På lördag invigs Lekrummet Ålgräsängen

Havets Hus fyller 30 år i år och i samband med firandet sker ett antal ännu hemliga aktiviteter. På lördag inleds dock firandet med en invigning av det Lekrummet Ålgräsängen kl 11. Invigningen förrättas av Ella 4 år, som älskar havet.

Program

11:00 Samling i Gullmarssalen

11:05 Om ålgräsängar som livsmiljö

11:15 Ella 4 år inviger Lekrummet, alla bjuds in att leka.

Därefter omvänt fiske vid akvarierna intill.

Ålgräs är ett sjögräs som växer utefter våra kuster. Det växer tätt ihop och breder ut sig som en äng under vattnet. Där finns det gott om mat och gömställen. Därför bor många av havets invånare här när de är små. Utan ålgräsängar skulle många djur få svårt att klara sig. Man brukar kalla ålgräsängarna för havets barnkammare och skafferi. Det är därför lekrummet på Havets Hus heter Ålgräsängen.

Ålgräs är marina fröväxter som sitter fast med sina rötter i mjuka bottnar och bildar täta ängar i grunda och kustnära havsområden. Den kan bestå av en enda individ och vara flera hundra år gammal. Ängarna är viktiga och produktiva livsmiljöer för många av våra marina arter, även fåglar. Det är en globalt hotad biotop som har minskat kraftigt de senaste 50 åren. I Bohuslän har ålgräsets utbredning minskat med cirka 60 procent sedan1980-talet. Även om åtgärder har minskat övergödningen av Västerhavet och vattenkvaliteten har förbättrats i många kustområden, har det inte skett en generell återhämtning av ålgräs. I stället fortsätter förlusten av ålgräs i vissa områden. Huvudorsak anses vara övergödning i kombination med överfiske. I strandnära läge är anläggandet av bryggor och marinor ett hot mot det viktiga sjögräset.

Foto: Roger Jansson /Havets Hus

Eftersom ålgräsängar är en viktig livsmiljö omfattas de av skydd genom den svenska miljöbalken, flera EU-direktiv och regionala havsmiljökonventioner. Sedan 2011 har Göteborgs universitet arbetat med ett tvärvetenskapligt forskningsprogram, kallat Zorro, med det övergripande målet att förbättra förvaltningen av svenska kustekosystem med fokus på ålgräsängar i Västerhavet. Genom programmet samarbetar marinekologer, miljöjurister, miljöekonomer om förvaltning och restaurering av ålgräsekosystem. Arbetet utförs i nära samarbete med Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Havs- och Vattenmyndigheten.

Lekrummet Ålgräsängen är skapat av Havets Hus medarbetare. Roger Jansson har varit projektledare och resten av gänget har bidragit till olika delar av rummet. En interaktiv lekstation är skapad av Naturinformation i Bengtsfors.

Foto: Roger Jansson /Havets Hus

Fakta och text om ålgräsängar: Havets Hus och Havs och Vatten myndigheten

Relaterade länkar:
Om ålgräsängar på Havs och Vatten myndighetens hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close