

– Det finns många, men direkt så tänker jag på ”En kväll i juni”, fast allsången är i juli….Romix, Johnnys Trio och Johnnys orkester var allsångsorkester i 10 år


Fram till 2012 var Romix, Johnnys Trio och Johnnys Orkester allsångsbandet i allsången. 2013 blev det allsångsorkestern med Dan´s orkester med Dan Eriksson, Bertil B Bernhardsson, Peter Leisborn, Ralf Olofsson och Greger Johansson.

2016 bytte allsångsorkestern profil med SALLT som gick in som allsångsorkester. Sedan blev det en liten annorlunda 2019 där det blev tre olika band som var allsångsorkester. SALLT, B´loose Sing Along Edition och Walle & Co.

Efter det så är det SALLT som varit allsångsorkester. Allsångsorkestern består idag av Anders Strand, Janne Gutling, Lars Thomasson, Ralf Olofsson och Greger Johansson.

Nisse Johansson har skött ljudet under många år, men idag är det Thomas Lassehag som sköter ljudet.

AllsångsorkesternMånga kända och lokala artister genom åren

Allsången i Lysekil har lockat många kända artister genom åren. 2006 var Peter Harrysson gäst hos allsången. 2007 när Classics of Champions gick av stapeln i Lysekil i juli så var även ett antal före detta tennisproffs på plats under ledning av Ingvar Oldsberg. Det blev en speciell sak när bland annat Mats Wilander, Mikael Pernfors, Magnus Larsson och Anders Järryd med arrangörerna Dag Jönsson och Ahlbin Gustafsson sjöng allsång i stadsparken i Lysekil.

Bingolottoprofilen Leif ”Loket” Olsson gästade också allsången flera gånger. Hasse berättar om Lill-Babs, Anita Strandell och när Eric Saade dök upp på scenen när 12-årige Victor sjöng ”Manboy”.

De lokala sångerskorna Veronica Trygg och Frida Andersson är några som medverkat i allsången flera gånger. Frida som i oktober släppte en ny låt på Spotify och som har över 100 000 lyssningar.

James Cagnard, Munkbuggarna, Bosse Johansson, Björn Kaspersson, Ana Rodriguez. Eva-Lena Olausson, Ett Gram Grus, Roar Bråten, Elin Abrahamsson, Mikael Magnusson och Nathalie Andersson är några av de lokala artisterna som medverkat i allsången. Även Lysekilsbördiga Lena Nilsson har medverkat ett flertal gånger i allsången. Lena som ingår i duon Show Sisters. Även journalisten och författaren Terje Fredh medverkade i allsången i ett inslag ett år som hette ”Allsången hyllar”.

Terje Fredh och Hasse på scenen i stadsparken i Lysekil

Viveca Lärn, Christer Larsson från Musikgruppen KAL, Lalla Hansson, Christina Lindberg, Monica Robertsson, Theodor Uggla, Örjan Torstensson, Janne Schaffer, Thomas Järvheden, Lill Lindfors, Hans Josefsson, Jan Rippe, Per Herrey, Marie Richardson, Arja Saijonmaa, Stefan Ljungqvist, Magnus Bäcklund, Christina Lindberg och Laila Westersund är några namn som också medverkat i allsången.

Viveca Lärn och Hasse EkbrandVilket är ditt roligaste minne av allsången Roar?

– Ett roligt minne var när vi hade med Björn Hellberg på allsången. Vi hittade på att vi skulle göra en sketch ihop. Den gick ut på att jag skulle lära honom att sjunga, och Björn skulle lära mig att spela tennis. I slutändan så blev resultatet att vi var för gamla.  

Björn Hellberg och Roar med Mikael Johansson, Kurth Rohdin och Gunnar Karlsson i bakgrunden. Foto privat.
Vilken allsångslåt är din favorit?

– Det finns många bra. Men en som jag minns speciellt är en låt som Kurth Rohdin gjorde om texten på och det var låten ”Svinnsta skär” som Kurth ändrade texten till ”Allsångskväll i Lysekil”.

Roar och Hasse med några av alla allsångshäfte som tryckts genom åren

På senare år fick även jag en fot med i allsången

Allsångsgeneralen Hasse Ekbrand och jag har haft mycket kontakt och ett fantastiskt samarbete under många är. Det hela började med att jag fick kontakt med Jan Johansen och det blev att Jan kom till Lysekil och gjorde en boksignering hos Hasse och spelade på The Old House Inn. Vidare blev det även julkonserter i Lyse kyrka och även allsången i Lysekil.

Efter det så avlöste artisterna varandra. Jag tog kontakt med artisterna och sedan tog Hasse den slutliga kontakten för att kunna boka dem till allsången. Det har varit många speciella tillfällen. Peter Lundblad hade jag kontakt med men tyvärr så blev det inget och senare avled Peter.En annan var när vi fick en förfrågan om att ta med Ruan Nel från Sydafrika i Allsången. Då endast 10 år så stod han på scenen i stadsparken och sjöng ”Islands in the stream” och ”Jag hade en gång en båt” och sjöng den på svenska till publikens jubel. Helt otroligt.

Ruan Nel

Här är några av artisterna förutom lokala förmågor som jag varit i kontakt med och som varit med i Allsången i Lysekil: Susanne Alfvengren, Monica Törnell, Erika Jonsson, Frida Braxell, David Urwitz, Mats Westling, Nick Borgen, Paul Sahlin, Jan Johansen, Lena Andersson, Nick Borgen, Cecilia Kallin, Jack Vreeswijk och Anita Hegerland. Även Ulf Elfving har medverkat i allsången i Lysekil.

Mats Westling

Erika Jonsson gjorde storstilad entré på allsången en sommar

Susanne Alfvengren 

Frida Braxell

Elin Abrahamsson

Anita Hegerland

Anita Hegerland är Norges och en av Skandinaviens mest säljande kvinnliga soloartister genom tiderna. Hon har spelat in flera album och hennes röst finns på mer än 30 miljoner sålda skivor över hela världen. Hon fick två barn med Mike Oldfield och har även medverkat på flera av Oldfields skivor. Hon var en av hans viktigaste sångerskor på 80-talet tillsammans med Maggie Reilly, Bonnie Tyler, Chris Thompson, Kevin Ayers, Adrian Belew och Nikki Lamborn. Anita sjöng två av Mikes största miljonsäljande världshits.

Anita har delat scen med många av världens största artister som Whitney Houston, Tina Turner, Janet Jackson, Cher, Kate Bush, Bryan Adams, Roxette, Scorpions, Gilbert O’Sullivan, Gary Moore och många andra.


Vilket är ditt roligaste minne av allsången Hasse?

– Det finns många fina minnen, men ett är när Anita Hegerland och Ulf Elfving träffades på allsången 2016.  Ulf Elfving gjorde den första intervjun på svenska med Anita 1970 då Anita var 9 år när hon slog igenom med ”Mitt sommarlov”. Låten låg etta i sju veckor på Svensktoppen. Att se Anita och Ulf träffas för första gången så många år efter att intervjun gjordes var en upplevelse. 

Anita Hegerland och Ulf Elfving på allsången

Vilken allsångslåt är din favorit?

– ”Mitt sommarlov” med Anita Hegerland, den har så mycket sommar i sig och väcker många minnen genom livet.
Hasses önskan

Hasse har en önskan eftersom det är hans 20 år att det skall bli många bra artister och att Roar Bråten sjunger i sommar på allsången. Det är många som vill se och höra Roar sjunga ” Release Me” på scenen i sommar på 20-årsjubileumet.


Det är många inblandade i allsången

Utan sponsorer och folk runt omkring och publik så skulle inte allsången fungera. Till slut så vill allsångsgeneralen Hasse Ekbrand tacka alla som är med och gör Allsången i Lysekil möjlig. 

Allsången som i år firar 20-årsjubileum och som har premiär den 12 juli i Lysekils stadspark med Paul Sahlin. Allsången anordnas av Svensk Handel i Lysekil. Övriga datum för allsången är 19/7, 26/7 och 2/8.

Vill du vara med och sponsra denna fantastiska tillställning så kontakta Merete Bråten på meretebrten@yahoo.se


Hasse, Anna och Merete

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close