Haaks firar 30 år som band

Dessa fantastiska killar Johan och Jonas som är uppväxta i Hamburgsund och som för 30 år sedan startade bandet Haaks. Johan bor kvar i Hamburgsund och Jonas flyttade för ett antal år sedan till Karlstad där han utgår ifrån. De har tilldelats pris som Årets företagare 2012, och Turismpriset samma år. 2021 fick de fick folkhälsopriset av Tanums kommun för att på ett prestigelöst sätt bjudit på livespelningar via Facebook under hela pandemin.

De har medverkat i GT-karnevalen, Scen på Bônn är ett återkommande evenemang och även Haaks Musikklubb på Hjalmars Bar & Brygga i Hamburgsund där de lockat artister som: Dan Reed, Patrik Isaksson, Jack Vreeswijk, Heat, Uno Svenningsson, Stefan Andersson, Pusher, Daniel Lemma, Magnus Carlsson, Moneybrother, och Mike Tramp med mera. Haaks firar i år 30-årsjubileum. Jag träffade Johan och Jonas när de repade på Brygghuset i Fiskebäckskils där de under fredagskvällen gjorde sin 99:e livestreaming sedan starten på TanumStrand den 28 april 2020.


Hur startade detta med Haaks?

– Johan var 18 år och jag Jonas var 16. Pappa Jan var musiklärare och hade ett eget band på sextiotalet som hette ”Janne Haaks” så det är där musikintresset skapades.

De berättar vidare att mamma och pappa fick köra dem till de första spelningarna de hade. Då hette de Revival och spelade egna låtar. Revival var ett 4-manna band. Under ett tag så körde de dubbelt, både med bandet och även som trubadurer.

Johan

Jonas

1993 på sommaren gick Jonas ut gymnasiet och då hade de så mycket spelningar så de satsade på att vara heltidsmusiker direkt.

1997 så blev bröderna Haaks tre. De anställde en keyboardist och det var Mattias Andersson som blev fast medlem i bandet. 2002 blev de fyra, då anställdes Roger Christensson som trummis. 2018 blev Haaks fem, då anställdes Axel Hellström som spelar gitarr och sjunger.

Mattias Andersson

Roger Christensson

Axel Hellström arkivbild

Hade cirka 140 spelningar om året innan pandemin

Innan pandemin hade de konstant cirka 140 spelningar om året. Detta var fram till 20 mars 2020. Efter det datumet så blev de av med alla spelningar. De testade att repa några gånger. Efter de hade varit i Åre så bestämde de sig för att träffas två gånger i veckan för att repa för att bli bättre.Första livestreamen

Tanken på livestream kom upp och de hade ingen aning om någon skulle titta på detta. Första spelningen var på TanumStrand den 28 april 2020. Det blev en megasuccé och Haaks hade klart övervägande flest tittare av alla streams i Sverige. Efter det har det flutit på och när vi träffas mellan repet inför fredagens 99:e livestream på Brygghuset i Fiskebäckskil så får jag en liten pratstund både med Johan och Jonas men även med kvällens inhoppare för Axel, Stefan Jonsson från Mariestad som är en av några som hoppar in på Axels plats då han befinner sig på semester utomlands.

Stefan Jonsson

Men först så frågar jag Johan och Jonas hur man sammanfattar 30 år med Haaks?

– Det har varit ett härligt liv, men skall man utan att var för nostalgisk så var det här med livesändningarna precis vad vi behövde i bandet. Det har alltid varit roligt och det har alltid gått bra för oss och man trodde att de bara fanns detta, sen så började vi med livesändningarna och att få lära sig detta med hur man skall jobba med kameror och börja repa igen på ett annat sätt en tidigare säger Jonas.

Jonas fortsätter; ”Vi samlas i replokalen och har roligt med musiken. Vi repar in nya låtar och att märka så mycket mer samspelta och så mycket bättre vi blivit som band. Innan livestreamen så hade vi mellan 50–100 låtar som vi kunde som ett rinnande vatten, men bakom det så var det inte så mycket mer. Nu övar vi in nya låtar varje vecka både som publiken önskar och även sådana som vi vill spela och det är så roligt”.

På fredag den 17 februari gör ni eran hundrade livestream och då blir det på Carlia i Uddevalla. Det är väldigt många livestreams?

– Det är jävligt många säger både Jonas och Johan och skrattar. Vi sa det att det inte är alla band som ens gjort 100 spelningar, och vi har gjort hundra via internet.

Johan säger; ”då kan du lägga till att vi övat minst 20 timmar inför varje spelning”.


Är det någon speciell livesändning ni minns extra, först spelade ni utan publik och sen fick även publiken vara med?

– Första spelningen var helt chockerande säger de samstämmigt. Det var på TanumStrand utan applåder och det var som man spelade i en bubbla. Efter spelningen så kändes det som man sprungit ett maraton. Vi var helt slut. Jag fick en jäkla respekt för de som jobbar på TV med detta med direktsändning och att det inte får bli fel säger Jonas. 
Är det någon, några spelningar ni minns speciellt genom åren, är det när ni spelat på Scen på Bônn?

– Det beror lite på hur man ser det. På Scen på Bônn har även varit de hemskaste spelningarna där ett helt kraftverk brann ner en gång. Allt skall klaffa och pika på Scen på Bônn, och det är så mycket annat som spelar in där. Det är sällan man kunnat njuta fullt ut på Bônn eftersom vi själva anordnar spelningarna så är det mycket som måste klaffa. Men vissa moment har vi njutit av säger Johan.

Det händer att vi sitter och skrattar i bussen om olika spelningar, men det betyder inte alltid att de varit bra. Det kan vara att man fick upp någon gubbe på scenen som säger att man kan sjunga och så blir det helt overkligt dåligt.


Har ni några favoritlåtar som ni spelar?  

Jonas säger; ”jag gillar att spela hårdrock”. -70-talsrock är bra fast favoritlåt blir svårt säger Johan och fortsätter, låtar är efter funktion, skall man få en låt där alla blir glada och sträcker upp händerna och dansar till, då kan det vara ”Händerna i luften” med Petra Marklund.

– En annan låt som vi båda gillar är ”Himlen runt hörnet” fast inte i originalversion utan som Mauro Scocco har gjort den. En annan låt som var overkligt roligt att göra var Sweets låt ”Set me free” som samtidigt var så svår att klara av. Vi bestämde oss för att repa in den och den blev så bra. Det kanske inte var publikens favorit, men man kan säga så här, att lägga ner en hel arbetsdag på en låt med fem personer och åtta timmar bara för en låt på tre minuter var helt bisarrt säger Johan.


Detta med livespelningarna gör ju även att människor som är ensamma får sällskap av er på fredagskvällarna, jag vet ju detta för vi har pratat om detta tidigare. Det måste ju kännas härligt att ha vetskapen om att ni betyder mycket för alla människor som tittar på er varje fredag?

– Ja, det tycker vi varit helt overkligt med alla som hör av sig som även är sjuka och ensamma. Det trodde vi inte att det kunde vara så med ett band från Hamburgsund som betyder så mycket för människor som tittar på vår livestream. Stort grattis till era 30 år som Haaks, Johan och Jonas och alla i bandet.

Jag hann även att få en intervju med gitarristen Stefan Jonsson som hoppat in som ersättare för Axel när Haaks spelade på Brygghuset i Fiskebäckskil på Skaftö. Stefan känner nog de flesta igen från Night of Queen med bland annat Johan Boding som spelar Queen-hits.  Stefan spelar även i bandet A tribute to Dire Straits och medverkar på skivinspelningar med olika artister som Carola och Jessica Andersson med mera.


Jag frågade Stefan hur det kommer sig att han hoppar in och spelar med Haaks?

– Jag fick frågan och det är ett så jäkla roligt koncept så jag kunde inte motstå detta. Jag känner inte direkt Jonas och Johan men vi har träffats ett antal gånger på olika ställen när jag spelat.

Jag träffade Johan på Grebys i Grebbestad när jag spelade med Micke Westman som även skall hoppa in här med Haaks i vår. Sedan gillar jag att hoppa mellan olika stilar.

Du spelar i Night of Queen med bland annat Johan Boding och även A tribute to Dire Straits, hur är det?

– Dire Straits tributen kan man säga är vårt band som kommer från samma ställe som jag och det är Mariestad. Vi började med det bandet 2010 och har sedan dag ett kört konserter i konserthus. Vi spelar förutom Sverige även i Danmark och i höst skall vi testa i England.

Vi var med Dire i somras på Bohus-Malmön och det var väldigt lyckat. För två år sedan var vi även med Night of Queen på Bohus-Malmön.


Du jobbar även som studiomusiker, kan du berätta mer om det?

– Jobbet som studiomusiker kan man nog säga att det är mitt primära jobb. Jag har jobbat med detta i 20 år att spela in gitarrer till alla möjliga och spelar på Melodifestivallåtar, Schlagers, poplåtar, hårdrock och även dansband. Producerar en del och skriver även lite. Spelar även i ett band som heter The Jolly Company. Jag har även jobbat med Fame Factory både i tv och turné.

Vilken kväll det blev på Brygghuset i Fiskebäckskil med Stefan Jonsson och Haaks. För er som missade livestreamen så kan ni se den här under. För er som undrar så är Axel tillbaka till våren i Haaks.

 
Här kan ni följa Haaks på Facebook eller hemsida.


Här kan ni se Haaks live eller via livestreamen under våren

17 feb Uddevalla

24 feb Uddevalla

3 mars Vänersborg

10 mars Mellerud

11 mars Jönköping

17 mars Alingsås

25 mars Halmstad

31 mars Kungälv

1 april Örebro

6 april Vårgårda

14 april Säffle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close