Sista dagarna med Lysekils Vänner och slutetappen på Västerhavspromenaden

Jag kan inte annat än hålla med ordförande Roland Karlsson och skattmästare, Bengt-Göran Gunnarsson i Lysekils Vänner att bygget av den 1100 meter långa Västerhavspromenaden är ett unikum. Dessa sista fyra dagarna när Lysekils Vänner gjort det sista för att färdigställa promenaden har jag varit nere vid Ålevik och fotograferat.

I går sattes den fina badstegen upp som är byggd och skänkt av Wilen Marin AB här i Lysekil. Den ser ni på bild längre ner på sidan. Nu är etapp tre klar och imorgon den 26 maj blir det stor invigning. Program finns längre ner.

Jag fick en pratstund nu på morgonen med Roland Karlsson och Bengt-Göran Gunnarsson nere i Ålevik då de sista förberedelserna inför morgondagens invigning pågick.

Hur kom idén till detta med en strandpromenad längs vattnet?

– Idén till detta kom från från ordförande i föreningen Roland Karlsson, berättar Bengt-Göran Gunnarsson. På eftermiddagen när jag slutade på jobbet gick jag ofta ner till Stora Långevik och la mig på en klippa och solade och tittade på solnedgången.

Med det i minnet så gick jag ner och tittade och funderade hur skall detta gå till, för det såg omöjligt ut att bygga något där. Det gick och vi har tagit meter för meter tillägger Bengt-Göran.

– Samtidigt så var det så att tankarna fanns när man startade i Norra Hamnen med promenaden att det skulle bli en fortsättning ända till Sivik i det sammanhanget men så blev det aldrig säger Roland.

Vi tog upp diskussionen med båtägareföreningen i Stora Långevik och fick klartecken från dem. Tanken var att vi skulle göra den första etappen och sedan skulle Lysekils kommun göra de två andra, men de fick inte loss några pengar till detta berättar Roland och fortsätter.

– När vi hade startat första etappen så kom det nya medlemmar och tackade oss för det vi gjorde och det kom även in bidrag från olika personer och företag och sedan har det flutit på. Vi har fått bidrag från olika håll som bland annat Thordenstiftelsen och andra och gensvar från företag och Lysekils kommun har också hjälpt till under vägens gång på olika sätt. Det har varit ett fantastiskt gensvar.

Vi har fått otrolig hjälp från Aram Rubinstein och hans företag HeliAir som lyft ut allt virke till de platser som vi befunnit oss på.

– Den fantastiska respons det varit från allmänheten har varit väldigt stimulerande och vi får klapp på ryggen och folk hejar på oss här nere och det har betytt väldigt mycket. Jag minns när vi hade börjat i Stora Långevik så stod det folk och applåderade det vi gjorde, det var en helt otroligt känsla tillägger Bengt-Göran.


Det måste ha blivit en väldig fin sammanhållning på er som jobbar?

– Det har blivit ett fantastiskt gott gäng. Jag har aldrig hört att det varit någon schism eller något annat. Det var samma nu när vi röstade för en fortsättning i höst att eventuellt göra något ute vid Galleberget och Rinkenäs, då räckte alla upp händerna och ville vara med säger Bengt-Göran.


Hur många arbetstimmar har gått åt?

– 23 000 timmar har det gått åt, och det får man ha respekt för.


Har du räknat på hur många skruv det gått åt Bengt-Göran?

– Jag räknade på första etappen och då hade det gått åt 48 000. Totalt på dessa tre etapper är det minst 150 000 skruv som gått åt. Skulle vi lägga ut allt plank som gått åt (då är inte underredet tillräknat på gångstigen) och vi skulle börja i rondellen i Dalskogen så skulle vi komma till Brodalen.

Hur många medlemmar har ni idag?

– Vi är cirka 1800 medlemmar i föreningen. Jag ser på postnummer att det kommer inbetalningar för medlemskap från hela landet. Det är från Skåne upp till långt upp i Norrland och det är vi mycket tacksamma för säger Bengt-Göran.


Något du vill tillägga Roland?

– Som avslutning så vill kraftigt understryka vikten av alla som varit med och jobbat med detta är underbara människor. En sådan arbetsglädje och ett sådant engagemang som dessa herrar har är otroligt.

Tack Lysekils Vänner för erat magiska jobb med att bygga Västerhavspromenaden i Lysekil, det har varit ett stort nöje att få följa er under dessa tre år. Under här kommer lite foton från veckan som gick. Efter invigningen tar Lysekils Vänner en välbehövlig semester så får vi se vad som händer i höst.

Måndag 22 maj

Det regnar lite på måndagen när jag hälsade på nere i Ålevik. Men det var som vanligt bara glada miner. Lysekils Vänner håller på att finslipa för överlämningen av Västerhavspromenaden till Lysekils kommun på invigningen imorgon fredag kl.17:00.

Tisdag 23 maj

Fortfarande lite småregnigt med solen är på g. Stenläggningen är klar bredvid grillplatsen i Ålevik. Det blir så fint.

Onsdag 24 maj

En riktigt god sommardag med härlig värme på morgonen.

Allfix Bokenäs monterar badstegen som som är byggd och skänkt av Wilen Marin AB här i Lysekil.

Torsdag 25 maj.
Nu är det lite småplock och städning kvar innan morgondagens invigning.

Kent Fredriksson har tillverkat ett konstverk som är två segel som pryder berget vis Västerhavspromenaden.

Asfalten är lagd och nu skruvas plåten fast.

Program invigningen av Västerhavspromenaden 26 maj kl. 17:00.

PROGRAM:

17.00 SPELAR SALLT

17.05 HÄLSAR LYSEKILS VÄNNERS ORDFÖRANDE

ROLAND KARLSSON VÄLKOMMEN

17.15 FRIDA ANDERSSON SJUNGER OCH SPELAR

17.20 INVIGER KOMMUNDIREKTÖR KAROLINA SAMUELSSON

OCH MUSTAFA MOHAMMED VÄSTERHAVSPROMENADEN

17.25 SPELAR SALLT

17.35 FRIDA ANDERSSON SJUNGER OCH SPELAR

17.40 CHARLOTTE KLANG OLSSON, KULING HÄLSAR

VÄLKOMMEN TILL KULINGRUNDAN


Glöm inte att stötta Lysekils Vänner! 

Den som vill ge ett bidrag till projektet kan göra det till bankgiro 745-0760 eller SWISH till 1230980524.

Vill man bli medlem i föreningen så sätter in årsavgiften på 100:-/medlem eller 300:- för familjemedlemskap till bankgiro 745-0760 eller SWISH till 1230980524. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close