Idag får ni möta kulturpristagaren Henrik Harnevie

Henrik Harnevie har ett stort intresse för all konservindustri som verkat i framför allt Lysekil genom åren. Henrik har skapat ett otroligt fint museum på familjens gård i Immestad. Detta gör han helt ideellt och han tar inget inträde till museet.

Köpte Jimmefors gamla Örtagård

Gården som Henrik med familj köpte 2020 var den gamla Jimmefors Örtagård som den hette en gång i tiden. Gården var väldigt förfallen men när jag nu besöker gården igen så har den och hela området fräschats upp ordentligt.

I och med att Henrik Harnevie blev årets pristagare i kulturpriset så åkte jag och hälsade på honom och hans museum i Immestad i Brastad.

Förlaga till dekor

Hans tema är från förlaga till dekor. Henrik har gamla tryckstenar där dekoren till konservburkarna trycktes. Henrik visar upp en stor tryckpress som står precis vid ingången till museet. Han visar även upp en gammal kalksten från Tyskland där man även kan se pappret som trycktes med hjälp av stenen.

Henrik Harnevie

Henrik berättar vidare att han köpte tryckpressen och cirka 70 kalkstenar. Ungefär ett 20-tal hade med konservindustrin att göra.

Carlaförlagets plåttryck

Vi går vidare in i museet och här finns en mycket fin samling av tryckplåtar för de dekorer som K-G ”Carla” Andersson utförde då han verkade inom tryckeribranschen. Det finns en uppsjö av fina tryck i museet i Immestad. På en plastbricka står Henriks första konservburk, en Ikri från Robert Lycke – en inläggning han växte upp med under barndomens julaftnar, den har han fortfarande varje jul som juldekoration.

Vi går vidare och tittar i ett glasbord med olika saker från Lysekil. Där finns fickur där urtavlorna är från Lysekil. Olika nålar från bland annat Hotel Lysekil med mera. Cykelmärke från Lysekil från Danielssons cykelaffär som låg på Slätten. Dansbiljetter, polisbricka och så vidare.

Olika klubbmärken är också något Henrik samlat på sig. Östersidans Gymnastik & Idrottsklubb, Grundsund IF, Skalhamns IF, LHK, Härnäsets GoIF och Skaftö Golf klubb och oerhört många flera. Henrik har även en samling med klubbmärken från Jan och Kaj Löfgrens samling på museet.

Bryggeri relaterade saker

I nästa monter så visar Henrik upp dekaler från bland annat A. Karlssons bryggeri i Lysekil och Lysekils Bryggeri vilka startade ungefär samtidigt berättar Henrik. På en vägg så hänger det aktiebrev. Ett aktiebrev är från Fiskebäckskils badinrättning.

Teckningar av Evert Taube

På museet finns även teckningar av Evert Taube. Olika konstverk och att få gå med Henrik när han berättar om alla olika föremål är så intressant. Det finns så många saker så man vet inte riktigt var man skall börja och titta.

Öppet på söndagar i sommar

I sommar kommer Henrik ha öppet på söndagar mellan kl. 14:00-17:00. Redan nu märks ett stort intresse för museet efter att Henrik blev årets Kulturpristagare i Lysekil och han har redan haft extraöppet på museet.

När jag frågar honom hur det känns att få kulturpriset så säger han; ”det var överraskande och jag känner mig oerhört smickrad över priset. 

Kameror från Carlaförlaget

Han har även en kamerasamling med kameror från Carlaförlaget. Via vykorten så kan man via ett nummer på kortet se vilket vykort just denna kamera tagit för foto. Här under visar Henrik upp två foton som är tagna med respektive kamera.

Henrik med två vykort som är tagna med kamerorna i bild

Finns något för alla i Lysekils kommun att titta på

En akvarell från konstnären Carl Wilhelm Wilhelmson finns också att beskåda liksom en målning från Fiskebäckskil av Ingegerd Beskow, modellen på Wilhelmsons ”Flicka i Blått”. Landets äldsta friluftsmålning och en målning på bäcken som fanns vid Slätten finns där. På Immestad museum finns något för alla att se på när man besöker museet. I taket hänger det vimplar från Lysekil och väggarna är fyllda av olika intressanta saker.

Som avslutning visar Henrik en stor blästrad glastavla som suttit på Lidells Konditori i Lysekil. Den fick Henrik för ett tag sedan via Christer Börjesson.

Immestads Konservmuseum -Lokalhistorisk Kultur på Facebook

En reaktion till “Idag får ni möta kulturpristagaren Henrik Harnevie

  1. Laila Karlsson 17 maj, 2023 — 17:33

    OH så roligt att få se ditt verk.Så fantastiskt fint och så mycke fina rariteter.Tack för du tar vara på vårt arv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close